Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C136 DOM PRZY DRODZE

Recommended Posts

No to chyba będziemy budować razem :)

Projekt jest nowy więc b. prawdopodobne, że nikt na forum go jeszcze nie buduje. Ja planuje za rok o tej porze mieć stan surowy otwarty, a poźnym latem/wczesną jesienią 2008 się wprowadzam. Troszkę przeraża mnie mój stan wiedzy budowalnej. Ale zaglądam na forum niemal codziennie i uczę się, uczę...

A ty kolego kiedy masz zamiar "wystartować"?

Ja raczej przyjmę troszkę inną taktykę.

Ponieważ mam tylko ogólne pojęcie o budownictwie, postanowiłem zlecić budowę tego domu jednej firmie. W zasadzie to ta firma (developer) budować będzie dom wg mojego projektu na działce będącej jej własnością, ale zgodnie z moimu dyspozycjami np. co do materiałów, ocieplenia, elewacji itp. Po zakończeniu budowy i jej odebraniu po prostu kupuję nieruchomość.

Oczywiście uczę się również żeby być na bieżąco w temacie i podejmować słuszne decyzje co do materiałów, ocieplania, ogrzewania itp. I nie dac się wykiwać:)

Taka metoda będzie na pewno kosztowała troszkę drożej niż metoda gospodarcza, ale nie muszę tracić czasu (którego zbyt dużo nie mam) na załatwianie wszystkich spraw - podejmuję tylko decyzję o sposobie ich załatwienia.

W każdym bądź razie projekt już jest zamówiony, jeszcze w tym roku powinno być pozwolenie na budowę i na wiosnę ruszamy pełną parą:)

Do końca 2007 powinniśmy się wprowadzić.

Jakie zmiany planujesz w projekcie?

Przewidywane zmiany indywidualne w projekcie:

- pomieszczenie nr 10 - sauna

- pomieszczenie 8 - zostanie zaadaptowane na pokój, po

przesunięciach ścianek dzialowych

- pomieszczenie 7 - bedzię łazienką

W jakiej technologii - jeszcze nie wiem. Ale jeśli chodzi o instalacje grzewczą to najpewniej zintegrowany system (kominek turbo + kolektory + gazowy piec kondensacyjny). Idealne rozwiązanie z ogrzewaniem podłogowym. Nie wiem tylko czy bedzie ono w pokojach bo opinie o takiej instalacji pod panelami sa dosyć różne.

Ja zmiany jakie przewiduję na razie to:

1) Rezygnacja z tarasu od frontu na rzecz zwiększenia salonu

2) Likwidacja łazienki przy największym pokoju na rzecz jego powiększenia i zwiększenia powierzchni pomieszczenia gospodarczego

3) Zmiana wejścia do garażu - jest z pomieszczenia gospodarczego, będzie z wiatrołapu.

Ogrzewanie to na razie kominek plus piec gazowy, docelowo być może kolektory (choć opinie o nich słyszę różne). Rozważam ciągle jeszcze pompę ciepła.

Ogrzewanie podłogowe planuję tylko w kuchni i w łazience. W pokojach i salonie docelowo będą panele - drzewo jest dobrym izolatorem, wiec raczej ogrzewanie tam nie ma racji bytu, bo będzie zbyt mało wydajne.

• 1 year później...