Duży Boban 31.10.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 W przyszłym tygodniu stawiam więźbę i przy okazji chcę zrobić nabitkę przybijaną do góry krokwi ale mam kilka zagwozdek. 1. Nabitka będzie nabita tylko na odsłoniętych fragmentach krokwi przy okapie. Jak potam nabić kontrłaty na krokwie - będzie przecież różnica o grubość nabitki właśnie. Albo ściąć trochę krokwi o grubość nabitki przy okapie albo dać dodatkową kontrłatę o grubości nabitki. Nabitka ma grubość 1,4 cm. Nie wiem jak to zrobić żeby było dobrze 2. O tę grubość też chodzi. W składzie drewna mi powiedzieli, że ta boazeria nadaje się na podbitkę ale na nabitkę to już niekoniecznie. Nie rozumiem tego bo dla mnie to żadna różnica. Maksymalny rozstaw krokwi to 90 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 ...Nie wiem jak to zrobić żeby było dobrze... cienkie łaty na nadbitke ... W składzie drewna mi powiedzieli, że ta boazeria nadaje się na podbitkę ale na nabitkę to już niekoniecznie. Nie rozumiem tego bo dla mnie to żadna różnica... pewno mieli ten sam problem - jak wyrównac grubośc nadbitki z łatą pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 31.10.2006 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 ... W składzie drewna mi powiedzieli, że ta boazeria nadaje się na podbitkę ale na nabitkę to już niekoniecznie. Nie rozumiem tego bo dla mnie to żadna różnica... pewno mieli ten sam problem - jak wyrównac grubośc nadbitki z łatą pzdr Z rozmowy wynikało raczej, że obawiają się zbyt słabej podbitki i jej obwisania między krokwiami. Faktem jest, że jak obdzwania lem warsztaty to oferują raczej grubszą podbitkę np 19mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 31.10.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witam, niedawno przerabiałem ten temat. Też mam "nadbitkę" 14mm, zamówiłem do tego listewki grubości 11mm, dł. 135cm. Ten, kto wykonuje nad-/ podbitki powinien mieć w asortymęcie również takie listewki. Ja brałem od tego samego stolarza. Popytaj, ma to mieć gr. 11mm. PS. Jeszcze jedna rada: Zabezpiecz i pomaluja to zanim Ci nabiją na krokwie, bo później będzie 'trochę" niewygodnie, ja przynajmnie tak robię. Mogę również polecić, w jaki sposób i czym zbezpieczam. Jeśli jesteś zainteresowany, to daj znać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 31.10.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Co to znaczy cienkie łaty na nabitkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 31.10.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 U mnie jak u sebloNa nabitkę poszły kontrłaty cieńkie a na krokwie grubsze (o grubość podbitki)W ten sposób płaszczyzna kontrłat była równaNa to normalnie już łaty itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 01.11.2006 02:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 Laty 25mm ? - z mokrej sosenki? , a ugiecia , dodakowe kontrlaty i obciazenie nadbitki ?Kontrlaty 11 mm ? - za maly wlot powietrza , dodatkowo zatrzymuja sie wszystkie odpady , lepszym rowiazaniem jest zwiekszenie wymiaru kontrlaty , z 11mm i 25mm na 25mm i 40mm , dodatkowo mozemy wykorzystac odpady lat. Duzy Boban wspomniales o nacinaniu krokwi , sposob jak najbardziej prawidlowy , przeciwwskazania - dlugie , krzywe okapy i maly przekroj krokwi.Wspomniales takze o wyrownaniu wymiaru przez nabicie dodatkowej kontrlaty - zalety : okazja do wyrownania niedokladnie wykonanej wiezby , zwiekszamy przestrzen dla izolacji , desek koszowych , wykorzystanie odpadow nadbitki , latwosc wykonania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 01.11.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 mam zamiar zrobić tak: 1. cały dach deskowany 2. elementy widodczne nabita boazeria 3. widoczne elementy wieźby heblowane4. całość papowana różnica między deskowaniem boazerią i deskami 0,5 cmcieślo dekarz powiedział ze podłoży listewki żeby wyrównać poziomy łat i kontrłat mam jednak inny problem impregnacja - 2 razy Bondex Preserverelementy widoczne 2 razy Bondex Super Wood Stainco z elementami boazerii której nie widać czyli ta od strony papy?? trzeba ją jakoś pomalować oprócz impregnatu??czy w ogóle o tym nie myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 01.11.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 Moim zdaniem wystarczy impregnat, taki element przecież nie będzie narażony na działanie opadów atmosferczynych. Ja u siebie od strony pokrycia dachowego pomalowałem nadbitkę drewnochronem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.11.