mackoś 02.11.2006 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 no to mi dobrze doradzili forumowicze i mój Pepiczek PT21 jest lepszy od Eurostarów/Eurotonów, a bezprzewodówka (BPT21) rewelacja stoji obok mnie, mam teraz 21.3 stopnia , histeryza 0.1, jak nie pasuje mi to, to się bawię i kombinuję czytać umiem, ale się jeszcze upewnię, zawsze to jeden dzień więcej używania polecasz, czyli kupować bez zastanawiania się??? Mam junkersa i dostałem gratis regulator, którego dokładność wynosi 1, a grzeje +-0,5, porażka, albo gorąco, albo zimno znaczy się kupować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 03.11.2006 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 czytać umiem, ale się jeszcze upewnię, zawsze to jeden dzień więcej używania polecasz, czyli kupować bez zastanawiania się??? Mam junkersa i dostałem gratis regulator, którego dokładność wynosi 1, a grzeje +-0,5, porażka, albo gorąco, albo zimno znaczy się kupować??? ja sie zawsze zastanawiam i w końcu wybrałem każdy programator ma wady. Np. wady PT21(BPT21) - jakoś tak dziwnie się wciskają przyciski (ale przecież to nie pilot do TV) - po otworciu klapki do widać baterię (9F22), jakoś ona słabo umocowana, mogli dać klapeczkę na baterię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 03.11.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 każdy programator ma wady. Np. wady PT21(BPT21) - jakoś tak dziwnie się wciskają przyciski (ale przecież to nie pilot do TV) - po otworciu klapki do widać baterię (9F22), jakoś ona słabo umocowana, mogli dać klapeczkę na baterię. poza tym: - regulacja temperatury ogrzewania co 0,5°C (2005TX co 0,25°C) - dokładność pomiaru: +/- 0,5°C (2005TX chyba +/- 0,25°C, ale nie podają tego tak bezpośrednio na stronie). PT21 można ustawiać z dokładnością do 10 min, a 2005TX 1 godz. 2005TX ma jeszcze funkcję opóźnienia 5 min., gdyby np. przewietrzać pokój i miernik zostałby "zawiany" przez zimne powietrze. PT21 sumuje godziny pracy kotła (ale u mnie kocioł ma taką funkcję "czas pracy palnika" i to jest dokładniejsze, bo właczenie styku w sterowniku nie oznacza jeszcze, że kocioł właczył palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 03.11.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 poza tym: - regulacja temperatury ogrzewania co 0,5°C (2005TX co 0,25°C) ten parametr 0,5 jest akurat wystarczalny poza tym: - dokładność pomiaru: +/- 0,5°C (2005TX chyba +/- 0,25°C, ale nie podają tego tak bezpośrednio na stronie). tutaj to są wartości max, w rzeczywistości wychodzi znacznie lepiej, BPT21 porównywałem z dużym termometrem rtęciowym i pomiary są prawie idelane, rtęć wskazuje stale 0.1 stopnia mniej. PT21 można ustawiać z dokładnością do 10 min, a 2005TX 1 godz. tutaj do duży plus na PT21 2005TX ma jeszcze funkcję opóźnienia 5 min., gdyby np. przewietrzać pokój i miernik zostałby "zawiany" przez zimne powietrze. PT21 sumuje godziny pracy kotła (ale u mnie kocioł ma taką funkcję "czas pracy palnika" i to jest dokładniejsze, bo właczenie styku w sterowniku nie oznacza jeszcze, że kocioł właczył palnik. opoźnienie w 2005TX to dobra funkcja, BPT21 moim zdaniem jest zbyt czuły na takie rzeczy. Suma pracy kotła dla mnie to zbyteczna fukcja. No i chyba najważniejsze histeryza w BPT to już od 0,1 stopnia, w 2005TX chyba od 0,25 Według mnie 2005TX atrakcyjniej wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoś 03.11.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Właśnie dostałem odpowiedź od gościa, który tym handluje na Allegro, że BPT21 nie bedzie pasował do mojego pieca. Mam Junkersa Euroline i podobno: ten PaNski regulator może mieć tzw regulację ciągłą tzn ma wpływ na wielkość płomienia palnika głównego czyli modulację ... Nasze regulatory gorąco polecam ale do kotłów do których nie da się podpiąć regulatora o działaniu takim jak Pan posiada. Więc polecam pozostać przy tym regulatorze bądź poszukać nowocześniejszego choć wiem że.. firma Junkers nie ma bezprzewodowego w ofercie i koło się zamyka. Porażka, bo to co mam, to jakies wielkie nieporozumienie, albo ja mam za duże wymagania. A może ktoś z Was ma podobny kocioł i jednak zdecydował się na montaż, jeśli tak to czy to działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 03.11.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Porażka, bo to co mam, to jakies wielkie nieporozumienie, albo ja mam za duże wymagania. A może ktoś z Was ma podobny kocioł i jednak zdecydował się na montaż, jeśli tak to czy to działa? trzeba zadzwonić do junkersa, albo wysłać do nich e-maila i się spytać czy ten kocioł/regulator Junkersa jest ON/OFF, czy z ciągłym pomiarem temperatury. Może zajrzyj do instrukcji obsługi kotła ? Ja ta zrobiłem i wysłałem e-maila do producenta mego kotła, znaczy się Beretty, bo kocioł ma modulację i się bałem że może nie wykorzystywać tego i Beretta mi powiedziała, iż mój kociół działa na programatorze ON/OFF i że ryginalny dedykowany do tego kotła sterownik też działa na zasadzie ON/OFF, Mały mnie dodatkowo poinformował iż mój producent korzysta z innych programatorów (QIK), znaczy się sprzedaje je pod własną nazwą i dolicza +150% do ceny QIK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoś 03.11.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Dzieki, tak zrobię i napiszę co odpowiedzieli, może komuś jeszcze sie przyda. Znaleźć instrukcję, oto jest wyzwanie ... chyba pozostaje internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoś 03.11.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Znalzłem instrukcję, ale przyznam, że w kwestii informacjenej jest ona bardzo uboga. A na pewno nie ma w niej informacji na temat ewentualnych parametrów regulatorów. Jest tylko jeden słuszny regulator TRZ 12-2, taki jak mam. Napisałem do Junkersa, zobaczymy co odpiszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoś 03.11.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Jeszcze raz, dla wszystkich, którzy użytkują piece Junkers typu Euroline i chcieliby zainstalować regulator BPT21: [email protected][/email]] Do kotła Euroline mogą byc podłaczone regulatory oparte na zasadzie włącz wyłącz, jezeli ten regulator tak działa to można podłaczć. Bardzo dziękuję za podsunięcie pomysłu na napisanie do serwisu. Czasami najprostsze rozwiązania nie przychodzą łatwo do głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 03.11.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Jeszcze raz, dla wszystkich, którzy użytkują piece Junkers typu Euroline i chcieliby zainstalować regulator BPT21: [email protected][/email]] Do kotła Euroline mogą byc podłaczone regulatory oparte na zasadzie włącz wyłącz, jezeli ten regulator tak działa to można podłaczć. Bardzo dziękuję za podsunięcie pomysłu na napisanie do serwisu. Czasami najprostsze rozwiązania nie przychodzą łatwo do głowy ale czy odpowiedział Ci na pytanie na jakiej zasadzie działa ten oryginalny regulator Junkersa i czy ma wpływ na modulację ?, znaczy się czy jest ON/OFF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoś 03.11.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Nic więcej nie napisał ponad to co załaczyłem. Przeczytałem instrukcje i nie ma mowy o modulacji, ani w instrukcji do pieca, ani w instrukcji do regulatora ... spróbuje go jeszcze dopytać ..., a właściwie co to znaczy z modulacją lub bez, chodzi o wielkośc płomienia w piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.11.2006 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Nic więcej nie napisał ponad to co załaczyłem. Przeczytałem instrukcje i nie ma mowy o modulacji, ani w instrukcji do pieca, ani w instrukcji do regulatora ... spróbuje go jeszcze dopytać ..., a właściwie co to znaczy z modulacją lub bez, chodzi o wielkośc płomienia w piecu? W skrócie - modulacja np w Viessmannie polega na tym że kocioł startuje z mocą max i za moment schodzi do mocy wyliczonej na podstawie pomiaru temperatury powrotu. Po czym sam się moduluje - tzn reguluje moc pracy. Co do sterowników - z tego co pamiętam w Vaillancie był wymóg stosowania oryginalnych regulatorów firmy właśnie ze względu na mozliwość modulacji.Ale już od tego deszli. A Auraton/Euroster działają na zasadzie on/off czyli "zworka jest zworki nie ma". A taka praca nie pozwala na modulację jako taką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoś 03.11.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Jasne, cos takiego zauważyłem jedynie przy grzaniu wody bieżącej, piec rusza, że aż huczy i za chwilę jest normalnie. W przypadku ogrzewania jest cały czas tak samo, jak ruszy tak chodzi, chyba, że różnica jest niezauważalna. Zapytałem serwis jaki mam faktycznie regulator, ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi. Dziękuję za info, będę mądrzejszy. Jak dostanę, napiszę co i jak, może komuś jeszcze sie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.11.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 A ja chce sterownik który umożliwi włączanie oddzielne 3 pomp każdą zależnie od trzech różnych czujników temperatury. Dodatkowo aby umożliwiał regulacją np: włączenie przy temp poniżej 7st później wyłączenie w przedziale 7-22 i później znowu włączenie powyżej 22. I tak dla każdego z 3 obiegów tylko dla różnych temperatur. Oczywiscie czujki muszą pracować nawet przy -30st Jaki to będzie sterownik ?? Spróbój jeszcze poczytać DTR-kę sterownika do reku Bartosza STW-1, posiada : - 2 wejścia pomiaru temperatury, - 2 wejścia cyfrowe 5V, - 2 wyjścia napięciowe (0-10V) - 2 wyjścia przekaźnikowe (w tym jedno podwójne do sterowania 3-punktowego) 0,5A w sumie 4 wejścia i 4 wyjścia, czyli coś dałoby się z tym zrobić dokałdajac jakieś przekaźniki. tylko cena "na dzieńdobry" 1800 peelenów Sam chyba będę potrzebował też coś takiego i też szukam sposobu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 05.11.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 A Auraton/Euroster działają na zasadzie on/off czyli "zworka jest zworki nie ma". A taka praca nie pozwala na modulację jako taką . oj nie !!!, chyba że w wieśku zaczołem zgłebiać temat sterownika ON/OFF w odniesieniu do modulacji i zaczołem od mego kotła, czyli kondensata beretty, skoro ten kocioł ma modulację zreszto w bardzo szerokiej skali, a oryginalny programator jest ON/OFF ? a modulacja działa, więc jak ?, a no tak: Po podłączeniu programatora ON/OFF (np.Erustara) do kotła i zalogowaniu jego w sterowniku kotła, to kocioł nie nie działa na zasadzie ON/OFF, tylko: 1) ON - kocioł przestawia się na temperaturę dzienną (20 stopni) w oparciu o temperaturę zewnętrzą (pogodówka) i krzywą grzewczą 2) OFF - kocioł się nie wyłacza, tylko redukuję krzywą grzewczą do parametru nocy (16stopni) Tak jest w Beretta, w innych pewnie inaczej, mogłbym zgłebić inne modele kotłów, ale oczywiście szkoda czasu, a większość instalatorow ostro ściemnia, zwłaszcza Ci od kotłów z górnej półki. Dzięki wiedzy można sporo zaoszczędzić,bo po co miałem kupować oryginalny programator skoro, można kupić lepszy za połowę ceny, a nawet taniej lepszy i od razu bezprzewodowy A ja chce sterownik który umożliwi włączanie oddzielne 3 pomp ........: Spróbój jeszcze poczytać DTR-kę sterownika do reku Bartosza STW-1, ..................tylko cena "na dzieńdobry" 1800 peelenów ... według mnie najszybciej to zrobić 3 oddzielnymi programatorami, bo na allegro programatory chińskie chodzą po 70-90zł (3szt = około 250zł), ale,... ale no właśnie Ty chcesz na temperatury minusowe, trzeba więc szukać taki, ale wtedy to znacznie komplikuje poszukiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.11.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 A Auraton/Euroster działają na zasadzie on/off czyli "zworka jest zworki nie ma". A taka praca nie pozwala na modulację jako taką . oj nie !!!, chyba że w wieśku zaczołem zgłebiać temat sterownika ON/OFF w odniesieniu do modulacji i zaczołem od mego kotła, czyli kondensata beretty, skoro ten kocioł ma modulację zreszto w bardzo szerokiej skali, a oryginalny programator jest ON/OFF ? a modulacja działa, więc jak ?, a no tak: Po podłączeniu programatora ON/OFF (np.Erustara) do kotła i zalogowaniu jego w sterowniku kotła, to kocioł nie niedziała na zasadzie ON/OFF, tylko 1) ON - kocioł przestawia się na temperaturę dzienną (20 stopni) w oparciu o temperaturę zewnętrzą (pogodówka) i krzywą grzewczą 2) OFF - kocioł się nie wyłacza, tylko redukuję krzywą grzewczą do parametru nocy (16stopni) Tak jest w Beretta, w innych pewnie inaczej, mogłbym zgłebić inne modele kotłów, ale oczywiście szkoda czasu, a większość instalatorow ostro ściemnia, zwłaszcza Ci od kotłów z górnej półki. Dzięki wiedzy można sporo zaoszczędzić,bo po co miałem kupować oryginalny programator skoro, można kupić lepszy za połowę ceny, a nawet taniej lepszy i od razu bezprzewodowy [/i] Ok, ale mówisz o automatyce kotła? Czy o sterowniku ściennym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 05.11.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ok, ale mówisz o automatyce kotła? Czy o sterowniku ściennym? napisałem o tym jak zachowuje się kocioł po podbięciu programatora ściennego Eurostar i działaniu jego w stanie programatora ON i w stanie OFF, znaczy się że ten kocioł przy stanie programatora ściennego = OFF(rozwarty przewód), nie wyłącza ogrzewania tylko zmienia paramatry krzywej klimatycznej na poziom nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.11.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 według mnie najszybciej to zrobić 3 oddzielnymi programatorami, bo na allegro programatory chińskie chodzą po 70-90zł (3szt = około 250zł), ale,... ale no właśnie Ty chcesz na temperatury minusowe, trzeba więc szukać taki, ale wtedy to znacznie komplikuje poszukiwania no właśnie, u siebie tak projektuje zasilania, że nigdy temp. na czerpni nie powinna spaść poniżej 1C, a jeśli nawet tak by się zdażyło w ekstremalnych warunkach, to układ się wyłączy, a ogrzewanie przejmują inne urządzenia. niejako awaryjnie, i baaaaaardzo chwilowo. Nie wiem też czy szukać takiego sterownika jak ten bartosza za 1,8 kzł. chińskie 5-6x taniej wyjdą i nawet jak się popsuje to w szufladzie mogę mieć zapasowy. Przepustnice automatyczne polskiej produkcji też znalazłem za 90 zł/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.11.2006 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Dzięki wszystkim za opinie. Zamówiłem jednak Auratona 2005 TX (bezprzewodowego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 05.11.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 gościu01 poproszę o namiar na przepustnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts