Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to prawda o cyrkulacji?

płebla

Recommended Posts

-po otwarciu drzwi do łazienki(kontaktron) zalacza sie cyrkulacja na 5-10min

-jezeli ktos ma system podzielony na strefy to mozna zrobic w ten sposob ze po uzbrojeniu na noc i po otwarciu drzwi od łazienki rowniez załaczana jest cyrkulacja (łazienka kolo sypialni)

No właśnie nie jestem do końca przekonany, czy w takim przypadku (podobnie jak przy pomyśle z czujką ruchu) sterowanie nie będzie zbyt "nadgorliwe".

Z jednej strony zawsze to lepsze niż brak sterowania i włączenie na stałe.

Z drugiej - przy dzieciach które często sikają i, niestety, często nie myją potem rąk - nie bardzo ma to sens.

Z trzeciej strony (;)) sterowanie tylko czasowe całkowicie nie sprawdzi się w sytuacjach nietypowych (np. powrót wcześniej/później do domu, goście, rozwolnienie, whatever).

Trzeba by chyba zrobić tak, że rzeczywiście uzależnić od ruchu czy kontaktronów, ale jeśli w danym przedziale czasu cyrkulacja już była wyzwolona, to nie wyzwalać jej z timera.

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy schematy centralki i oprogramowanie do dostępu z PCeta można gdzieś na sieci znaleźć? Bo instalator nic takiego mi nie dał - jedynie instrukcję obsługi (Centrala DSC)

Ooops - to masz problem :( Musisz pytać alarmiarzy.

Do "mojego" Satela zarówno dokumentacja, jak i soft są za free na stronach Satela.

Oczywiście schematu "wewnętrznego" centralki tam nie ma, ale to zrozumiałe - przecież to tajemnica producenta.

Zresztą co komu po schemacie, gdy cała funkcjonalność zaszyta jest w firmware centralki.

Posiadam dom 274 m kw. . Kotłownia : piec zwykły Vailandt , osobno jest cwu - zasobnikowy kocioł gazowy Vailandt 160 litrów . Pompa cyrkulacyjna cwu Vilo - chodzi 24 h/dobę . Rury cyrkulacyjne zaizolowane . Część rur zabudowana w pionie (kanale) instalacyjnym . Kotłownia jest nie ogrzewana . W czasie gdy na zewnątrz są minusowe temperatury do ogrzania pomieszczenia wystarcza ciepło od rur odprowadzających spaliny do komina . Budynek ma 4 kondygnacje jest dobrze zaizolowany . W przyziemiu gdzie jest kotłownia oraz na strychu utrzymuję temperaturę 10 st. C w największe mrozy . Stropy izolowane .

Za okres 29.05.2006-31.07.2006 (największe upały) zużyłem 93 m3 gazu na samą cwu , czyli 1,45m3/dobę . Koszt 173,93 zł , czyli 2,73 zł/dobę .

Za okres 27.01.2006 - 28.02.2006 (najwieksze mrozy) zużyłem 550 m3 gazu na ogrzewanie budynku i cwu . Koszt 712,54 zł brutto .

Z obu instalacji jestem zadowolony . No może nie bardzo jestem zadowolony z serwisu Vailandta ze względu na ich sufitowe ceny . Oraz z faktu , że Vailandt udostępnia części zapasowe tylko przez serwis .

• 9 years później...

Cyrkulacja to wygoda. Brak cyrkulacji to teoretyczna oszczędność na poziomie 100 zł./rok.

Czekanie na ciepłą wodę, to marnotrawienie zimnej wody, a przede wszystkim strata cennego czasu i wqrwienie - a każde wqurwienie nie jest dobre dla zdrowia. A zdrowie jest bezcenne.

Także wybór jest prosty.