Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik Auraton czy Euroster?

anpi

Recommended Posts

Ok, ale mówisz o automatyce kotła? Czy o sterowniku ściennym?

napisałem o tym jak zachowuje się kocioł po podbięciu programatora ściennego Eurostar i działaniu jego w stanie programatora ON i w stanie OFF, znaczy się że ten kocioł przy stanie programatora ściennego = OFF(rozwarty przewód), nie wyłącza ogrzewania tylko zmienia paramatry krzywej klimatycznej na poziom nocy

Pytam się ponownie : a co to ma wpólnego z programatorem ściennym Auraton/Euroster? Przciez wg opisu to KOCIOŁ wyczynia owe ewolucje, a nie sterownik...

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytam się ponownie : a co to ma wpólnego z programatorem ściennym Auraton/Euroster? Przciez wg opisu to KOCIOŁ wyczynia owe ewolucje, a nie sterownik...

to ma wspólnego iż wyżej jest informacja iż praca sterownika ściennego ON/OFF "nie pozwala na modulację jako taką"

i to, że jest sporo tekstów wśród instalatorów, że tylko oryginalny sterownik ścienny, bo wtedy jest modulacja, a to jest często fikcja (poza wyjątkami) i naciąganie niewiedzących inwestorów

opisałem jak działa modulacja konkretnego kotła przy wykorzystaniu programatora ściennego ON/OFF.

przeglądałem archiwum forum i jakoś nie znalazłem podobnego opisu.

Mdzelewscy - jeszcze raz konkretnie : co ma wspólnego sterownik on/off z modulacją - przeciez to kocioł ma modulację w sobie, a nie sterownik. To kocioł w momencie odczytania komunikatu "brak napięcia/kontaktu" wchodzi w fazę "pracuj z pogodówką".

Więc nadużyciem jest mówienie że "on tak ma".

Wspomniałem wcześniej że możliwości modulacji miał m.in. Vaillant poprzez sterownik, ale się z tego wycofali.

Mdzelewscy - jeszcze raz konkretnie : co ma wspólnego sterownik on/off z modulacją .

i nic i bardzo dużo , bo to on właśnie steruje i doprowadza do komunikatu ""brak napięcia/kontaktu" wchodzi w fazę "pracuj z pogodówką"." Nic też bo mogę ten kabelek na kotle równie dobrze ręcznie zwierać i modulować. I wtedy moje ręce mają coś wspólnego z modulacją.

dyskusja bez sensu,

czyli już nie ma tego VRC420 w vailancie ?, to na czym vailant będzie kasę robił :D

Nic więcej nie napisał ponad to co załaczyłem. Przeczytałem instrukcje i nie ma mowy o modulacji, ani w instrukcji do pieca, ani w instrukcji do regulatora ... spróbuje go jeszcze dopytać ...,

a właściwie co to znaczy z modulacją lub bez, chodzi o wielkośc płomienia w piecu?

Do Junkersa Euroline możesz założyć jak to nazywasz regulator działający na zasadzie włącz wyłącz bez obawy o modulację. Kocioł ten moduluje w oparciu o temp. wody czyli jeśli mieszkanie się nagrzewa i woda powrotna w instalacji jest cieplejsza to kocioł zmniejsza moc palnika. Zastosowanie eurostera a nie TRz 12-2 bedzie miało jedną zasadniczą różnicę. Euroster po przejściu w fazę wyłącz wyłącza palnik kotła i pompę obiegową a przy oryginalnym po wyłączeniu się palnika pompa pracuje jeszcze przez pewien okres ( jest to tzw. wybieg pompy). ma to za zadanie wychłodzić wymiennik. Jednak zastosowanie np. Eurostera nie ma złego wpływu na kocioł i z powodzeniem może być zrealizowane. Serwisanci Junkersa nie robią z tego powodu żadnych problemów.

Sprawdzalem ceny w najblizszych sklepach i rozpiętość cen spora.

Euroster 2005 od 166 do 220 zlotych.

Skusilem sie na oferte na allegro i kupilem za 120 z przesylka.

Ale mam "wielkie myslenie" bo to produkt nie orginalny, co prawda identyczny jak fabryczny, ale skladany w malej firmie. Fotografia jak orginal.

Nawet instrukcje ma identyczną jak orginal.

Obawiam sie jak bedzie dzialal i na ile bedzie dokladny.

Moja wina ze nie zapytalem o producenta, wiec pretensje moge miec tylko do siebie.

Prosze o uwage przy takich transakcjach.

Pozdrawiam

Czytając ten wątek zastanowiłam się nad zmianą sterownika. Znam Eurostera 2000 i z mojego doświadczenia jest swietny. Obecnie mam piec Vaillanta AquaPlus z zasobnikiem warstwowym. Do tego strasznie "badziewny" sterownik Vaillanta VRT 390. Ponieważ właściwie nie używam funkcji "ciepłego startu" więc pomyslałam o tej zmianie.

