Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hartowana szyba zamiast płyty?

hedom

Recommended Posts

Witajcie. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

W moim projekcie z poziomu parteru widać dach. Jak obejrzycie 3 rysunek to zorientujecie się o co mi chodzi.

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/ambasador/ambasadorp.pdf

Zostało to tak zaprojektowane żeby doświetlić klatkę schodową. Byłem w takim domu i stwierdziłem, że to kiepski pomysł ze względu na utratę ciepła, które z całego domu będzie szło pod sam dach a po drugie robi się straszna studnia - wąski korytarz 2,10 a do góry ponad 8 m.

Postanowiłem zrobić na klatce schodowej na piętrze sufit z płyty, dzięki czemu zyskuję jeszcze kawałek strychu.

Później była koncepcja zainstalowania tzw. świetlików tubowych, tzn. zamocowania okien w dachu i doświetleniu światłem dziennym klatki schodowej: (to działa mniej wiecej na tej zasadzie) :

http://www.attik.com.pl/site/jak_to_dziala/jak_to_dziala.htm

Teraz się zastanawiam, czy nie wstawić w dachu zwykłych okien a na części sufitu zamiast płyty położyć jakąś grubą hartowaną szybę, dzięki której na klatce schodowej będę miał światło dzienne, i będzie to też swego rodzaju bajer?

Interesuje mnie czy widzieliście gdzieś takie rozwiązanie, jak to wygląda.

Ja obawiam się np. skraplania pary na tej szybie, poza tym nie wiem czy mógłbym po tym chodzić - jeśli zaszłaby konieczność wyjścia na dach?

Będę wdzięczny za rady czy sugestie.

Pozdrawiam

Witajcie. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

W moim projekcie z poziomu parteru widać dach. Jak obejrzycie 3 rysunek to zorientujecie się o co mi chodzi.

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/ambasador/ambasadorp.pdf

Zostało to tak zaprojektowane żeby doświetlić klatkę schodową. Byłem w takim domu i stwierdziłem, że to kiepski pomysł ze względu na utratę ciepła, które z całego domu będzie szło pod sam dach a po drugie robi się straszna studnia - wąski korytarz 2,10 a do góry ponad 8 m.

Postanowiłem zrobić na klatce schodowej na piętrze sufit z płyty, dzięki czemu zyskuję jeszcze kawałek strychu.

Później była koncepcja zainstalowania tzw. świetlików tubowych, tzn. zamocowania okien w dachu i doświetleniu światłem dziennym klatki schodowej: (to działa mniej wiecej na tej zasadzie) :

http://www.attik.com.pl/site/jak_to_dziala/jak_to_dziala.htm

Teraz się zastanawiam, czy nie wstawić w dachu zwykłych okien a na części sufitu zamiast płyty położyć jakąś grubą hartowaną szybę, dzięki której na klatce schodowej będę miał światło dzienne, i będzie to też swego rodzaju bajer?

Interesuje mnie czy widzieliście gdzieś takie rozwiązanie, jak to wygląda.

Ja obawiam się np. skraplania pary na tej szybie, poza tym nie wiem czy mógłbym po tym chodzić - jeśli zaszłaby konieczność wyjścia na dach?

Będę wdzięczny za rady czy sugestie.

Pozdrawiam

Poszukaj na forum w wyszukiwarce. Były pokazane realizacje z szybą hartowaną w stropie - można po niej chodzić. Nie wiem jak to będzie funkcjonowało w płycie. Wygląda to super.

Dzieki za odpowiedzi i linki.

Ja na szczęście nie robię dziury w stropie. Po prostu niejako zamykam u góry klatkę schodową czym chcę docieplić dom i doświetlić korytarz na piętrze. Myślę tylko o tym jaką szybę musiałbym tam wstawić i jak ona zachowuje się w codziennej eksploatacji.

Bo jeśli jest w stropie to zakładam, że nie ma np. różnicy temperatur, co może wpływać np. na skraplanie się pary. Słyszałem też że można kupiś szybę wypełnioną jakimś gazem? co też zapobiega skraplaniu się. Wie ktoś coś na ten temat?