Jagna 16.11.2006 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 ... Jeśli tak będzie jeszcze przez miesiąc, to zakwitnie mahonia pośrednia, kalina Dawn i wiosenne cebulowe, które już zaczęły przebijać ziemię.. no i to chyba będzie problem... jak to zielsko przekonać, coby w ziemi siedziało??? pozdrawiam Ja też zaczynam się niepokoić. Pąki moich lilaków wyglądają jakby za chwilę miały wystrzelić Cebulowych jeszcze nie widzę, ale kto wie, co się tam dzieje pod korą... Przecież jak to wszystko zakwitnie teraz i przemarznie to na wiosnę będzie kicha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 16.11.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 A moje miskanty, wciąż wydają nowe pędy. Jeszcze trochę, a powtórzą kwitnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 16.11.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Ja też zaczynam się niepokoić. Pąki moich lilaków wyglądają jakby za chwilę miały wystrzelić Cebulowych jeszcze nie widzę, ale kto wie, co się tam dzieje pod korą... Przecież jak to wszystko zakwitnie teraz i przemarznie to na wiosnę będzie kicha... Yhmmmmmmmmm...niedługo trzeba było czekać... Teraz za oknem 0 C, a trawa w szronie. Niech to jasny piorun trafi - ściągnęłam osłony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 16.11.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 U mnie (na zachodzie Polski) jest +16, noca +8 i nie zapowiadaja oziebienia. Trzeba bedzie znow trawe podkosic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 16.11.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 U nas też ciepły, pogodny wieczór... Sama nie wiem czy to dobrze, czy źle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 16.11.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Rysiu, chyba raczysz żartować ????? Nie powiem, na Kasprowym śnieg leży, w Kotłach zlodowacenia, a TY mówisz o krótkich rękawkach, zamiast o kożuchu i cioepłej szubie na nogi?????? Jej, JAK TY MASZ DOBRZE w takim " śródziemnomorskim" klimacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 17.11.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 U mnie (na zachodzie Polski) jest +16, noca +8 i nie zapowiadaja oziebienia. Trzeba bedzie znow trawe podkosic ... U mnie wczoraj było koszenie, bo w dzień +15 (Łódź) i trawa po ostatnich deszczach rosnie jak na drożdżach. A wydawało się, że w połowie listopada można o tym zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 17.11.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Pół godziny temu wyszłam na taras. Byłam w bluzce z krótkim rękawem. Byłam tam z dziesięć minut. Nie zmarzłam. Pąki drzew nabrzmiewają i wyglądają bardzo wiosennie....Jestem przerażona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 17.11.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 A niby czym? Dla mnie może być tak do maja, a poźniej cieplej.. Ciężko Wam dogodzić . Ciekawe, kiedy zacznie się wątek: "Kiedy ta cholerna zima się skończy" A tak poważnie, to co Was martwi? Im dłuższa ciepła jesień, tym więcej czasu mają rośliny na przygotowanie się do zimy. Zegarem sterującym procesy życiowe nie jest temperatura, a długość dnia, tu szczęśliwie anomalie się nie zdarzają. Wiele roślin w naszych ogrodach pochodzi z rejonów o dłuższym okresie wegetacji i te zima zastaje kompletnie "niegotowe". Ponieważ późno kończą wzrost nie mają czasu- bo wegetację przerywają brutalnie mrozy- należycie zdrewnieć i zakończyć procesów fizjologicznych warunkujących przetrwanie zimy. Zwróćcie uwagę choćby na magnolie- opadają po przymrozku liście zieloniutkie, nie przebarwiające sie, takoż winogrono, z którego w tym roku spadły liście nie po mrozie, a po prostu zżółkły i zleciały. Oczywiście ponieważ w ogrodach rośnie wiele roślin z całego świata, z różnych rejonów klimatycznych niewykluczone, że czemuś tam może "odbić", wznowi wegetację no i zmarznie. Ale policzcie, ile krzaków można kupić za kasę zaoszczędzoną na opale! Polecam wątek "Ile gazu zużyliście"... itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts