Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rurki AL PEX 14 do podłogowki

Xena z Xsary

Recommended Posts

Znowu mam lamerskie pytanie

Mam możliwość kupienia z osyndykowanej firmy 800mb rury fi 14 ALPEX do ogrzewania podłogowego w superbardzo atrakcyjne cenie.

Nie robiłam jeszcze projektu podłogówki teraz, po wykonaniu stanu surowego, ale w projekcie pierwotnym mam ALPEXa 16stkę.

Powierzchnia ogrzewana to max 100m2(ogrzewanie mieszane z grzejnikowym)

Czy rury o tej średnicy moga byc uzywane do podłogówki (czy je się po prostu gęściej układa?) czy też takimi rurkami to sobie moge?

będę dozgonnie wdzięczna za fachowe rady

jeśli możesz kupić 16 to by było lepiej,

przy 14 i dużych powierzchniach do ogrzania możesz mieć te powierzchnie poszatkowane na mniejsze pola do ogrzania i masę dylatacji,

spowodoawne to jest mniejszą wydajnością cieplną rury 14, a także dużymi oporami przepływu,

przy małych powierzchniach do grzania, bierz jak najbardziej

sądzę, że powierzchnia do 10-12 m2 to by było to,

ale mogę się mylić, zależy to od zapotrzebowania na ciepło pomieszczenia, a co się z tym wiąże, z rozstawem rur w grzejniku podłogowym, z dopuszczalną długością rur w pętli,

zbyt dużo niewiadomych,

niestety

:roll:

Ja tam bym sie nie bawił w jakieś średnice 14 . Wydaje mi się że jest to troche mały przekrój. Od zawsze się daje 16 i tej wersji się trzymajmy :D Widocznie jak ktoś chce okazyjnie sprzedać to zabardzo się nie nadaje no albo jest kradziona :wink: . Nie ma się co sugerować ceną tylko kupuj 16 . Przy układaniu podłogówki zwracaj uwage aby jedna pętla nie była dłuższa niż 100m .

dzięuję bardzo ;) nie jest kradziona - syndyk siadł na firmie i wyprzedają.

Znalazłam cenę fi16stki - około 4zł/mb

a ta jest za 1,2zł dlatego się pytam, czy to jakaś znacząca różnica w średnicy

przemyślę sprawę, dzieki za odpowiedzi, dzięki tez za rade o tym 100m, bo własnie chyba miałam jedną pętlę około 150m!

W sumie to nie wiem czy jest jakaś różnica - wiem tylko że jak montowałem 16 grzała dobrze a z 14 to nie wiem jak by było bo z tego co wiem to ona ma przekrój 14 mm na zewnątrz a w środku jest pewnie ok 8mm ( a może nawet i mniej ) więc jest to troche mało. Ciężko mi w tej sytuacji sugeroiwać bo nie chce wprowadzić w błąd - poprostu nie miałem okazji nigdy montować tej 14 :)

ta jest za 1,2zł dlatego się pytam, czy to jakaś znacząca różnica w średnicy

przemyślę sprawę, dzieki za odpowiedzi, dzięki tez za rade o tym 100m, bo własnie chyba miałam jedną pętlę około 150m!

Cena jest super, co do podłogówki to w większości przypadków wykonuje się z 16 lub 17. Ani ja ani nikt z moich znajomych nie wykonuje z 14.

Sprzwdziłem na stronach Purmo co zalecają do podłogówki.

Pex\Al\Pex w wymiarach 16

Pex- 16, 17

PE-RT\Al\PE-RT 16

Nic przy podłogówce nie pisza o 14.

Pewnie mogła byś ją zastosować ale radziłbym w takim przypadku skorzystać z usług dobrego projektanta. Tylko czy wtedy 14 + projekt nie będzie drożej niż 16.

Koszt grzejnika podłogowego jest dość duży więc lepiej zrobić raz a dobrze. 16 jest sprawdzona w podłogówkach i nie ma z nia problemów chyba że był wadliwy montaż ale to już zależy od fachowca.

Dwa razy pomyśl niż raz zrobisz żle.

Życzę dobrego wyboru.