Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jak przezimować kilka donic z pelargoniami aby je później rozmnożyć?

Mam dość sporo donic do obsadzenia (130 szt) i chciałbym sobie sam zrobić sadzonki aby na wiosne posadzić swoje własne a nie kupwać.

Mam zamiar zrobić tak:

-kilka skrzynek z pelargoniami wnieść do pomieszczenia jasnego i przyciąć je na jakieś 10 cm (w tej chwili mają chyba z 1.5m), następnie jak się opuszczą to z tych odrostów zrobić sadzonki.

Tylko nie wiem kiedy powinienem to zrobić aby na wiosnę były już gotowe do posadzenia.

Proszę o radę.

https://forum.murator.pl/topic/64953-pelargonie-a-zima/

Rośliny mateczne po oczyszczeniu z suchych liści i kwiatostanów zimujemy w temp. 5-8 st., ograniczamy podlewanie, systematycznie usuwamy zasychające lub gnijące liście. W I-II przenosimy do 10-12 st i obficie podlewamy, co powoduje wznowienie wegetacji. Sadzonkujemy od II do IV. Sadzonki tniemy z pędów półzdrewniałych lub zdrewniałych, lepiej wierzchołkowych, niż bocznych. Usuwamy przylistki, bo szybko zagniwają, można też robić sadzonki z piętką. Najlepiej sadzonkować w czystym piasku, ew. perlit, piasek+torf. Temp 20-25 st.
https://forum.murator.pl/topic/64953-pelargonie-a-zima/#findComment-1429838

Witam

Jak przezimować kilka donic z pelargoniami aby je później rozmnożyć?

Mam dość sporo donic do obsadzenia (130 szt) i chciałbym sobie sam zrobić sadzonki aby na wiosne posadzić swoje własne a nie kupwać.

Mam zamiar zrobić tak:

-kilka skrzynek z pelargoniami wnieść do pomieszczenia jasnego i przyciąć je na jakieś 10 cm (w tej chwili mają chyba z 1.5m), następnie jak się opuszczą to z tych odrostów zrobić sadzonki.

Tylko nie wiem kiedy powinienem to zrobić aby na wiosnę były już gotowe do posadzenia.

Proszę o radę.

Rośliny mateczne po oczyszczeniu z suchych liści i kwiatostanów zimujemy w temp. 5-8 st., ograniczamy podlewanie, systematycznie usuwamy zasychające lub gnijące liście. W I-II przenosimy do 10-12 st i obficie podlewamy, co powoduje wznowienie wegetacji. Sadzonkujemy od II do IV. Sadzonki tniemy z pędów półzdrewniałych lub zdrewniałych, lepiej wierzchołkowych, niż bocznych. Usuwamy przylistki, bo szybko zagniwają, można też robić sadzonki z piętką. Najlepiej sadzonkować w czystym piasku, ew. perlit, piasek+torf. Temp 20-25 st.

Dokladnie tak jak napisal Mirek. Jeszcze moze taka drobna uwaga: jezeli masz mozliwosc to ukorzenianiu pelargonii bardzo sprzyja jesli podloze ma temperature okolo 22 stopnie Celsjusza. Sadzonki ukorzeniaj zaraz po scieciu i lepiej jest zraszac kilka razy dziennie niz przykrywac folia. W zadnym razie nie przechowuj scietych sztobrow w zamknietym opakowaniu dluzej niz 24 godziny. Mowa oczywiscie o pelargoniach balkonowych. Za rabatowe lepiej sie wcale nie zabieraj bo nie uciagniesz.

https://forum.murator.pl/topic/64953-pelargonie-a-zima/#findComment-1441043