Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

To się nie dziwię Bogusław że podłogówki nie lubisz jak masz ją w sypialni :o bo akurat tam nikt lub prawie nikt jej nie stosuje . Widzę że bardzo się "przyczepiłeś " do sztucznego w/g mnie problemu -chcę mieć nagle zimno lub nagle ciepło . Ja osobiście mając przez wiele lat w bloku grzejniki jakoś nie odczuwalem takiej potrzeby nagłego nagrzewania lub schładzania pomieszczeń ,zresztą jak trzeba nagle schłodzić to ...............otwieram okno na 10 minut i już .

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1489634

• Odpowiedzi 499
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

długi: argumenty, argumenty....

"farelka" to trochę słaby argument.

A jak jest za gorąco? Farelka nie pomoże.

No i są też fanatyczni sprzedawcy regulusów

Na przykład... Choć są przecież gusta i guściki. :wink:

Chodzi mi jednak o ogólną zasadę a nie o konkretny produkt.

Teza I:

W polskiej strefie klimatycznej o przewadze okresu przejściowego i w miarę lekkich zimach ogrzewanie domu samą podłogówką lub dużą przewagą podłogówki to nieporozumienie.

Teza II:

Jeśli budynek jest zbudowany w ciepłej technologii i sam w sobie jest dobrym buforem ciepła, tworzenie w podłodze drugiego potężnego buforu ciepła to nieporozumienie.

Teza III:

Im obiekt (pomieszczenie) sam w sobie ma małą zdolność akumulowania ciepła, tym większym buforem powinien być układ grzewczy czyli do budynku zimnego najlepsze są ciężkie żeliwne grzejnmiki o dużej pojemności wodnej i odwrotnie.

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1489659

Darek Rz: Podłogówkę w sypialni uruchamiam rzadko.

Jedmnak faktycznie lubię spać swobodnie i lubię mieć w sypialni ciepło.

Wolno mi?

Mogę wówczas fikać nago i nie muszę się szczelnie owijać kołderką :wink:

zresztą jak trzeba nagle schłodzić to ...............otwieram okno na 10 minut i już .

a widzisz! Nie jest to najlepszy i zbyt ekonomiczny sposób regulowania temperatury, tym bardziej, że przy podłogówce po zamknięciu okna za chwilę masz z powrotem gorąco.... :lol:

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1489669

mam podłogówkę w kuchni i w łazience. o ile w łazience będę miał dodatkowy kaloryfer do suszenia ręczników to w kuchni nie chcę już żadnych kaloryferów. po namowie fachowca zostawiłem wyjście na kaloryfer bo on stwierdził, że to jest obowiązkowe i że podłogówka nie ogrzeje kuchni dostatecznie. wiem, że ludzie instalują w domach na całości podłogówki bez jednego kaloryfera. no i do cholery ja po to założyłem podłogowe żeby wyeliminować kaloryfer. w tym sezonie okaże się kto miał rację: ja czy instalator. ale napiszcie jak jest u was? potrzebny jest ten dodatkowy kaloryfer czy nie?

Ja mam w całym budynku grzejniki purmo, piec tratycyjny czyli na opał.

Dodatkowo zamontowałem podłogówkę z dodatkową pompą i mieszaczem w kuchni, przedpokoju i w łazience.

Ogólnie ogrzewam grzejnikami a podłogówka to taki dodatek nastawiony na 35 stopni w układzie. Dla mnie jest to rewelacja ponieważ do 15-tej jesteśmy w pracy potem rozpalam w piecu po około godzinie mam w pomieszczeniach około 22stopni i tak się trzyma do późnego wieczora, natomiast podłogówka zachowuje się jak piec akumulacyjny który nie doprowadza do szybkiego spadku temperatury w pomieszczeniach, jak wracamy z pracy to mamy około 20stopni w pomieszczeniach, przy temperaturze na zewnątrz od 0 do 5 stopni

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1489972

Wyobraźmy sobie.......

Przychodzą do nas goście i mówią :

- co wy macie tu tak gorąco?

mając grzejniki możecie natychmiast przerwać ogrzewanie.:

Otwieramy okno , wpuszczamy do salonu zimne powietrze i jest ok . Lub :

Zwiększamy prędkość wentylacji i też trochę nam się wychłodzi .

A tak na dobrą sprawę to ja mam się w domu czuć dobrze - goście niech się rozbiorą .

Przychodzą do tego samego domu inni goście i mówią:

- co wy macie tu tak zimno?

