Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyczystki raz jeszcze...

Bigbeat

Recommended Posts

O wyczystkach dużo już było - przeczytałem, przemyślałem, robię.

Ale nic nie znalazłęm o pewnym drobnym szczególe:

U mnie kominy (do kominka i do kotła gazowego) są jakieś systemowe - nie wiem, co za producent, ale kominy (i przewody wentylacyjne) zrobione są z takich ciemnoszarych kształtek, w które wsunięty jest wkład z rury ceramicznej.

Tam, gdzie mają być wyczystki, wstawione są specjalne odcinki rury z prostokątnym pionowym otworem obwiedzinym ceramicznym kołnierzem.

Kształtki "otaczające" rurę w tym miejscu są wycięte (diaksem) i jest sobie prostokątny otwór w ścianie, gdzie wsadzę drzwiczki (specjalne do tego celu, metalowe, z uszczelkami).

Ale: po otworzeniu drzwiczek będę widział dziurę, w której, kilkanaście cm od drzwiczek będzie rzeczony odcinek rury ceramicznej z otworem.

No ale co z odcinkiem dziury od drzwiczek do krawędzi tego otworu w rurze?

Jak to wykończyć, żeby nie sypało się między wkład komina a kształtki? Kartongipsem?

Uszczelnić pianką?

Obmurować prawdziwą zaprawą?

???

Jak to powinno być zrobione?

Jak to jest u Was?

Bardzo proszę o sugestie, pomysły itp.

Jeżeli jest to komin systemowy ( IBF lub Schiedl ) to w komplecie powinna być specjalna tzw.zaślepka z tego zamego materiiału co wklad (kamionka) + sprężyna + metalowe drzwiczki . Montujesz drzwiczki ,dajesz sprężynę która dociska zaślepkę do wyczystki i powinno banglać ... http://www.ibf.pl/instrukcje/Universal%20strona%202.pdf