Bigbeat 02.11.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 -po otwarciu drzwi do łazienki(kontaktron) zalacza sie cyrkulacja na 5-10min -jezeli ktos ma system podzielony na strefy to mozna zrobic w ten sposob ze po uzbrojeniu na noc i po otwarciu drzwi od łazienki rowniez załaczana jest cyrkulacja (łazienka kolo sypialni) No właśnie nie jestem do końca przekonany, czy w takim przypadku (podobnie jak przy pomyśle z czujką ruchu) sterowanie nie będzie zbyt "nadgorliwe". Z jednej strony zawsze to lepsze niż brak sterowania i włączenie na stałe. Z drugiej - przy dzieciach które często sikają i, niestety, często nie myją potem rąk - nie bardzo ma to sens. Z trzeciej strony () sterowanie tylko czasowe całkowicie nie sprawdzi się w sytuacjach nietypowych (np. powrót wcześniej/później do domu, goście, rozwolnienie, whatever). Trzeba by chyba zrobić tak, że rzeczywiście uzależnić od ruchu czy kontaktronów, ale jeśli w danym przedziale czasu cyrkulacja już była wyzwolona, to nie wyzwalać jej z timera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 02.11.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Czy schematy centralki i oprogramowanie do dostępu z PCeta można gdzieś na sieci znaleźć? Bo instalator nic takiego mi nie dał - jedynie instrukcję obsługi (Centrala DSC) Ooops - to masz problem Musisz pytać alarmiarzy. Do "mojego" Satela zarówno dokumentacja, jak i soft są za free na stronach Satela. Oczywiście schematu "wewnętrznego" centralki tam nie ma, ale to zrozumiałe - przecież to tajemnica producenta. Zresztą co komu po schemacie, gdy cała funkcjonalność zaszyta jest w firmware centralki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 02.11.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Posiadam dom 274 m kw. . Kotłownia : piec zwykły Vailandt , osobno jest cwu - zasobnikowy kocioł gazowy Vailandt 160 litrów . Pompa cyrkulacyjna cwu Vilo - chodzi 24 h/dobę . Rury cyrkulacyjne zaizolowane . Część rur zabudowana w pionie (kanale) instalacyjnym . Kotłownia jest nie ogrzewana . W czasie gdy na zewnątrz są minusowe temperatury do ogrzania pomieszczenia wystarcza ciepło od rur odprowadzających spaliny do komina . Budynek ma 4 kondygnacje jest dobrze zaizolowany . W przyziemiu gdzie jest kotłownia oraz na strychu utrzymuję temperaturę 10 st. C w największe mrozy . Stropy izolowane . Za okres 29.05.2006-31.07.2006 (największe upały) zużyłem 93 m3 gazu na samą cwu , czyli 1,45m3/dobę . Koszt 173,93 zł , czyli 2,73 zł/dobę . Za okres 27.01.2006 - 28.02.2006 (najwieksze mrozy) zużyłem 550 m3 gazu na ogrzewanie budynku i cwu . Koszt 712,54 zł brutto . Z obu instalacji jestem zadowolony . No może nie bardzo jestem zadowolony z serwisu Vailandta ze względu na ich sufitowe ceny . Oraz z faktu , że Vailandt udostępnia części zapasowe tylko przez serwis . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.11.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 A co potrzebne? Jaka to centrala? (typ)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 02.11.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 A co potrzebne? Jaka to centrala? (typ) Adam M. Czy to pytanie do mnie? Jeżeli tak to centrala DSC 5020. Potrzebowałbym jakieś info: funkcje wyjść, gdzie je znaleźć, jak zaprogramować, jak podpiąć się kompem, jakieś oprogramowanie, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.11.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 odbierz emilkaPozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optymalny 02.11.2016 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Dlaczego raz na jakiś czas muszę wpuszczać wodę do obiegu wtórnego, raz na miesiąc. Czy to znaczy, ze mam gdzieś przeciek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 02.11.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Cyrkulacja to wygoda. Brak cyrkulacji to teoretyczna oszczędność na poziomie 100 zł./rok.Czekanie na ciepłą wodę, to marnotrawienie zimnej wody, a przede wszystkim strata cennego czasu i wqrwienie - a każde wqurwienie nie jest dobre dla zdrowia. A zdrowie jest bezcenne.Także wybór jest prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Z obu instalacji jestem zadowolony . Dziwne, jak mozna byc zadowolonym z faktu ze cyrkulacja pracuje na okrąglo, praktycznie kazdy szuka sposobu aby ograniczyc czas pracy pmpy cyrkulacyjnej ze wzgledu na straty nie tracąc komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts