Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak miejscowo naprawić podłogę olejowaną

malgosimi

Recommended Posts

może ktoś umie coś poradzić...?

otóż w jednym pokoju w czasie prac (do wczoraj ) był pokój-graciarnia.Dopiero wczoraj zobaczyłam, że w jednym miejscu odbarwił się łuczek (jak cienki księżyc) na ciemniejszy kolor. Podejrzewam, ze stał tam ciężki worek z materacem dmuchanym i to miejsce się jakoś odparzyło... Baaaardzo mnie to denerwuje, bo jest w takim miejscu, ze nic sie nie da na tym nawet postawic.

skoro juz mam podłogę olejowaną - niby mozliwą do punktowych napraw, chętnie z tego skorzystam... tylko jak?zetrzec drobnym papierkiem ściernym? w jaki sposob? czym potem maznąć? płynem do pielęgnacji?

acha, moja podloga jest olejowana magic oil.

bede dozgonnie wdzięczna za pomoc

jesli juz dotrzesz tym papierem do surowego drewna to nie zostaje nic innego jak poszukac gdzieś troszke tego magic :) oleju i po prostu poolejowac od nowa w tym miejscu a po wyschnięciu pokryć olejem konserwacyjnym.

Jestem prawie pewien, że na opakowaniu znajdzeisz instrukcje konserwacji podłogi obejmującą takie przypadki :)

pozdrawiam

Naprawa jest prosta jak obsługa cepa. :wink:

Zakładam, że jako kobieta będziesz to robiła ręcznie (bez stosowania urządzeń mechanicznych).

1. Na początek używasz papieru ściernego o granulacji 80. Trzesz wzdłuż włókien/deski. Musisz zetrzeć cały olej aż do surowego drewna.

2. Następnie używasz papieru o granulacji 100. Trzesz wzdłuż włókien/deski. Musisz zatrzeć ryski po poprzednim papierze.

3. Następnie używasz siatki ściernej o granulacji 120. Trzesz wzdłuż włókien/deski. Musisz spolerować ryski po papierach. Prawidłowo przygotowana podłoga będzie lekko odbijać światło.

4. Nakładasz olej za pomocą miękkiej szmatki (2/3 cienkie warstwy w odstępie 20-40 minut). Musisz uważać aby nie zostawić smug/zacieków i kropelek.

5. Następnego dnia nakładasz olej pielęgnacyjny/wosk/pastę - zależy czym pielęgnujesz swoją podłogę.

i to tyle. 8)