Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ocieplić ścianę.Jak ściana zimna,to para się osiada i gnije.Miałem taki problem w bloku w kuchni.Po ociepleniu jak ręką odjął.

U mnie nie da sie ocieplić ściany - to ściana między pokojem a łazienką - pęknięcie idzie od dachu ( 11 piętro) i kończy sie w moim mieszkanku ( na 5 piętrze). Suuuper :):) Szczególnie jak są roztopy :) Chyba ścigne spółdzielnię z ubezpieczenia - niech sie kopią z koniem :)

Mam też taki sam problem, co zaczyna się sezon grzewczy to wyskakują w narożnikach pod sufitem mokre plamy które przeobrażają się w grzyba (ale to jak człowiek przegapi) czytałem na ten temat pare artykułów i próbowałem zastosować w praktyce porady (częste wietrzenie pomieszczeń itp.)ale to zabardzo nieskutkuje, najgorzej jest po nocy na oknach skrapla się para. Proszę o jakieś rady

kilka danych:

- mieszkanie w bloku (nieocieplony)

- ostatnie piętro

- okna plastikowe

- szkody górnicze (niedawno usuwane)

zgłaszanie do ADM nie przynosi skutków zwalaja na słabą wentylację

• 1 year później...
Ja grzyba zlikwidowałam...na 1,5 roku, ACE i pędzlem. Sąsiadka podpowiedziała mi ten pomysł. I zadziałał. poprostu kupiłam płyn i moczyłam pędzel i malowałam....pomogło...teraz dziad wylazł, ale znowu go potraktuję ACE- ale półtora roku był spokój

• 3 weeks później...
Ja grzyba zlikwidowałam...na 1,5 roku, ACE i pędzlem. Sąsiadka podpowiedziała mi ten pomysł. I zadziałał. poprostu kupiłam płyn i moczyłam pędzel i malowałam....pomogło...teraz dziad wylazł, ale znowu go potraktuję ACE- ale półtora roku był spokój

ja tez pomalowałam sufit ace-do tej pory nie wrócił grzyb:)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ja słyszałam, a wy potwierdzacie tę teorię, że na grzyb czy pleśń dobrze działa ocet oraz środki czyszczące na bazie chloru, a więc wspomniane ACE czy Domestos. Ale doraźne oczyszczenie ściany powinno być połączone z usunięciem przyczyny powstawania pleśni czy grzyba w mieszkaniu. Na tym forum znalazłam całkiem pożyteczne rady

http://forum.leroymerlin.pl/read.php?20,512,1223#msg-1223

• 3 weeks później...

Kurcze, też mam ten problem!!

Wynajmujemy już 1,5 roku studio o gabarytach 20m2 z jednym, podwójnym oknem balkonowym. I o ile zeszłej zimy nie było problemu z parowaniem szyb i grzybem /grzaliśmy kaloryferami na 5-tce, bo ogrzewanie było w czynszu rozłożone na rok/, o tyle w tym roku dramat: nie mogę opuszczać rolet do samego dołu, bo woda się na szybach skrapla i rolety przykleją się do szyb; pod drzwiami balkonowymi też się skrapla woda, a do tego na ścianie przy drzwiach balkonowych - zasłoniętych niską szafką nocną - powstał wstrętny grzyb :x /dodam tylko, że w tym roku jako że musimy się rozliczać z grzania ponad czynsz, włączaliśmy kaloryfery tylko jak były przymrozki/.

Czy powinnam ten problem zgłosić administratorce i właścicielce bloku zarazem?? Czy może powinnam sama usunąć tego grzyba??

też mam ten problem :(

pleśń wyszła mi w roku pod sufitem w kuchni. Dom ma już kilkanaście lat na takie dziadostwa wyszły w tym roku (drugie miejsce to łazienka).

Właściwie nic się nie zmieniło w użytkowaniu mieszkania . wydaje mi się , że ma to związek z gotowaniem, parą.

W tym roku zamierzamy przeprowadzić dość konkretny remont całego piętra, czy zamontowanie parołapu - okapu nad kucheną pomoże?

Jeżeli tak to na co zwracać uwagę przy zakupie tego urządzenia?

Planujemy rozwalić ścianę i otworzyć kuchnię na jadalnię i salon.

• 2 months później...

Bajki opowiadasz. Przejściowo pojawiły się warunki dla grzybka i on się tam zagnieździł. Ty go utłukłeś domestosem, warunki teraz są dla niego niekorzystne więc się nie odradza. Dlatego masz od dawna spokój.

Wstawiając szczelne, plastikowe okna nikt nie dba o to, żeby w nich zrobić dziurę!

Przecież płacili za SZCZELNE!!!

W ten sposób wyłącza się wentylację. Mocno ją ogranicza. Tworzy się idealne warunki dla grzybka.

A on, jak ma takie warunki, to zaczyna rosnąć.

Dopóki nie zmieni mu się tych warunków na niekorzystne - to będzie starał się rozwinąć.

Domestos i ACE to pudrowanie trupa.

Taki grzybek, jak dać mu czas, to mocno wrasta w mury. Wrasta wgłąb.

Usunięcie go jest możliwe, ale trudne i zwykle oznacza mniejszy lub większy remont.

Adam M.