Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nabitka

Duży Boban

Recommended Posts

u mnie z toku robót wyszło w ten sposób

folia położona i przybite kontrłaty 25mm ale pozostawiono odkryte końce krokwi by położyć nadbitkę grubości 15mm

łaty o wymiarach 50/60mm ISTOTNE

i teraz by nie przycinać krokwii ale zostawić odstęp 25 mm mogę zrobić coś takiego :

na nadbitkę przybić kontrłaty 25mm a na nie łatę 50 mm bokiem na sztorc a dalej przybijać łaty 60mm bokiem na sztorc

w ten sposób zgubię 1 cm nieosłabiając łaty a reszte ok 6-7 mm zniweluje lekką zmianą nachylenia dachu na odcinku z nadbitką

czy będzie to widoczne, może ktoś robił i ma zdjęcia

bo pamiętam jakiś rysunek instruktażowy i tam dachówki przy rynnie były lekko podniesione do góry

dachówka rupp sirius i 40stopniowy kąt nachylenia dachu

Qba

Okap jest mniej lub wiecej nierowny .

Przy zalozeniu ,ze optymalna linia rownania znajduje sie : na murlacie - 0cm , na koncu okapu- 2cm ponizej plaszczyzny polaci , to nadbitka 15mm na koncu okapu jest 0,5mm ponizej p. p. , a na murlacie 15mm powyzej p.p. i mamy schodek .

Lata na sztorc :roll: to nie najlepszy pomysl , zwlaszcza w przypadku , kiedy laty byly unoszone na klinach i beda chodzic po nich dekarze z dachowkami . Dodatkowo zwroc uwage na krycie boczne ortganga.

W twoim przypadku , pod warunkiem , ze nie oslabi to krokwi , rozwazylbym wpuszczenie panela w plaszczyzne polaci i dalej juz normalnie .

zaraz skoro jest wysokoparoprzepuszczalna to jak nie przepuści ???

ale dobra niech nie przepuszcza wymyśliłem jeszcze coś innego

kupiłem w pakiecie 12 dachówek wentylacyjnych, zasadniczo są mi niepotrzebne bo długość krokwi to max 7 m ale skoro już są to myślę je wykorzystać właśnie jako wspomaganie wentylacji okapu

czy montaż dachówek wentylacyjnych gdzieś w 4 - 5 rzędzie dachówek będzie sensowny w moim wypadku ????

Qba