Mając szybkie grzejniki możecie natychmiast rozpocząć ogrzewanie i po szybkim uzyskaniu zadowalającej temperatury lub po wyjściu "zmarzlaków" grzanie niezwłocznie przerwać.:

Wyciągamy dla gości swetry , serwujemy gorącą herbatkę ( najlepiej z prądem ) , ewentualnie drinka i zaraz jest im ciepło .

A tak w ogóle - jak będzie więcej osób to atmosfera sama się ogrzeje od ludzi .

Wyobraźmy sobie.....

Jest na zewnątrz np. 12 gradusów, wilgoć w powietrzu, nieprzyjemnie.

Włączam grzejniki na kilkanaście minut i już jest miło i sympatycznie.

albo

Przychodzę do domu przemarznięty - robię jak wyżej

Z samą podłogówką można sobie w takich razach nadmuchać..... :roll:

A ja myślę że sterowanie pieca z t.zw. pogodówką przygotuje nam ciepełko w domu przed naszym przyjściem -> wchodzimy do nagrzanego .

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1490291

witam

mam do was jedno pytanie.

mamy tylko podlogowke,(Piec na opal staly) wyjezdzamy na kilka dni do rodzicow

w piecu po 18-stu godzinach wygaslo . Wracamy do domu po 4 dniach na termometrze 15-16 stopni (spadek 2 stopnie na dzien ,3X2=6 stopni).Wchodzicie

do domu z malym dzieckiem i co robicie ? wlaczacie farelke bez sesu, chyba kolega

ma racje podlogowka plus grzejniki.

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1490347

No dobra - ja mam gaz .

A jak będzie za drogi to sobie zamontuję piec na paliwa stałe z podajnikiem .

Swoją drogą - nagrzana płyta podłogowa dłużej trzyma ciepłio - fakt szybkie dogrzanie nie jest możliwe z podłogówką .

Ale ja sobie zrobię kominek z rozprowadzeniem ciepła przez wentylację mechaniczną i nagrzję chyba szybciej niż kaloryferami .

W międzyczasie podogówkę odpalę .

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1490394

witam

w piecu po 18-stu godzinach wygaslo . Wracamy do domu po 4 dniach na termometrze 15-16 stopni (spadek 2 stopnie na dzien ,3X2=6 stopni).Wchodzicie

do domu z malym dzieckiem i co robicie ? wlaczacie farelke bez sesu, chyba kolega

jak masz piec na paliwo stałe bez podajnika i automatyki to możesz pomarzyć o 18 godzinach.

Przy samych grzejnikach po 4 dniach masz lód . Przy podłogówce masz szansę ,że będzie kilkanaście stopni . Włączasz konwektor,farelkę albo rozpalasz w kominku i za chwilę masz ciepło . Wystudzonej chałupy żaden grzejnik ci szybko nie bujnie więc najlepiej poprosić rodzinę albo sąsiada coby ci do pieca dorzucał :wink:

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1490400

witam

jak masz piec na paliwo stałe bez podajnika i automatyki to możesz pomarzyć o 18 godzinach.

Przy samych grzejnikach po 4 dniach masz lód . Przy podłogówce masz szansę ,że będzie kilkanaście stopni . Włączasz konwektor,farelkę albo rozpalasz w kominku i za chwilę masz ciepło . Wystudzonej chałupy żaden grzejnik ci szybko nie bujnie więc najlepiej poprosić rodzinę albo sąsiada coby ci do pieca dorzucał :wink:

O właśnie - długi ma rację .

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1490418

max2.

Same ciekawostki....

Koledzy proponują same uuuuultranowoczesne rozwiązania.

To jest tak: narobić sobie kłopotu na własne życzenie a potem główkować jak z tego kłopotu wybrnąć.

Każdy musi dostosować sposób ogrzewania do swojego trybu życia i do swoich indywidualnych "potrzeb cieplnych".

Każdy musi wykoncypowac, jaki jest jego optymalny model grzania.

Ciepłolubna żona z pewnością przeklnie tego, który postawi na samą tylko podłogówkę a każdy użytkownik szybko doceni możliwość prostego wpływania na szybkie, krótkoczasowe podwyższenie temperatury.

Pogodówka to mom zdaniem dodatkowa, zbędna elektronika do obsługi.

Ale ładnie brzmi: mama pogodówkę!

Przy szybkich grzejnikach o małej masie pogodówka jest całkowicie zbędna a wręcz szkodliwa.

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1490714

max2.

Same ciekawostki....

Koledzy proponują same uuuuultranowoczesne rozwiązania.

To jest tak: narobić sobie kłopotu na własne życzenie a potem główkować jak z tego kłopotu wybrnąć.

Każdy musi dostosować sposób ogrzewania do swojego trybu życia i do swoich indywidualnych "potrzeb cieplnych".

Każdy musi wykoncypowac, jaki jest jego optymalny model grzania.

Ciepłolubna żona z pewnością przeklnie tego, który postawi na samą tylko podłogówkę a każdy użytkownik szybko doceni możliwość prostego wpływania na szybkie, krótkoczasowe podwyższenie temperatury.

Pogodówka to mom zdaniem dodatkowa, zbędna elektronika do obsługi.

Ale ładnie brzmi: mama pogodówkę!

Przy szybkich grzejnikach o małej masie pogodówka jest całkowicie zbędna a wręcz szkodliwa.

Witam

Bogusław czym dłużej cie czytam tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu jakie bzdury wypisujesz . Zatrzymałeś się w epoce kamenia łupanego z tymi grzejnikami .

cytuję : Ciepłolubna żona przeklnie tego kto postawił na samą podłogówkę ??? Dlaczego ?? Kto teraz stosuje rozwiązania szybkiego nagrzewania domu jak wróci z pracy . Programujesz elektroniczny termoregulator na odpowiednie godziny i włącza ci on podłogówkę czy twoje ukochane grzejniki odpowiednio wcześniej i ciepłolubna żona przychodz do domu już nagrzanego -w czym problem ??

Przykład drugi : Jesli często wyjeżdzasz z domu w różnych godzinach i nie wiesz wcześniej o której wrócisz są jeszcze inne bardzo tanie sposoby zdalnej regulacji temperatury. Kupujesz moduł GSM za 200 zł . Programujesz go tak ,aby sterował piecem . Piec ustawiasz na swoją ulubioną temperaturę . Odpowiednio wcześniej (zależnie czy ktoś ma podłogówkę czy grzejniki) wysyłasz SMS-a do centralki GSM umieszczonej w domu a centralka włącza piec -piec nagrzewa ci dom a ty wchodzisz do ciepełka .To są nowoczesne i bardzo tanie rozwiązania -znasz je ??

pozdro D.RZ

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1490756

Milczałem przez kilka wypowiedzi, ale tu już muszę zaprotestować. Z punktu widzenia ekonomiki częste nagrzewania i schładzania domu są nieopłacalne - na ogrzanie potrzeba więcej energii (tu proszę o poparcie fizyków, bo ja to fizyk domorosły) niż na podtrzymanie. Więc jak raz dziennie schładzasz na wiele godzin, a potem raz ogrzewasz na wiele godzin - to ok, ale jak masz schłodzić na krótko, a potem na krótko nagrzać... to nie wiem, czy nie lepiej grzać na stałe, szczególnie, że podłogówka pozwala na obniżenie o 2 st.C temp. grzania bez ubytku komfortu cieplnego, a 1 st.C to 6% oszczędności (cytat z Muratora). Oczywiście podtrzymuję opinię, że w sypialniach - grzejniki.
https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1490771

Wybacz Darek Rz, ja nie piszę, że wypisujesz bzdury a mógłbym......

Do Twojej koncepcji potrzebujesz pogodówki, programatory, kontaktu przez satelity etc. ja w swojej potrzebuję tylko jeden jedyny programator.

krzyss - jeden stopień obniżenia to zawsze bylo 2% oszczędności.

-nikt nie mówi o schładzaniu całego domu na krótko - chodzi mi jedynie

o krótkotrwale przerwanie procesu grzania.

Przy samej podlogowce jest to niewykonalne.

- krótkotrwałe grzanie - chodzi mi o sytuację, w której grzejemy

normalnie lecz chcemy podnieść przejściowo temperaturę

powietrza nawet o kilka stopni - jest to możliwe i opłacalne

wyłącznie przy szybkich grzejnikach bezinercyjnych.

Po zaprzestaniu grzania w podwyższonych parametrach powietrze

szybko schłodzi się na rzecz pomieszczenia.

A są czasem takie potrzeby..

Przy samej podlogówce jest to niewykonalne.

Sama podlogówka chodzi jak ciężarowka, powoli sie rozpędza i nie da się jej na żądanie natychmiast wyhamować.

Drugi temat to grzanie w okresach przejściowych i okresach dogrzewania....

Uruchamianie samej podlogówki w tym celu jest nieekonomiczne.

Chodzi przeważnie wyłącznie o podniesienie na kilka godzin temperatury powietrza a nie ładowanie całego domu cieplem w celu uzyskania takiego podwyższenia.

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1490802

Dobrze mistrzu - piszesz prawdę i tylko prawdę ,zawsze masz racje i znasz sie na wszystkim -nawet na satelitach .

ps. widze że zupełnie nie masz pojęcia co to pogodówka moduł GSM -poczytaj o tym . Do modułu GSM nie potrzeba nawet programatora kolego .

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1490850

boguslaw

czaschyba z toba poważnie porozmawiać

Teza I:

W polskiej strefie klimatycznej o przewadze okresu przejściowego i w miarę lekkich zimach ogrzewanie domu samą podłogówką lub dużą przewagą podłogówki to nieporozumienie.

nie widzę jakoś uzasadnienia

Teza II:

Jeśli budynek jest zbudowany w ciepłej technologii i sam w sobie jest dobrym buforem ciepła, tworzenie w podłodze drugiego potężnego buforu ciepła to nieporozumienie

nie bardzo wiem co rozumiesz przez bufor ciepła ???????

Teza III:

Im obiekt (pomieszczenie) sam w sobie ma małą zdolność akumulowania ciepła, tym większym buforem powinien być układ grzewczy czyli do budynku zimnego najlepsze są ciężkie żeliwne grzejnmiki o dużej pojemności wodnej i odwrotnie.

to się z tobą zgadzam. Niestety budynki budowane według dzisiejszych ciepłych technologii bydowane są z materiałów o dużym współczynniku oporu cieplnego a co za tym idzie z materiałów o małej gęstości . Mała gęstość materiałów powoduje niestety niską bezwładność cieplną budynku czy mówiąc inaczej niską pojemność cieplną , wpływa to bardzo niekorzystnie na stabilność cieplną ogrzewanego budynku dlatego jak najbardziej wskazana jest masywna płyta grzewcza z dobrze wykonaną podłogówką :wink: .

Zmniejszenie różnicy temperatury źródła górnego (odbiornika) i dolnego poprawia sprawność każdego układu ale do tego potrzebna jest jak największa powierzchnia grzewcza więc i tym razem podłogówka

coraz częściej stosuje się kotły niskotemperaturowe -kotły o dość dużej sprawności ,ale w pewnym zakresie temperatur -więc - podłogówka

:D

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1490895

Dobra poczytam :lol: choć pogodówka w moim przypadku jest całkowcie nieprzydatna.

Żadna pogodówka nie zastąpi pelnej możliwości dania "po garach" lub gwałtownego wyhamowania instalacji .

Mam system, który się nie zepsuje, który bez zbędnej nauki potrafi obslugiwać

żona, dzieci a nawet teściowa :lol: , system który natychmiast jest w stanie dostosować się do moich potrzeb grzewczych.

System ten zawiera również ogrzewanie podłogowe.

Czy się gdzieś do przywołanego modułu odnosilem? Nie zauważyłem :-?

Programator = przede wszystkim sterownik temperatury.

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1490919

Długi, to nieźle, że się w ogóle z czymś zgadzasz... :p

Rzecz wymaga widzę długiej debaty a ja teraz na to nie mam czasu.

Postawiłem na początek trzy tezy, niektórych nie akcetujesz czegoś tam nie rozumiesz....

Twierdzisz, że najlepsza jest podlogówka, ja zaś twierdzę, ze najlepsze są grzejniki + podłogówka.

Leppiej mieć w domu samochód dostawczy i sportowy niż tylko samochód ciężąrowy..

Ale dam ci papu.... :lol:

Gdybyś do każdego swojego zdania dopisał "i regulusy", wówczas bym się zbliżyl do twoich poglądów. Dlaczego?

Posiadaja one największą ze wszystkich grzejnikow powierzchnię wymiany skojarzoną z najmniejszą mocą na 1kg wyrobu.

Z powodu tej największej powierzchni i wysokiego współczynnika przewodzenia ciepla ich spadek mocy wraz ze spadkiem temeratury czynnika jest najmniejszy.

Pasuje Ci tak? :wink:

Lubię panować nad swoim domem, i sterować aktualnie oczekiwanym komfortem cieplnym a to umożliwia mi właśnie tylko instalacja mieszana.

Ponadto powtórzę: każdy powinien kompletować urządzenia pod swoje indywidualne potrzeby i zamiłowania.

Przemyśl to jeszcze raz.....

Wrócę wieczorem albo dopiero....... jutro :cry:

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1490998

Posiadaja one największą ze wszystkich grzejnikow powierzchnię wymiany skojarzoną z najmniejszą mocą na 1kg wyrobu

sorry :oops: Oczywiście- nie najmniejszą a największą mocą na 1 kg wyrobu.

Co to daje?- pomyśl sobie. Otóż instalacja grzeje zmocą nominalną przy stosunkowo najmniejszym początkowym wkładzie energii.

Tylko takie skojarzenie rozwiazań ma sens przy współistniejącej podłogówce.

https://forum.murator.pl/topic/64935-pod%C5%82og%C3%B3wka-kaloryfery/page/4/#findComment-1491195