Trochę ta modulacja dała mi do myślnia, no ale ...

Napisłam maile do Eurostera i do Vaillanta, czy oba te urzadzenia będą ze sobą współpracowały. Minęło już ponad dwa tygodnie i żadna z tych firm nie odpowiedziała.

Co jako klient mam o tym mysleć? :evil: :evil:

Sprawdzalem ceny w najblizszych sklepach i rozpiętość cen spora.

Euroster 2005 od 166 do 220 zlotych.

Skusilem sie na oferte na allegro i kupilem za 120 z przesylka.

Ale mam "wielkie myslenie" bo to produkt nie orginalny, co prawda identyczny jak fabryczny, ale skladany w malej firmie. Fotografia jak orginal.

Pierwsze słyszę, ja jak kiedyś kupowałem to był oryginalny

pisze gdzieś tam wyraźnie, że on nie jest oryginalny tylko "rzemieśniczy" ?, może nawet producent korzysta z jakiś podwykonawców i oni sobie też je sprzedają

ale tak logicznie co to ma za znaczenie czy on jest "oryginalny" ?, jeśli działa to nie ma co brać to do głowy.

Przecież to zwykłe urządzenie ON/OFF, jak działa to wszystko jest O.K

Producentem jest mala firma z Krakowa. Widocznie też produkuje dla rynek naszych sąsiadów bo spotkalem czeskie napisy. Nie sądzę że to jest filia albo oddzial producenta.

Mam na niego gwarancję. Wyglada ze wykonany jest solidnie.

Sprawdzalem jak mierzy temperaturę i wyglada że z dokladnościa do 0,5 stopnia. Porównywalem ze wskazaniami dokladnego elektroniczego termometru.

Pozdrawiam

Jabko,

jeszcze

też szukam czegoś podobnego i wpadłem na ten produkt,

cena niestety znana tylko dla wtajemniczonych i wybrańców :evil:

http://www.carel.pl/produkty.php?grupa=1&podgrupa=1&pokaz=1&przypisanie=pCO%20-%20typoszereg%20swobodnie%20programowalnych%20sterowników&nazwa=pCOXS%20-sterownik%20swob.%20programowalny

OK,

u mnie nie mam jeszcze projektu, tylko szkic.

Ale pełne oblicznia bilansu Q.

( powietrze do reku i PC powietrze/woda )

Czerpnia w ścianie i druga przez GWC.

Dodatkowo załączany pompą CO układ z wymiennikiem płytowym na czerpni PC.

chyba mam ten sam problem z temp. :-?

• 1 month później...

Witam,

Trochę odświeżę wątek.

Zamierzam daś sterownik pokojowy do swojego kotła na Ekogroszek.

SAS 23kW. Ma sterownik o wdzięcznej nazwie ST-37.

Z tego co doczytałem na forum sterowniki typu Euroster2005 mają sterowanie typu załącz/wyłącz i sterują zazwyczaj załączeniem/wyłączeniem pompy obiegowej.

Czy może mi ktoś wyjaśnić czy to jest tak że w przypadku wysłania sygnału wyłącz z regulatora pokojowego blokuje się na piecu podawanie podajnika, przedmuch i praca pompki CO? Czy blokowana jest tylko praca pompki (no ale to by było bez sensu bo piec uzyskiwałby zbyt dużą temp)?

Czy jest tak, że gdy regulator wskaże nastawioną temp i pójdzie sygnał na "wyłącz", to nastawione na kotle parametry pracy (czas podawania, przedmuchu,..........), zostają zawieszone, a kocioł przechodzi w stan podtrzymania i załącza się tylko od czasu do czasu by nie wygasnąć, natomiast gdy temp. na regulatorze jest poniżej zadanej i nie idzie sygnał na "wyłącz", to kocioł pracuje z zadanymi parametrami do momentu wzrostu temp. i zadziałania regulatora pokojowego?

W instrukcji mojego sterownika pisze

"Do regulatora ST-37 można podłączyć regulator pokojowy. Ma on wtedy wyższy prioryted. Podajnik i nadmuch pracuje do momentu osiągnięcia temperatury zadanej na regulatorze pokojowym. Jednak praca kotła jest ograniczona temperaturą zadaną na sterowniku zamontowanym na kotle", koniec cytata

Jak dla mnie to opis jest mało czytelny. Czy dobrze zrozumiełem co tu napisali? Czy może to działa jakoś inaczej? Mam nadzieję że takiego Eurostera 2005TX to mogę sobie zamontować i będzie ok.

Pozdrawiam

Rozumiałem to tak: