Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

może ktoś umie coś poradzić...?

otóż w jednym pokoju w czasie prac (do wczoraj ) był pokój-graciarnia.Dopiero wczoraj zobaczyłam, że w jednym miejscu odbarwił się łuczek (jak cienki księżyc) na ciemniejszy kolor. Podejrzewam, ze stał tam ciężki worek z materacem dmuchanym i to miejsce się jakoś odparzyło... Baaaardzo mnie to denerwuje, bo jest w takim miejscu, ze nic sie nie da na tym nawet postawic.

skoro juz mam podłogę olejowaną - niby mozliwą do punktowych napraw, chętnie z tego skorzystam... tylko jak?zetrzec drobnym papierkiem ściernym? w jaki sposob? czym potem maznąć? płynem do pielęgnacji?

acha, moja podloga jest olejowana magic oil.

bede dozgonnie wdzięczna za pomoc

https://forum.murator.pl/topic/64939-jak-miejscowo-naprawi%C4%87-pod%C5%82og%C4%99-olejowan%C4%85/

jesli juz dotrzesz tym papierem do surowego drewna to nie zostaje nic innego jak poszukac gdzieś troszke tego magic :) oleju i po prostu poolejowac od nowa w tym miejscu a po wyschnięciu pokryć olejem konserwacyjnym.

Jestem prawie pewien, że na opakowaniu znajdzeisz instrukcje konserwacji podłogi obejmującą takie przypadki :)

pozdrawiam

Naprawa jest prosta jak obsługa cepa. :wink:

Zakładam, że jako kobieta będziesz to robiła ręcznie (bez stosowania urządzeń mechanicznych).

1. Na początek używasz papieru ściernego o granulacji 80. Trzesz wzdłuż włókien/deski. Musisz zetrzeć cały olej aż do surowego drewna.

2. Następnie używasz papieru o granulacji 100. Trzesz wzdłuż włókien/deski. Musisz zatrzeć ryski po poprzednim papierze.

3. Następnie używasz siatki ściernej o granulacji 120. Trzesz wzdłuż włókien/deski. Musisz spolerować ryski po papierach. Prawidłowo przygotowana podłoga będzie lekko odbijać światło.

4. Nakładasz olej za pomocą miękkiej szmatki (2/3 cienkie warstwy w odstępie 20-40 minut). Musisz uważać aby nie zostawić smug/zacieków i kropelek.

5. Następnego dnia nakładasz olej pielęgnacyjny/wosk/pastę - zależy czym pielęgnujesz swoją podłogę.

i to tyle. 8)