Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy jest sens sadzic jeszcze drzewka i krzewy?

paris

Recommended Posts

...

Jeśli tak będzie jeszcze przez miesiąc, to zakwitnie mahonia pośrednia, kalina Dawn i wiosenne cebulowe, które już zaczęły przebijać ziemię..

no i to chyba będzie problem... jak to zielsko przekonać, coby w ziemi siedziało???

:wink:

pozdrawiam

Ja też zaczynam się niepokoić. Pąki moich lilaków wyglądają jakby za chwilę miały wystrzelić :o Cebulowych jeszcze nie widzę, ale kto wie, co się tam dzieje pod korą... Przecież jak to wszystko zakwitnie teraz i przemarznie to na wiosnę będzie kicha... :(

Ja też zaczynam się niepokoić. Pąki moich lilaków wyglądają jakby za chwilę miały wystrzelić :o Cebulowych jeszcze nie widzę, ale kto wie, co się tam dzieje pod korą... Przecież jak to wszystko zakwitnie teraz i przemarznie to na wiosnę będzie kicha... :(

Yhmmmmmmmmm...niedługo trzeba było czekać... :x

Teraz za oknem 0 C, a trawa w szronie. Niech to jasny piorun trafi - ściągnęłam osłony...

A niby czym? Dla mnie może być tak do maja, a poźniej cieplej..

Ciężko Wam dogodzić :D . Ciekawe, kiedy zacznie się wątek: "Kiedy ta cholerna zima się skończy"

A tak poważnie, to co Was martwi? Im dłuższa ciepła jesień, tym więcej czasu mają rośliny na przygotowanie się do zimy. Zegarem sterującym procesy życiowe nie jest temperatura, a długość dnia, tu szczęśliwie anomalie się nie zdarzają. Wiele roślin w naszych ogrodach pochodzi z rejonów o dłuższym okresie wegetacji i te zima zastaje kompletnie "niegotowe". Ponieważ późno kończą wzrost nie mają czasu- bo wegetację przerywają brutalnie mrozy- należycie zdrewnieć i zakończyć procesów fizjologicznych warunkujących przetrwanie zimy. Zwróćcie uwagę choćby na magnolie- opadają po przymrozku liście zieloniutkie, nie przebarwiające sie, takoż winogrono, z którego w tym roku spadły liście nie po mrozie, a po prostu zżółkły i zleciały. Oczywiście ponieważ w ogrodach rośnie wiele roślin z całego świata, z różnych rejonów klimatycznych niewykluczone, że czemuś tam może "odbić", wznowi wegetację no i zmarznie.

Ale policzcie, ile krzaków można kupić za kasę zaoszczędzoną na opale! Polecam wątek "Ile gazu zużyliście"... itd.