Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie. Zamierzamy z małżonką w przyszłym roku zacząć budowę. Szukamy projektu domku do 100m2 z jednym dodatkowym pokojem na dole oraz pomieszczeniem CO. Znaleźliśmy projekt http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=57961&offset=9&backcmd=Golden. Chcemy w nim zlikwidować wykusz w salonie, zrobić przejście z garażu do pomieszczenia CO. Reszta nam pasuje. Proszę o jakieś porady jak budować. Chodzi mi o strop, materiał do ścian itp. oraz uwagi dotyczące samego projektu. Nasz fundusz jest troszkę ograniczony. Przewidujemy 150tyś, a z wszelką cenę chcemy iść na swoje.

Poza tym może ktoś doradzić co na dach. Ni będzie raczej nas stać na dachówkę. O blachodachówce krążą różne oceny, a ja zastanawiałem się nad płytami falistymi.

Znaleźliśmy projekt http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=57961&offset=9&backcmd=Golden. Chcemy w nim zlikwidować wykusz w salonie, zrobić przejście z garażu do pomieszczenia CO.

Bardzo słusznie.

Pierwsze obniża znacząco koszty (oczywiście ten balkonik - też), a drugie bardzo ułatiwa życie.

To całkiem ładny i funkcjonalny domek.

Nasz fundusz jest troszkę ograniczony. Przewidujemy 150tyś, a z wszelką cenę chcemy iść na swoje.

To nie jest wiele, ale dobre checi to juz pół sukcesu.

Do odważnych świat należy. :D

Proszę o jakieś porady jak budować. Chodzi mi o strop, materiał do ścian itp. oraz uwagi dotyczące samego projektu.

Skoro Wam pasuje, a ja nie widze tam rażących błedów to daruje sobie uwagi co do projektu.

Natomiast co do kosztów budowy to zależy on od bardzo wielu zmiennych czynników.

Oszczędności mogą wynikać na przykład z

-wykonania jak najwiecej prac systemem gospodarczym (samemu lub z rodziną) co zależy od Twoich zdolnosci i pracowitości ale też i determinacji.

- zatrudnienie ekip budowlanych na poszczególne etapy prac

- wynegocjowanych rabatów na materiały czy robociznę

- zmiany materiałów zaproponowanych w projekcie na inne (np. własnie zmiana dachówki ceramicznej lub blachodachówki na ondulinę)

- jakości materiałów użytych do budowy i wykończenia

- kosztu transportu, (często przy większych zakupach można skorzystać z bezpłatnego transportu).

- kosztu robocizny (niezatrudnianie VAT-owskich firm tylko znajacych sie na rzeczy ludzi do poszczególnych prac)

Niestety, ceny rosną - więc raczej nie wybudujesz tego domu ponizej 200 tys. zł.

Zakładam, że działke juz masz.

Ale ważne, że wiesz czego chcesz. :D

Powodzenia.

Działeczka już jest, połowa opłat za media również. Wiekszość prac wykonam sam przy pomocy rodziców, szwagrów i znjomych. Ojciec na pewno elektryka, szwgier CO, kuzyn adaptacja itp. Jedynie materiały po normalnych cenach. Na początek chcemy zamieszkać na dole, natomiast górą zajmiemy się już jak będziemy mieszkać.

a gdzie kominek w salonie???

Kominek nie jest obowiazkowy.

Kominki (z zamknieętą komorą spalania) pojawiły się dopiero w latach 90-tych.

Wczesniej budowano domy bez i nikomu to nie przeszkadzało. :D

Oczywiscie w tym domku b. łatwo zbudowac kominek przy węźle kuchnia/łazienka............... tylko krzysiek309 chce bardzo ciąć koszty, a to sie nie da pogodzić. :wink:

budowa drugiego komina to spory wydatek, jesli nie jest przewidziany w projekcie konieczna jest jego zmiana i przerysowanie. Mysle jednak ze ta zmiana jest tego warta :-)

Domek wizualnie mi sie podoba tylko brak tego kominka .....

My zastanawiamy sie nad innym domkiem z tej samej pracowni

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=53888&page=1

Kasy może nie za wiele, ale chęci sporo. Poza tym mam zamiar wykorzystać znajomości, całą rodzinkę i w ogóle. Na początek chcemy zająć cały dół, a górę wykańczać małymi krokami. 150 tyś będzie przeznaczone tylko i wyłącznie na budowę, ponieważ prąd, woda projekt itp. rzeczy idą z innej kasy.

No dostałem projekt do rąk własnych. Byłem u kuzyna pogadać na temet adaptacji i jest super. Wszystko związane z adaptacją będę miał gratis. Nie ma jak to w rodzinie. Kierownikiem budowy również zostanie moja ciotka. Oby tak dalej. Jeszcze w grudniu składam papierzyska do urzędu i od nowego roku jedziemy z budową.

• 2 months później...

Nikt więcej nie buduje (nie budował) tego domku? jak patrzyłam na projekt jest przewidziany kominek, póki co połączyłabym 3 projekty w jeden LPM 57, LPM 57a i P 57 (wariant energooszczędny) + kolorystyka najładniejsza jest z P 57

czytam też o likwidacji wykusza, ja bym go nie liwkwidowała w nim cały urok, ewentualnie zmienić można daszek przy wejściu i aby obniżyć koszt zastosować wiatę zamiast garażu

• 2 weeks później...
Czy znasz kogoś kto wybudował ten projekt? Nam też się podoba i też chcemy w 2007 ryszyć z budową, ale momentami mam objekcje czy ten mały pokój na dole i drugi mały na górze nie są za bardzo ciasne.Troche ponad 10m2 to malutko. Też podoba nam sie ten projekt ze wzgledu na to ze ma ładne pomieszczenie gospodarcze(też od razu pomyśleliśmy o drzwiach garaż/kotłownia), nie jest duży i ma drugi pokój na parterze (też podobnie jak wy nie mamy kasy i początkowo zamierzamy usadowić się na dole i zbierać kase na wykończenie góry).Co do wykusza, po namysle go zostawiliśmy, będzie drożej ale to fajne miejsce na postawienie kwiatów i ustawienie stołu. Oprócz tego pomanewrujemy z drzwiami do kuchni i poszerzamy garaż o 60cm. To na razie tyle, odezwij się jeśli widziałeś ten dom w realizacji, Tak w ogóle to jestem ze Szczecina