benyś 02.11.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Zgoda tylko po co je osłabiać jak można inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 03.11.2006 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Jest jeszcze inna możliwość - w miejscu przybicia nabitki ściąć od góry krokwie o grubość nabitki. no tak o tym zapomnialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Wilkoński 03.11.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 u mnie z toku robót wyszło w ten sposóbfolia położona i przybite kontrłaty 25mm ale pozostawiono odkryte końce krokwi by położyć nadbitkę grubości 15mmłaty o wymiarach 50/60mm ISTOTNEi teraz by nie przycinać krokwii ale zostawić odstęp 25 mm mogę zrobić coś takiego :na nadbitkę przybić kontrłaty 25mm a na nie łatę 50 mm bokiem na sztorc a dalej przybijać łaty 60mm bokiem na sztorcw ten sposób zgubię 1 cm nieosłabiając łaty a reszte ok 6-7 mm zniweluje lekką zmianą nachylenia dachu na odcinku z nadbitką czy będzie to widoczne, może ktoś robił i ma zdjęciabo pamiętam jakiś rysunek instruktażowy i tam dachówki przy rynnie były lekko podniesione do góry dachówka rupp sirius i 40stopniowy kąt nachylenia dachu Qba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 04.11.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Okap jest mniej lub wiecej nierowny . Przy zalozeniu ,ze optymalna linia rownania znajduje sie : na murlacie - 0cm , na koncu okapu- 2cm ponizej plaszczyzny polaci , to nadbitka 15mm na koncu okapu jest 0,5mm ponizej p. p. , a na murlacie 15mm powyzej p.p. i mamy schodek . Lata na sztorc to nie najlepszy pomysl , zwlaszcza w przypadku , kiedy laty byly unoszone na klinach i beda chodzic po nich dekarze z dachowkami . Dodatkowo zwroc uwage na krycie boczne ortganga. W twoim przypadku , pod warunkiem , ze nie oslabi to krokwi , rozwazylbym wpuszczenie panela w plaszczyzne polaci i dalej juz normalnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Wilkoński 06.11.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 kurcze mi niestety wychodzi, że tej szczeliny wentylacyjnej wyjdzie 1,5cm ale przecież sama nadbitka nie jest szczelna !!!na odcinku 1m troche tych szczelin będzie - czy one mogą stanowić uzupełnienie do ogólnej powierzchni szczeliny wentylacyjnej ?? Qba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 06.11.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Na nadbitce montujesz folie paroprzepuszczalna ?Jezeli tak , to szpary nie maja wplywu na wielkoisc wlotu , poniewaz folia nie przepusci powietrza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Wilkoński 07.11.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 zaraz skoro jest wysokoparoprzepuszczalna to jak nie przepuści ??? ale dobra niech nie przepuszcza wymyśliłem jeszcze coś innegokupiłem w pakiecie 12 dachówek wentylacyjnych, zasadniczo są mi niepotrzebne bo długość krokwi to max 7 m ale skoro już są to myślę je wykorzystać właśnie jako wspomaganie wentylacji okapu czy montaż dachówek wentylacyjnych gdzieś w 4 - 5 rzędzie dachówek będzie sensowny w moim wypadku ???? Qba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts