mlody77 31.10.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witam, czy moze mi ktos podac adresy do firm, którzy zajmuja sie pogłebianiem STUDNI ????? Jest to zdecydowana decyzja zeby pogłebic,bo brakuje wody powoli,studnia ma bardzo duzo lat moze nawet ponad 50l.Głebokosc jest nie wielka bo tylko 2,3m.Wysokosc wody tylko 0,5m !!! Pochodze z południa polski ok,Nowego Targu,mysle ze znajdzie sie dobra firma z góry dziekuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 31.10.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 ostatnio robiłem u siebie taka prawdziwa studnie kopana (nie wiercona !) i wiem że nie łatwo o wykonawców. Spróbuj skontaktowac sie z okolicznymi producentami kregów betonowych - oni zazwyczaj znaja kogoś kto kopie studnie bo czesto muszą współpracowac - w ten własnie sposób znalazłem swojego fachowcapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody77 01.11.2006 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 własnie w tym jest problem,bo nic nie wiedza,ja mieszkam w małej miejscowosci wszystko co kopie to koparki lub glebinówki ! a to raczej odpada bo studnia jest blisko domu,bede sie jutro dopytywac jeszcze bo slyszałem ze pogłebianie reczne od 1m. licza sobie od 250-300zł , raczej mnie to nie odstrasza,poniewaz studnia jest płytka,mysle ze wystarczy zjechac do 4m , bede zadowolony. A wiem ze tam woda jest,bo juz nie jedna osoba sprawdzała,ktora szuka zył.... Myslalem zeby ja podkopywac i schodzic z poziomem,ale chyba bedzie lepiej ja rozebrac,wykapac głebsza na 4m, i wsadzic nowe kregi,ktore akurat juz mam kupione.... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 01.11.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 jesli kręgi są 'zdrowe' to trzeba tylko pogłębić istniejąca studnię dokładając nowe kręgi na wierzchu. Wyciąganie istniejących kręgów raczej nie wchodzi w grę bo studnia po pewnym czasie sie tak zasysa w grunt że nic z niego nie wyrwiesz Przy pogłębianiu warto kolejne kręgi mocować do siebie drutem np fi6 i instalować na mocna zaprawę cementową aby uzyskać szczelność połączeń pomiędzy kręgami studni. Pogłębianie ręczne jest mozliwe jesli nie masz tam kurzawki ale najlepiej aby grunt i sposób realizacji ocenił specjalista bo to on bedzie schodził na dno i kopał. Zazwyczaj korzysta z pompy wypompowującej wode i pozwalającej na ręczne kopanie i wydobywanie urobku w wiadrze. Dobrzy specjaliści zazwyczaj pracuja w zgranym zespole co pozwala na uzyskanie szybkiego postepu prac. Jesli stara studnia nie nadaje się do pogłębienia to nową będziesz musiał kopać gdzieś obok. Jesli w okolicy nie znajdziesz takiego fachowca to szukaj w dalszej okolicy, może sie okazać, że znajdziesz dopiero 50km od Twojego miejsca zamieszkania - tak było w moim przypadku. Nie trac więc nadziei i szukaj dalej - mi samo szukanie zajęło 3 tygodnie bo specjalistów od studni kopanych jest bardzo, bardzo mało. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts