kadra 30.10.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 I jeszcze jedno pytanie po porządkach jesiennych. Mam wsadzone obok siebie 3 szt powojnika chyba tanguckiego Bill MacKenzie (tak wywnioskowałam oglądając różne zdięcia w @). Jakiś czas temu zaobserwowałam brązowiejace liscie to tu to tam.. "Jesień idzie" myslę sobie słowami poety "nie ma na to rady". Ale teraz wyraźnie widzę, że to były liście tylko jednej rośliny spośśród tych trzech. Jest ona wyraźnie inna od pozostałych - zaschnięta jakby... Gdzieś mi wpadło w oko, że to jakiś grzyb (nie mogę znaleźć). Co robić wykopać i wyrzucić? Teraz czy na wiosnę? pryskać czymś czy nie? Nie chciałabym żeby się toto rozprzestrzeniło buzia K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 30.10.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 I jeszcze jedno pytanie po porządkach jesiennych. Mam wsadzone obok siebie 3 szt powojnika chyba tanguckiego Bill MacKenzie (tak wywnioskowałam oglądając różne zdięcia w @). Jakiś czas temu zaobserwowałam brązowiejace liscie to tu to tam.. "Jesień idzie" myslę sobie słowami poety "nie ma na to rady". Ale teraz wyraźnie widzę, że to były liście tylko jednej rośliny spośśród tych trzech. Jest ona wyraźnie inna od pozostałych - zaschnięta jakby... Gdzieś mi wpadło w oko, że to jakiś grzyb (nie mogę znaleźć). Co robić wykopać i wyrzucić? Teraz czy na wiosnę? pryskać czymś czy nie? Nie chciałabym żeby się toto rozprzestrzeniło buzia K To jest z całą pewnością Askochytoza. Wyciąć już teraz porażone pędy i spalić oraz wygrabić opadłe liście i też puścić z dymem. Porażony powojnik i teraz przyciety przy samej ziemi wiosną ruszy jak nowy Pryskała będziesz wiosną, wtedy też podam jakimi środkami (abyś nie zapomniała ) .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 30.10.2006 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Senkju Pinus ! przypomnę się jeszcze na wiosnę (abyś nie zapomniał ) teraz idę ciąć a jutro będę palić duże buzia K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 22.03.2007 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Pinus przypominam się pomóż proszę K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 23.03.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 U mnie było to samo z powojnikiem. Liście więdły a następnie zasychały. Pomogło podlanie preparatem Folpan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 23.03.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 A ja mam to u siebie nadal. wycinalem, podlewalem z jakimś grzybobójczym i nadal tak w lipcu zaczynaj zamierać liscie . Na wiosne odbija i jest dobrze tak do lipca i potem znowu . Generalnie taki cherlawy jest troche , a obok rosnie taka fioletowy włoski, ze siatka sie lamie pod jego ciezarem i nic go nie rusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 23.03.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 A ja mam to u siebie nadal. wycinalem, podlewalem z jakimś grzybobójczym i nadal tak w lipcu zaczynaj zamierać liscie . Na wiosne odbija i jest dobrze tak do lipca i potem znowu . Generalnie taki cherlawy jest troche , a obok rosnie taka fioletowy włoski, ze siatka sie lamie pod jego ciezarem i nic go nie rusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 23.03.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 ...Pryskała będziesz wiosną, wtedy też podam jakimi środkami (abyś nie zapomniała ) Zobaczymy jakie środki poda Pinus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 23.03.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 ...Pryskała będziesz wiosną, wtedy też podam jakimi środkami (abyś nie zapomniała ) Zobaczymy jakie środki poda Pinus. Wiem jakie środki będe stosował u siebie ale nie chcę podawać ich nazw na forum aby potem nie tłumaczyć się przed Wciornastek i udawadniać, że nie jestem wielbłądem (a może jestem? ) Zobacz mój dzisiejszy i poprzednie posty w tym watku: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=65529&start=780 . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 23.03.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 To podaj mi na PW. A co myślisz o preparacie Folpan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 23.03.2007 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Dziękuję Pinus rozumiem że mam go (powojnika a nie Wciornastka) potraktować jak porażonego rdzą wierzbową... cytat: Rdza wierzby. Po wystapieniu pierwszych objawów 3-4 krotny oprysk co 10 dni, którymś z tych np. środków (a najlepiej przemiennie): Amistar 250 SC, Discus 500 WG, Baymat AE, Saprol 190 EC... a Wciornastkowi nic nie powiemy dzięki i buzia_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.03.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Nie boje się, co mi tam.A podlej toto 0,1 % Benlate, Topsinem albo i Funabenem, 0,3 % Kaptanem lub Euparenem (opryskać też) Przy okazji wytłucze Botrytis. To te stare, są i nowsze :Amistar, Sportak,Penncozeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 23.03.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 A co myślicie o preparacie Folpan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 23.03.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 A co myślicie o preparacie Folpan? Folpan 80 WG jest dobry do zwlaczania Askochytozy (nawet zarejestrowany ) ale watro go stosować przemiennie z innymi np. wymienionymi przez Mirka. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.03.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Bravo 500 SC 0,2%, Discus 500 WG 0,03%, Sarfun 500 SC 0,1%, Mirage 450 EC 0,05% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 23.03.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 W ubiegłym roku stosowalem m.in. Amistar 250 SC, Topsin, Kaptan, Euparen i Brawo. Żaden z nich nie zlikwidował choroby. Pomogło dopiero podlanie Folpanem 80 WG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 28.03.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Kiedy proponujecie wykonać pierwszy oprysk - podlanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts