Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik Auraton czy Euroster?

anpi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie. Czy one się czymś różnią oprócz nazwy?

Niczym, bo to jest to samo. :-)

Mam 2005TX i bardzo fajny sterownik, bo nie trzeba prowadzić przewodów, ponadto jak chce stabilizowac temperaturę w innym pokoju to po prostu biorę sterownik i przenoszę do innego pokoju. Zasięg ma bardzo dobry, kocioł mam w piwnicy, a więc transmisja przez 3 stropy. :-)

Działa na zasadzie włącz/wyłącz, a więc tylko z kotłami, które mają taki styk.

A ja chce sterownik który umożliwi włączanie oddzielne 3 pomp każdą zależnie od trzech różnych czujników temperatury.

Dodatkowo aby umożliwiał regulacją np: włączenie przy temp poniżej 7st później wyłączenie w przedziale 7-22 i później znowu włączenie powyżej 22.

I tak dla każdego z 3 obiegów tylko dla różnych temperatur.

Oczywiscie czujki muszą pracować nawet przy -30st

Jaki to będzie sterownik ?? :roll:

Maly, "moj" hydraulik nie jest pewien, czy Auraton bedzie wspolpracowac z Wieskiem (Vitogas 100 - jeden znajomy mi doradzal :) ). Mozesz potwierdzic lub nie?

Nie ma znaczenia czy jest to V100 czy też v333 - ważne jaki jest sterownik na kotle - jeœli vitotronic 100 to ok ale jeœli v150 lub v200 to nie. chyba że zblokujesz palnik ale mogš być kłopoty z CWU oraz ochronš p-zamarzaniowš.

Ktoś ma i mógłby się podzielić wrażeniami?

mam od miesiąca i .....

jest wkurzający bo gdy chcę ZMNIEJSZYĆ :evil: temp. w pokoju to muszę "lecieć" przez cały zakres regulacji - ma sterowanie tylko na +,

jeśli już to tylko bezprzewodowy - bo wygodny, w moim egzemplarzu sam termometr ma dużą bezwładność - fachowiec powiedział, że tak musi być w tym modelu, ogólnie jest OK, ale ja bym szukał dalej ( ja już niestety zapłaciłem :evil: )

pozdr

autaton to euroster po zmianie nazwy

No, chyba nie bardzo. Istnieją 2 firmy:

"Lars" w Poznaniu - produkuje Auratony http://www.auraton.pl

"Euroster" w Chumiętkach - produkuje Eurostery http://www.euroster.com.pl

Przepisałem to ze strony http://www.auraton.pl więc chyba wszystko jasne w tym temacie

Oferujemy regulatory temperatury od 15 lat. Początkowo pod marką Euroster. W związku z wejściem naszego kraju do Unii Europejskiej oraz ze wzrostem sprzedaży zagranicznej podjęliśmy decyzję o zmianie marki naszych produktów na AURATON.

A ja chce sterownik który umożliwi włączanie oddzielne 3 pomp każdą zależnie od trzech różnych czujników temperatury.

Dodatkowo aby umożliwiał regulacją np: włączenie przy temp poniżej 7st później wyłączenie w przedziale 7-22 i później znowu włączenie powyżej 22.

I tak dla każdego z 3 obiegów tylko dla różnych temperatur.

Oczywiscie czujki muszą pracować nawet przy -30st

Jaki to będzie sterownik ?? :roll:

Chyba tylko "własnej roboty" bo trudno bedziesz miał go kupić jako wykonanie fabryczne, bo jeśli dobrze zrozumiałem to muszą być trzy niezależne tory.

Oczywiście da się to zrobić ale trzeba mieć troszke do czynienia z elektroniką i wbrew pozorom nie jest to trudny układ do zrobienia w kilka godzin :)

jest wkurzający bo gdy chcę ZMNIEJSZYĆ :evil: temp. w pokoju to muszę "lecieć" przez cały zakres regulacji - ma sterowanie tylko na +,

jeśli już to tylko bezprzewodowy - bo wygodny, w moim egzemplarzu sam termometr ma dużą bezwładność - fachowiec powiedział, że tak musi być w tym modelu, ogólnie jest OK, ale ja bym szukał dalej ( ja już niestety zapłaciłem :evil: )

pozdr

no to mi dobrze doradzili forumowicze i mój Pepiczek PT21 jest lepszy od Eurostarów/Eurotonów, a bezprzewodówka (BPT21) rewelacja stoji obok mnie, mam teraz 21.3 stopnia :D , histeryza 0.1, jak nie pasuje mi to, to się bawię i kombinuję 8)

...

może coś z tej propozycji, np. jeden z : R315.01 - R315.6

http://www.compit.pl/

Już blisko - dzięki

...

Chyba tylko "własnej roboty" bo trudno bedziesz miał go kupić jako wykonanie fabryczne, bo jeśli dobrze zrozumiałem to muszą być trzy niezależne tory.

Oczywiście da się to zrobić ale trzeba mieć troszke do czynienia z elektroniką i wbrew pozorom nie jest to trudny układ do zrobienia w kilka godzin :)

No właśnie prawdopodobnie tak to się skończy.

3 niezależne tory i jeszcze dobrze by było żeby przynajmniej jeden z nich wyłączał przy 7st a włączał ponownie przy 20st.

Czyli trzyobwodowy i jeszcze dwuprogowy :lol: