Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykopałam mieczyki i co dalej?

kadra

Recommended Posts

no właśnie - wiem, ze trzymać w chłodnym miejscu, w trocinach lub torfie, ale jak zaczęłam sie zastanawiać nad szczegółami to się okazało, ze nie wiem... to znaczy pomysł mam taki - wezmę pudło kartonowe, na dno położę jakąś folię, bo na to nasypię torfu ... tak z 20-30 cm, w to zagrzebię cebule tak żeby nie wystawały :roll: ... ale nie bedę podlewać :-? ... i wsadzę do kotłowni (15st C) lub na strych (0-5st C) :-? ...

dobrze to czy nie, i co lepiej?

acha i do tego pudła wsadzę bulwy dalii, bo mam ze trzy...

no i co wy na to?

buziaK

Mieczyki zostaw tam gdzie masz 15 stopni. Nie trzeba ich nawet wkładać w trociny czy suchy torf. Mogš wisieć w przewiewnym woreczku. Dalie na strych ale przykryj je czymœ jeszcze żeby nie dostały temp poniżej zera. Mozesz je też umieœcić w kartoniku i przesypać piaskiem czy trocinami lub nawet torfem. Ja przechowuję dalie jak ziemniaki w workach po ziemniakach w piwnicy ( mam ich za dużo na zabawę ze skrzynkami) i nie ma większych strat.

:) - jak ziemniaki - dobre! jejku kiedy ja dojdę do takiego etapu?!

Wciornastku - napisz proszę jeszcze czy zawracać sobie głowę tymi malusieńkimi cebulkami, które wiszą dookoła duzej cebuli mieczyka? Czy toto oddzielić i w przyszłym roku wsadzić w ziemię, czy wyrzucić?

dzięki

buziaK

:) - jak ziemniaki - dobre! jejku kiedy ja dojdę do takiego etapu?!

Wciornastku - napisz proszę jeszcze czy zawracać sobie głowę tymi malusieńkimi cebulkami, które wiszą dookoła duzej cebuli mieczyka? Czy toto oddzielić i w przyszłym roku wsadzić w ziemię, czy wyrzucić?

dzięki

buziaK

Nio jak ziemniaki bo dwa wory po 50 kg.

Co do tych maleństw to trzeba je oddzielić jak przeschnš. A co do siewu (bo je raczej się sieje) to już Twoja wola - jak posiejesz to za dwa lata będš kwitły. Ponieważ maja zachłannoœć na roœliny nie ma granic tak zrobiłam a potem już nikt w rodzinie nie chciał mieczyków. Było za dużo teraz zostawiam tylko największe maleństwa