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 ... W składzie drewna mi powiedzieli, że ta boazeria nadaje się na podbitkę ale na nabitkę to już niekoniecznie. Nie rozumiem tego bo dla mnie to żadna różnica... Z rozmowy wynikało raczej, że obawiają się zbyt słabej podbitki i jej obwisania między krokwiami. Faktem jest, że jak obdzwania lem warsztaty to oferują raczej grubszą podbitkę np 19mm. rozumiem,wg nich podbitka ma: - nieobwisac - przybita od spodu krokwi - obwisac - przybita nad krokwiami fajna teoria ... mam listwe boazeryjna robiona z brusów 6 cm (na zakład) w mniej wiecej podobnych roztawach (ok 90 cm) od krokwi do krokwi przybita nad krokwiami jako nadbitka u mnie taka listwa boazeryjna nie obwisa i bardzo ładnie prezentuje sie jako wąskie listweki a 19 mm - grubsza ... to pewno nie listewki a szerokie deski (łatwiejsze w obróbce - bo mniej czynnosci na frezarce) ale wieksza masa to i wieksza kasa ... czyli czysty zysk dla sprzedawcy pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.11.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 Duzy Bobanie, rozumiem, ze tylko bedziesz robił nadbitkę, a reszty dachu nie deskujesz, stąd ten problem z poziomami? Czy źle kapuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 01.11.2006 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 Witam, niedawno przerabiałem ten temat. Też mam "nadbitkę" 14mm, zamówiłem do tego listewki grubości 11mm, dł. 135cm. Ten, kto wykonuje nad-/ podbitki powinien mieć w asortymęcie również takie listewki. Ja brałem od tego samego stolarza. Popytaj, ma to mieć gr. 11mm. PS. Jeszcze jedna rada: Zabezpiecz i pomaluja to zanim Ci nabiją na krokwie, bo później będzie 'trochę" niewygodnie, ja przynajmnie tak robię. Mogę również polecić, w jaki sposób i czym zbezpieczam. Jeśli jesteś zainteresowany, to daj znać. Pozdrawiam Bardzo chętnie się dowiem cazym to dobrze pomalować Jeszcze jedno: jeżeli dam folię na nabitkę a pod cieńszą łątę to potem powstanie uskok, gdy folia wyżej znajdzie się między krokwią a normalną kontrłatą. W tym uskoku ,oże się zatrzymać i stać woda. Co prawda tej wody nie powinno być dużo jeśli w ogóle ale trochę mnie to martwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 01.11.2006 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 Duzy Bobanie, rozumiem, ze tylko bedziesz robił nadbitkę, a reszty dachu nie deskujesz, stąd ten problem z poziomami? Czy źle kapuję? Dobrze kapujesz. Od początku byłem zdecydowany na folię (dobrą!!!) a ceny drewna w Wielkopolsce jeszcze mnie utwierdziły w wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 01.11.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 Tak , zaginanie folii przed nadbitka , przed rynna moze byc zrodlem b. przykrego zapachu .Dachy deskowane tez sie foliuje , wyjatek plyty DWD , ale w Polsce chyba nikt ich nie stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 02.11.2006 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Duży Boban - pociągnij nadbitkę od strony pokrycia dachowego Drewnochronem - jest stosunkowo niedrogi i dobry. Ja od strony widocznej, czyli od dołu malowałem środkiem do powierzchni drewnianych zewnętrzynych Tikkurila - najpierw podkładem, potem kolorem. [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 02.11.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 U mnie zamontowano listwy boazeryjne 16 mm, a w celu wyrównania poziomów..też ta sama listawa boazeryjna i jest ok. Przecież taka listewka to tylko dystans dla kontrłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 02.11.2006 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Na nadbitke kontrlata z tego samego panela , niektorzy tak robia , to tez blad ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.11.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 reasumujac robiac nadbitke a nie deskujac calego dachu nalezy zwiekszyc grubosc kontrlat aby minimalna grubosc wynosila 25-30 mm a w przypadku folii dachowej lepiej wyrownac najpierw krokwie listwami o grubosci nadbitki i potem dac folie i normalnej grubosci kontrlaty dobrze zrozumialem czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 02.11.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 bardzo dobrze zrozumiałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 02.11.2006 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 reasumujac robiac nadbitke a nie deskujac calego dachu nalezy zwiekszyc grubosc kontrlat aby minimalna grubosc wynosila 25-30 mm a w przypadku folii dachowej lepiej wyrownac najpierw krokwie listwami o grubosci nadbitki i potem dac folie i normalnej grubosci kontrlaty dobrze zrozumialem czy nie? Jest jeszcze inna możliwość - w miejscu przybicia nabitki ściąć od góry krokwie o grubość nabitki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts