Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to prawda o cyrkulacji?

płebla

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Czy ktoś może mi powiedzieć, czy to prawda że cyrkulacja wychładza wodę w zasobniku ,podobno jest to zmora"

To post nr. 1 na początku

A ja się pytam jaka poma do cyrkulacji CWU by sję nadała

jaka firma i jakie parametry ? wysiokość 3m. od boilera na 1-piętro

3-łazienki X [prysznic +kibel +umywalka]=9 punktów

adam_mk --napisał

Każda (cyrkulacyjna - nie mylić z CO)

i Co?

wysokość położenia baterii nie jest istotna,

woda w pętli cyrkulacyjnej krąży w obiegu zamkniętym niezależnym od wysokości usytuowania odbiorników,

pompa nie ma nic do podnoszenia, ona wymusza jedynie przepływ,

w przypadku gdy otworzysz baterię wypływ wody powoduje już nie pompa ale ciśnienie z sieci

"Czy ktoś może mi powiedzieć, czy to prawda że cyrkulacja wychładza wodę w zasobniku ,podobno jest to zmora"

To post nr. 1 na początku

A ja się pytam jaka poma do cyrkulacji CWU by sję nadała

jaka firma i jakie parametry ? wysiokość 3m. od boilera na 1-piętro

3-łazienki X [prysznic +kibel +umywalka]=9 punktów

adam_mk --napisał

Każda (cyrkulacyjna - nie mylić z CO)

i Co?

Ja mam zainstalowaną pompę LFP Leszno typ 15PWr14C.

Pobiera 25 W mocy i radzi sobie znakomicie.

Ja mam ta samą pompke i radzi sobie OK.

Pompka steruje u mnie wyłącznik czasowy który jest ustawiony w ten sposób że od godziny 6:30 do 24 włącza pompke w cyklach 15 minutowych tzn.pracuje 15min i przerwa 15min

Pompka steruje u mnie wyłącznik czasowy który jest ustawiony w ten sposób że od godziny 6:30 do 24 włącza pompke w cyklach 15 minutowych tzn.pracuje 15min i przerwa 15min

Dokładnie tak samo rozwiązałem sprawę cyrkulacji cwu, tylko godziny nieco inne :wink:

Tanio i skutecznie. A w razie dłuższej nieobecności w domu podczas dnia można po prostu wyjąć wtyczkę z gniazda sterownika. Pompka nie pracuje, a sterownik nadal odmierza czas i nie trzeba go ponownie ustawiać.

No właśnie wyjąć wtyczkę - kolejna rzecz do pamiętania, potem się okaże że ktoś nie wyjął i pieniążki lecą w komin ;)

Osobiście nie lubię takich rozwiązań - od tego jest automatyka :)

Dlatego u mnie cyrkulację wyłączać będzie uzbrojenie alarmu (oczywiście cykle czasowe przy rozbrojonym alarmie jak najbardziej będą - ale to już zaprogramuję w centralce alarmowej).

No właśnie wyjąć wtyczkę - kolejna rzecz do pamiętania, potem się okaże że ktoś nie wyjął i pieniążki lecą w komin ;)

Osobiście nie lubię takich rozwiązań - od tego jest automatyka :)

Dlatego u mnie cyrkulację wyłączać będzie uzbrojenie alarmu (oczywiście cykle czasowe przy rozbrojonym alarmie jak najbardziej będą - ale to już zaprogramuję w centralce alarmowej).

Praktycznie tej wtyczki nie wyjmuję i nie przejmuję się nieznacznie większymi opłatami za gaz.

Rury ciepłej wody i cyrkulacji mam izolowane.

Czyli z przemedytacją zapominasz ;) ;) ;)

No właśnie - ponieważ mi też na pewno nie chciałoby się jej wyjmować (tak jak kiedyś nie chciało mi się parkować w garażu, który wynająłem - bo drzwi trzeba otworzyć, a potem zamknąć...), postanowiłem zaprząc do tego automatykę. Jej się będzie zawsze musiało chcieć ;)

Czyli z przemedytacją zapominasz ;) ;) ;)

No właśnie - ponieważ mi też na pewno nie chciałoby się jej wyjmować (tak jak kiedyś nie chciało mi się parkować w garażu, który wynająłem - bo drzwi trzeba otworzyć, a potem zamknąć...), postanowiłem zaprząc do tego automatykę. Jej się będzie zawsze musiało chcieć ;)

A mnie się nie chciało automatyki zakładać :wink:

Są pompy cyrkulacyjne z czujnikiem temperatury. Dodając do takiej sterowanie czasowe pracuje ona naprawdę niewiele.

Nam nie chodziło o utrzymywanie zadanej temperatury w obiegu cyrkulacji cwu tylko o wyłączanie pomki wtedy kiedy nie jest potrzebna, a to może się zdarzać o róznych porach dnia i na różny czas trwania.

Nie ma nikogo w domu przez pół dnia - pompka nie pracuje pół dnia, nie ma nikogo cały dzień - pompka nie pracuje cały dzień.

Czyli trzeba uzależnić pracę pompki curkulacyjnej od obecności domowników. Tu propozycja Bigbeat'a jest dobra.

...Więc czy warto tą cyrkulacje???? :) :) :) i koszty.

Warto - naprawde warto. Nic bardziej nie wkurza czlowieka jak czekanie na ciepla wode. A co za klopot po prostu uruchamiac pompke cyrkulacyjna na kilka minut przed kapiela recznie? Od razu automatyka ;) Wtedy strat bedziesz mial najmniej a wygoda ciagle wysoka

Moje podejście do cyrkulacji też właśnie weszło na ten sam tor :lol:

Do tej pory mam pompkę Grundfosa z zegarem mechanicznym i zworkami.

Obecnie ustawione tylko na jedno grzanie o 5:30.

W planach są dwa wyłączniki dzwonkowe w łazience i kuchni, załączające wyłącznik czasowy, który po naciśnięciu wyłącznika żałączy pompe np na 1-2 min. U mnie z tego co określam "na oko" jeśli nie ma włączonej cyrkulacji to w łazience musi spłynąć ok. jednej pojemności spłuczki 6-8 litrów i dopiero leci ciepła woda. Cyrkulację wystarczy załączyć na ok 1 minutę i już woda leci ciepła z każdego miejsca poboru. Sądzę że załączanie ręczne będzie najbardziej ekonomiczne a jednocześnie nie pozbawiające mnie konfortu. Przecież od razu po wejściu do łazienki nie potrzebuj sie ciepłej wody :wink: a czekanie na nią ok 1min to nie tragedia.

Jeśli rury są dobrze ocieplone to pewnie czas cyrkulacji nie ma aż tak dużego znaczenia. U mnie ocieplenie to tylko standardową otuliną co daje duze straty. Normalne żużycie gazu latem to 0.8-0.9 m3 dziennie przy czym jak jednego dnia ręcznie załączyłem pompkę na 24h to wyszło 3 m3 czyli dużo więcej.

Są pompy cyrkulacyjne z czujnikiem temperatury. Dodając do takiej sterowanie czasowe pracuje ona naprawdę niewiele.

Nam nie chodziło o utrzymywanie zadanej temperatury w obiegu cyrkulacji cwu tylko o wyłączanie pomki wtedy kiedy nie jest potrzebna, a to może się zdarzać o róznych porach dnia i na różny czas trwania.

Nie ma nikogo w domu przez pół dnia - pompka nie pracuje pół dnia, nie ma nikogo cały dzień - pompka nie pracuje cały dzień.

Czyli trzeba uzależnić pracę pompki curkulacyjnej od obecności domowników. Tu propozycja Bigbeat'a jest dobra.

I o tym właśnie piszę. O wyłączaniu pompki wtedy, kiedy nie jest potrzebna.

Pompa z czujnikiem temperatury, pomimo tego, że sterowanie czasowe "nakazuje jej pracować" pracuje tylko wtedy, kiedy temperatura w obiegu cyrkulacyjnym spadnie poniżej zadanej temperatury.

A co myślicie o takim rozwiązaniu: w łazience czujka ruchu + termostat w półpustumencie pod umywalką. Po wejściu do łazienki czujka dawałaby impuls, który najpierw szedłby przez termostat i dopiero załączałaby się pompka jeżeli temperatura spadła by poniżej nastawy. To samo w kuchni.

A co myślicie o takim rozwiązaniu: w łazience czujka ruchu + termostat w półpustumencie pod umywalką. Po wejściu do łazienki czujka dawałaby impuls, który najpierw szedłby przez termostat i dopiero załączałaby się pompka jeżeli temperatura spadła by poniżej nastawy. To samo w kuchni.

Tylko nie zawsze wejdziesz w pole czujki w celu skorzystania z ciepłej wody w szczególności w kuchni :roll:

I o tym właśnie piszę. O wyłączaniu pompki wtedy, kiedy nie jest potrzebna.

Pompa z czujnikiem temperatury, pomimo tego, że sterowanie czasowe "nakazuje jej pracować" pracuje tylko wtedy, kiedy temperatura w obiegu cyrkulacyjnym spadnie poniżej zadanej temperatury.

No tak - tutaj zapobiegasz cyrkulacji, kiedy nie trzeba cyrkulować, bo w rurach jest nadal ciepło.

Ale nadal pozostaje problem dłuższych nieobecności w domu - po co wtedy w ogóle utrzymywać tą ciepłą wodę w rurach?