bigbas 30.10.2006 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Witam serdecznie, proszę o poradę- muszę w najbliższym czasie wykonać taras połączony chodniczkiem z wejściem do domu w formie niewielkiego ganku. Wszystko w zasadzie prawie na poziomie gruntu (różnica między posadzką w mieszkaniu a poziomem terenu wynosi mniejwięcej tyle ile wysokość jednego schodka. Taras musi być półokrągły (promień 3.5m) by nawiązywał do półokrągłego balkonu powyżej. Wiele się naczytałem na temat wylewek betonowych i odpadających płytek ceramicznych, zainteresowałem się różnego rodzaju kostkami, granitowymi i betonowymi oraz płytami z podobnych materiałów. W poszukiwaniu różnych rozwiązań odwiedziłem wiele składów budowlanych i marketów i nie jestem za bardzo zadowolony bo albo ceny astralne albo towaru brak. Oczywiście z wykonawcami też problem bo albo tyrają w Irlandii albo dopiero może na wiosnę.... W jednym tylko przypadku zostałem bardzo mile zaskoczony gdzie właściciel firmy kamieniarskiej chętnie odda mi za przysłowiową złotówkę płyty granitowe (bardzo ładne) w formie odpadu, ale są to całkiem duże płyty, w większości prostokątne 30X40cm i jeszcze większe o grubości 3cm o jednej lub dwóch krawędziach złamanych. Nie znam się na obróbce kamienia ale gdyby obciąć te nierówne krawędzie to chyba można by ułożyć to w formie nieregularnej mozaiki?? Teraz zasadnicze pytanie czy można by te płytki ułożyć na podobnej podbudowie jak kostkę brukową, bo myślałem o zrobieniu obramowania z drobnej kostki granitowej czy jednak niezbędna będzie tradycyjna wylewka betonowa???? Może ktoś zna fachowca z Warszawy który by się podjął takiej pracy, A może komuś nasynie się inny fajny pomysł??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 31.10.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 granit jest twardą skałą i niełatwą w obróbce dlatego daje ci za darmo. Mam tylko jedną uwagę pamiętaj, że polerowany granit + trochę wody = upadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 31.10.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Odradzam polerowany granit na wejście, w zimie "murowany" lód na powierzchni. sam sie zastanawiałem nad wykorzystaniem takich odpadów i odzlismyz żoną do wniosku że to fajana sprawa do ogrodu na ścieżki czy inne elementy ale na pewno nie na schody. Bardzo dobrze natomiast sprawdza sie w takich sytuacjach kostka betonowa, jest szorstka , łatwa do wymiany w przypadku uszkodzeń i łatwa w obróbce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 31.10.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 będzie baaaaardzo ślisko w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigbas 31.10.2006 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 będzie baaaaardzo ślisko w zimie Taaaaak zdaję sobie sprawę że może być ślisko, ale czy takich płyt nie można po położeniu wypiaskować lub groszkować i ile to może kosztować?? Myślałem też o pocięciu takich płyt w wąskie paski i położeniu ich na sztorc - duża ilość fug może by zwiększyła chropowatość? mogło by to chyba nieźle wyglądać, po wstępnej rozmowie z brukażem twierdzi że jest to możliwe. Takiego pomysłu jeszcze nie spotkałem???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 31.10.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 jest cos takiego jak płomieniowanie granitu dające powierzchnie jakiej szukasz - chropowatą i znakomita na schody. Niewiem tylko czy ktos zrobi ci to z powierzonego materiału - warto poszukacpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigbas 01.11.2006 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 jest cos takiego jak płomieniowanie granitu dające powierzchnie jakiej szukasz - chropowatą i znakomita na schody. Niewiem tylko czy ktos zrobi ci to z powierzonego materiału - warto poszukac pozdrawiam Chodzi o to czy którąś z tych metod można zastosować w terenie u klienta i czy to jest opłacalne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lider67 01.11.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 Bierz przyda się na płot,na odmurowanie tarasu,wyłożenie alejki w ogrodzie,do skalniaków itp. sam sukam takich,ale mi nie chcą dać nawet za 2 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigbas 01.11.2006 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 No właśnie, generalnie materiał jest szlachetny wydaje mi się że umiejętnie wykożystany (czyt. fajny pomysł) może dać niezłe efekty. Ja lubię nie wydać wora kasy a osiągnąć coś nietuzinkowego, lubie ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigbas 16.11.2006 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Granit już przyjechał - 5 palet wszystkie kolory świata mam już pomysł jak go wykorzystać - zostanie pocięty w paski o szerokości ok 6-8 cm i różnej długości, ułożony na sztorc duża ilość fug zmniejszy prawdopodobieństwo poślizgu. Taras jest półkolisty i te "listewki" zostaną ułożone promieniście- rozchodząc się od środka na zewnątrz. Niestety mam bardzo miękki grunt, który nie spodobał się brukarzowi muszę przygotować teren cięższym sprzętem a to wymaga czasu. Mam jednak dylemat, z powodu dużej ilości kolorów tego granitu- szary tak z 5 rodzajów, żółty, brązowy, zielony, czarny, czerwony, różowy a wszystko w różnych ilościach czy powinienem zrobić totalny miks czy może jakaś kompozycja? Mam dach grafitowy elewacja będzie pdb. beż-kawa z mlekiem, myślałem że może fajnie byłoby ułożyć od najjaśniejszego do najciemniejszego zaczynając od środka. Niektóre płyty są bardzo piękne i duże aż żal będzie pociąć może jednak coś zostanie to se nagrobek strzelę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts