Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt NOSTALGIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Co sądzicie na temat tego domu, czy ktoś wybrał ten projekt.

Raczej bym nie wybrał. :wink:

W tej kategorii (150 - 160 m2) jest multum pieknych i niedrogich w budowie domków na północna, ew. zachodnia działkę.

To mógłby być niegłupi domek gdyby jego twórca nie przedobrzył.

W jego opisie napisano:

Zaletą domu jest ciekawy wykusz jadalni z łukowymi oknami .

:o :o :o

Ładna mi zaleta.........zwłaszcza dla kogoś kto liczy pieniądze przeznaczone na budowe. :D

Podobnie te łuki drzwi balkonowych.

Maja tylko tą ceche, że podnoszą koszt.

Bo zwolenników mają tylu co przeciwników, (ja akurat ten drugi)

No, chyba ze jest sie fanatykiem łuków :o - bo wymyślono je w starozytności, dlatego że nie znano cementu i stalowych zbrojeń, wiec był to jedyny sposób na nadproże.

Ale wtedy nalezy budować replikę średniowiecznego pałacu a nie taniego i funkcjonalnego domku. 8)

Kolejny fragment opisu:

Klasyczny dom z dachem dwuspadowym

Klasyczny? :o :o :o

Funcjonalność też wątpliwa. :wink:

Bezposrednie wejście z garażu do holu. :o

Dlaczego nie do salonu? :D

Ten gabinecik, nazwany szumnie "biblioteką" maleńki, ale nadrabia to drzwiami. :lol:

Duże, za to niewygodne zabiegowe schody z usytuowaniem godnym amerykańsiej rezydencji, za to mały salonik godny bloku i karkołomnie upchnieta jadalnia.

Kuchnia otwarta na schody? :o

Na górze piekna widna łazienka, za to kiszkowate i ciemne sypialenki 10 i 13.

Jeszcze te balkoniki dla podniesienia kosztów budowy i późniejszej eksploatacji.........

Nie..........dale już nie będę. :wink:

Ogólnie, na mój gust...... ..próba przerobienia klasycznego domu na inny pretensjonalny styl. :wink:

Ale to tylko moje zdanie.

:roll:

Eskimos, wielkie dzięki za odpowiedz po głębszej analizie doszłam do podobnych wniosków, szczególnie kosztowne wydawały mi się dębowe gięte schody które mogły być trochę zbyt potężne jak na salon 24 m.

Wybrałam następny projekt Maja II z http://www.mgprojekt.com.pl , tylko mam na uwadze małe przeróbki ciągu komunikacyjnego z holu na taras 8) 8)

Maja II

B. efektowny dom na północną, ew. zachodnią działkę.

Funkcjonalny.

- przestronny parter

- dwustanowiskowy wygodny garaż z przejściem do domu

- pom. gosp./śluza do wykorzystania jako garderoba na odzienie wierzchnie i buty.

- poddasze też ma wszystko co trzeba (a nawet wiecej)

Drogi (a nawet b. drogi) w budowie. (wiem cos na ten temat - bo mój dom jest podobny)

Architekt sporo sie nagłówkował jakby tu podnieść koszt jego budowy i użył wielu wynalazków do tego służących, takich m. in. jak:

- ogromny, wielopołaciowy dach (307 m2 :o ),

- 3 równie ładne ,co drogie lukarny.

- bawole oko :o

- 2 wykusze,

- 3 balkony,

- ogromna kubatura 883 m3 (jak dla 176,04 m2 p.u.)

- 176,04 m2 p.u. przy 300,07 m2 pow. całkowitej. :o

Ale jak masz dużo kasy........... to piękny domek. :wink:

Dzięki za szybką odpowiedz :)

Od dłuższego czasu poszukuję domku ok 150-170m z garażem dwustanowiskowym który mieściłby się w maksymalnym obrysie ( szer do 18 m i dł do 15m ), mam działkę 10 arów w kwadracie z z pd-zach wystawką.

Jak narazie obiektem moich zainteresowań był Virgo II z http://www.dobredomy.pl i manuela II z http://www.krajobrazy.com.pl oczywiście po pewnych przróbkach, agnieszka i maja II która teraz najbardziej mi się podoba.

Ale ostateczny wybór jeszcze nie dokonany..., więc jeżeli widziałeś jakiś ciekawy projekt to byłabym bardzo rada gdybyś podzielił się ze mną swoimi spostrzeżeniami :)

Dzięki za szybką odpowiedz

Od dłuższego czasu poszukuję domku ok 150-170m z garażem dwustanowiskowym który mieściłby się w maksymalnym obrysie ( szer do 18 m i dł do 15m ), mam działkę 10 arów w kwadracie z z pd-zach wystawką.

Jak narazie obiektem moich zainteresowań był Virgo II z http://www.dobredomy.pl i manuela II z http://www.krajobrazy.com.pl oczywiście po pewnych przróbkach, agnieszka i maja II która teraz najbardziej mi się podoba.

Ale ostateczny wybór jeszcze nie dokonany..., więc jeżeli widziałeś jakiś ciekawy projekt to byłabym bardzo rada gdybyś podzielił się ze mną swoimi spostrzeżeniami

Zerknij na "dom w macierzankach" Archonu. Będzie odpowiadał Twojemu zapotrzebowaniu (161m2 uzytkowej bez garazu i strychu, chociaz ma 15.50m dlugosci...).

Mnie rownież podoba sie Maja2, jednak to jest duzy dom - ten projekt nie ma 176m2 powierzchni użytkowej - ma cos kolo 190 + garaz i strych, w sumie ok 250m2 (liczylem to dokladnie, na podstawie rzutow - pamietam powierzchnie podlogi: 307 m2 :-) )

Jesli juz interesuje Cie dom o podobnym rozkladzie (i powierzchniach) co Maja2 to zernij na "dom w nagietkach2" Archonu. Podobny do Maii a lepiej wykorzystana powierzchnia (285m2 podlogi).

Maja2 była takze na moim celowniku, ale chyba zrezygnuję. Rozważam Nagietki2 lub Macierzanki, ze wskazaniem na te drugie (odpowiadam sobie na pytanie: czy potrzebuje az tak duzego domu jak nagietki/maja?)

M.

kamapema - zanim odpowiem, musze ustalic podstawowe kryterium.

Piszesz ze masz działke z pd-zach wystawką. .

Czy to oznacza że wjazd jest od południowego-zachodu, czy też działka jest sierowana na południowy-zachód - czyli wjazd od północnego wschodu.

Ten drugi przypadek byłby łatwiejszy. :)

Projekt zawsze należy dobierac do konkretnej działki (jak sukienkę do dziewczyny - a nie na odwrót) :D

:lol:

Wjazd na działkę jest od północnego-wschodu

Bardzo dobre ustawienie działki! :D

Chetnie podziele sie z Toba wszelkimi, moimi spostrzeżeniami, czy doswiadczeniami.

Zawsze kilka opinii jest lepsze, niz tylko własne widzimisie które może nie uwzgledniać pewnych niespodzianek (zwykle negatywnych i nieodwracalnych) które sie potem ujawnią.

Decyzja oczywiscie bedzie należeć do Ciebie i Twoich bliskich którzy w tym domu maja mieszkać.

Domu w macierzankach - Archonu, który podpowiada Ci MLi raczej bym Ci nie polecał z racji zdecydowanie niekorzystnego współczynnika cena/zysk. :wink:

Troche o nim juz było tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=17138&sid=e2dc1ba56426497a79e71e9afe7adc5d

Natomiast w kryteria które podałaś, nieżle moim zdaniem się wpisuje Delikatny - wariant I

Link do niego:

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=373&IdKolekcji=

A dyskusja na jego temat, tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=80114&highlight=&sid=cbe50b198af2159297d49f8e14011aa0

I co o nim sądzisz?

Bo jeśli nawet , to jeszcze nie ten, to będzie wiecej wiadomo czego w domu nie chcesz, a co byś lubiła. :D

Pozdrawiam.

Sympatyczny i chyba niedrogi domek, jednak ja szukam czegoś innego:

- przestronna kuchnia (ok. 14 m) z oknem od strony wjazdu

- jadalnia nie zajmująca więcej niż 1/3 salonu, lecz usytuowana tak

by możnabyło razkładać stół :p (absyda mile widziana)

- salon min. 35 m (ewentualnie możliwość powiększenia go o dolną

sypialnię oczywiście dodatkowo)

- centralny kominek (ew. adaptacja)

- schody w klatce schodowej lub ograniczone dwiema ścianami (mniejszy koszt niż gięte dębowe )

- łazienka na parterze nie mniejsza niż 4-5 m

- garaż dwustanowiskowy ew. możliwość przeróbki pojedynczego (tutaj sprawa dachu)

- zastanawiam się nad podpiwniczeniem całości ( 60 tyś na to, albo pompę ciepła chociaż podobno ciągnie dużo prądu i wcale nie jest taka oszczędna :-?

Na poddaszu

- przynajmniej trzy sypialnie min 12-15 m (ew. możliwość powiększenia przez podniesienie ścianki kolankowej lux byłoby na wys 100-150cm

- obszerna łazienka ok 10m.

Przy kosztowniejszej bryle np. Maja 2 nie robię piwnicy, lecz wtedy potrzebuję pomieszczenia rekraacji na sprzęt fitness lub bilard.

Pasowałby mi po przeróbkach parter z Piaseku pustyni z http://www.krajobrazy.com.pl ale góra jest za mała no i garaż..., nie wiem czy da się go przerobić :roll:

P. S Tylko nie mów, że takie rzeczy to tylko w erze :wink:

POZDRAWIAM

Wyglada mi, że jednak optujesz za dachem wielopołaciowym (nie ma nic za darmo) :D

Ale piasek pustyni odpada juz na etapie usytuowania.

Chcesz mieć słońce w garażu i pom. gosp. a ponurą jadalnię? :o

Powiekszenie garażu też wymagałoby diametralnej przeróbki projektu.

Kuchnia od strony wjazdu? Wiec w Twoim przypadku raczej od pn-wschodu.

Podpiwniczenie całości - to też dyskusyjne. :wink:

Do czego Ci kosztowna stumetrowa piwnica? :o

OK szukaj dalej.

Jak Ci coś zajarzy, daj znać.

Powodzenia. :D

• 2 months później...
Gość Gosc_gość

Do: kamapema

Proponuję jednak projekt Maja II, jak Ci się podoba to dlaczego masz i Ci pasuje to dlaczego masz z niego rezygnować, w końcu domu nie stawia się co roku, a poza tym jak przewidujesz w wydatkach dodatkowe ok 60tys na podpiwniczenie jakiegoś domku, a w takiej Maji II byś tego nie robiła, to na pewno stać cię na pobudowanie domu wg. projektu Maja II.

Zapraszam do wątku na temat projektu Maja II tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=79209&postdays=0&postorder=asc&start=60