Bigbeat 29.10.2006 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 O wyczystkach dużo już było - przeczytałem, przemyślałem, robię.Ale nic nie znalazłęm o pewnym drobnym szczególe:U mnie kominy (do kominka i do kotła gazowego) są jakieś systemowe - nie wiem, co za producent, ale kominy (i przewody wentylacyjne) zrobione są z takich ciemnoszarych kształtek, w które wsunięty jest wkład z rury ceramicznej.Tam, gdzie mają być wyczystki, wstawione są specjalne odcinki rury z prostokątnym pionowym otworem obwiedzinym ceramicznym kołnierzem.Kształtki "otaczające" rurę w tym miejscu są wycięte (diaksem) i jest sobie prostokątny otwór w ścianie, gdzie wsadzę drzwiczki (specjalne do tego celu, metalowe, z uszczelkami).Ale: po otworzeniu drzwiczek będę widział dziurę, w której, kilkanaście cm od drzwiczek będzie rzeczony odcinek rury ceramicznej z otworem. No ale co z odcinkiem dziury od drzwiczek do krawędzi tego otworu w rurze? Jak to wykończyć, żeby nie sypało się między wkład komina a kształtki? Kartongipsem? Uszczelnić pianką? Obmurować prawdziwą zaprawą???? Jak to powinno być zrobione?Jak to jest u Was?Bardzo proszę o sugestie, pomysły itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 30.10.2006 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Podciągam...Mam nadzieję, że to nie jest jakiś temat tabu albo coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greszczyn 30.10.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Jeżeli jest to komin systemowy ( IBF lub Schiedl ) to w komplecie powinna być specjalna tzw.zaślepka z tego zamego materiiału co wklad (kamionka) + sprężyna + metalowe drzwiczki . Montujesz drzwiczki ,dajesz sprężynę która dociska zaślepkę do wyczystki i powinno banglać ... http://www.ibf.pl/instrukcje/Universal%20strona%202.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 31.10.2006 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 O widzisz - o to mi chodziło A zumełnie nie wiedziałem, gdzie tego szukać. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts