-maro- 30.10.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Witam Jak przezimować kilka donic z pelargoniami aby je później rozmnożyć?Mam dość sporo donic do obsadzenia (130 szt) i chciałbym sobie sam zrobić sadzonki aby na wiosne posadzić swoje własne a nie kupwać.Mam zamiar zrobić tak:-kilka skrzynek z pelargoniami wnieść do pomieszczenia jasnego i przyciąć je na jakieś 10 cm (w tej chwili mają chyba z 1.5m), następnie jak się opuszczą to z tych odrostów zrobić sadzonki.Tylko nie wiem kiedy powinienem to zrobić aby na wiosnę były już gotowe do posadzenia.Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 30.10.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Rośliny mateczne po oczyszczeniu z suchych liści i kwiatostanów zimujemy w temp. 5-8 st., ograniczamy podlewanie, systematycznie usuwamy zasychające lub gnijące liście. W I-II przenosimy do 10-12 st i obficie podlewamy, co powoduje wznowienie wegetacji. Sadzonkujemy od II do IV. Sadzonki tniemy z pędów półzdrewniałych lub zdrewniałych, lepiej wierzchołkowych, niż bocznych. Usuwamy przylistki, bo szybko zagniwają, można też robić sadzonki z piętką. Najlepiej sadzonkować w czystym piasku, ew. perlit, piasek+torf. Temp 20-25 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 31.10.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Begonie a zima. Jak widać - na mróz odpowiedziały krwawymi łzami.... http://images3.fotosik.pl/226/7f99f27ebb1a317d.jpg http://images1.fotosik.pl/236/161671a2214f8e87.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 06.11.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Witam Jak przezimować kilka donic z pelargoniami aby je później rozmnożyć? Mam dość sporo donic do obsadzenia (130 szt) i chciałbym sobie sam zrobić sadzonki aby na wiosne posadzić swoje własne a nie kupwać. Mam zamiar zrobić tak: -kilka skrzynek z pelargoniami wnieść do pomieszczenia jasnego i przyciąć je na jakieś 10 cm (w tej chwili mają chyba z 1.5m), następnie jak się opuszczą to z tych odrostów zrobić sadzonki. Tylko nie wiem kiedy powinienem to zrobić aby na wiosnę były już gotowe do posadzenia. Proszę o radę. Rośliny mateczne po oczyszczeniu z suchych liści i kwiatostanów zimujemy w temp. 5-8 st., ograniczamy podlewanie, systematycznie usuwamy zasychające lub gnijące liście. W I-II przenosimy do 10-12 st i obficie podlewamy, co powoduje wznowienie wegetacji. Sadzonkujemy od II do IV. Sadzonki tniemy z pędów półzdrewniałych lub zdrewniałych, lepiej wierzchołkowych, niż bocznych. Usuwamy przylistki, bo szybko zagniwają, można też robić sadzonki z piętką. Najlepiej sadzonkować w czystym piasku, ew. perlit, piasek+torf. Temp 20-25 st. Dokladnie tak jak napisal Mirek. Jeszcze moze taka drobna uwaga: jezeli masz mozliwosc to ukorzenianiu pelargonii bardzo sprzyja jesli podloze ma temperature okolo 22 stopnie Celsjusza. Sadzonki ukorzeniaj zaraz po scieciu i lepiej jest zraszac kilka razy dziennie niz przykrywac folia. W zadnym razie nie przechowuj scietych sztobrow w zamknietym opakowaniu dluzej niz 24 godziny. Mowa oczywiscie o pelargoniach balkonowych. Za rabatowe lepiej sie wcale nie zabieraj bo nie uciagniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts