Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika....którego nie ma

mikopiko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zlew kamienny jednokomorowy TEKA Cascad 45 B-TG

Gwarancja: 24 miesiące

Kolor: Dostępny w różnych kolorach

Materiał: Regranit

Długość zlewu: 800 mm

Szerokość zlewu: 500 mm

Wycięcie w blacie: 780 x 480 mm

Podbudowa: Podbudowa od 45 cm

Rodzaj zaworu: Zawór 3½\"

Układ komór: Odwracalny

Sposób montażu: Wbudowany

Inne cechy: Nie nadaje się do zabudowy na końcu szeregu przy ścianie.

Wymiary: Komora: 330/370 x 432 x 170

W zestawie: Zlew kamienny jednokomorowy TEKA Cascad 45 B-TG - Komplet odpływowy - Syfon

http://image.ceneo.pl/data/products/11574/product.jpg

Proszę o radę co do piekarnika i mikrofali ..nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę i jaką firmę wziąć pod uwagę, chodzi mi o zabudowę, która będzie w słupku :roll:

Miko, AEG nie robi piekarników i mikrofali? Masz już płytę i zmywarkę AEG to może coś tej firmy? Mam teraz każdy sprzęt agd z innej "parafii" i generalinie tak sobie to wygląda... obiecałam sobie, że w nowym spróbuję to bardziej dopasowac, a łatwiej dopasowac sprzęty od tego samego producenta...

Jezeli chodzi o piekarnik to ja brałam pod uwage żeby mial termoobieg, grzalki gora dol i to chyba wszytsko co mnie interesowalo i..... tu byl chyba blad - teraz chcialabym taki zeby sie wlaczal o ok godzinie sam i sam sie wylaczal - a tak musze pamietac ze cos wstawilam - moze ty nie masz takiego problemu ale ja notorycznie zapominam ze zostawialam cos w kuchni !!

i u mnie w piekarniku sa zle widoczne ikonki na pokretlach - trzeba sie dopatrywac co tam jest - nie ma problemu jak jest duzo switala w kuchni ale jak sie swici jakas boczna lampka to jest problem - no moze nie jakis wielki ale jedenk :roll:

Jezeli chodzi o mikrofalowke to kupilismy taka zeby miala 23l pojemnosci - ma jeszcze pare jakichs bajerow ale z doswiadzcenia po ostatniej wiem ze sie z tego nie korzysta - aha nasza ma powloke ceramiczna - cokolwiek to znaczy :lol: :lol: :lol: - ostatnia miala emalie czy jakies takei - no biala byla w srodku i tez bylo dobrze a teraz uzywaja ja szwagrostwo i tez jest ok :D

Mikuś.... no kurde wybór jest duży ale musisz i tak sama podjąć decyzję.

Określ najwazniejsze dla Ciebie funkcje a potem połącz to z wygladem mikrofali i czy będą do siebie wizualnie pasować. Z doswiadczenia wiem, że sprawdza się termoobieg bo przyspiesza pieczenie. Ale juz sonda którą umieszcza się np. w pieczonym miesie i która pokazuje temperaturę tego miesa niekoniecznie jest mi potrzebna :roll: Grzanie górne i dolne mają praktycznie wszystkie. Podobnie grzałkę górną włączaną dodatkowo (można zapiec pod koniec pieczenia skórkę na zapiekance). Pozostają więc takie funkcje związane z wygodą tj. np. opóźnienie startu, samoczyszczenie się piekarnika ( np. czyszczenie za pomocą pary wodnej czy wypalania (pyroliza) ma sens ale już wkładów katalitycznych które trzeba co jakiś czas niekoniecznie jest praktyczne). Oczywiście prowadnice (wystarczą teleskopowe) i chyba pokrętła chowane, tak by nie wystawały i nie zaczepiały o ubranie gdy będziesz obok przechodziła.

A czy myślałaś o funkcji parownika w piekarniku? Jeszcze kilka lat temu parowniki kosztowały krocie ale teraz są juz te funkcje dostępne w całkiem dobrych pieniadzach. Tylko czy bedziesz z tego korzystać? Szczerze Ci powiem, że chciałabym mieć parownik a nie mam takowego. Fajne gdy w domu ktoś jest na diecie. Dobre przy żywieniu dzieci i osób starszych.

Siemens to dobry sprzęt. Niestety nie jest tani. W tej samej cenie kupisz bogatszy piekarnik innej firmy. Porównaj sobie funkcje i cenę np. tych:

http://www.agdexpert.pl/piekarniki-bez-sterowania-do-plyt/samusng-fq-159-ust

http://www.agdexpert.pl/piekarniki-bez-sterowania-do-plyt/siemens-hb-434540e-1?gclid=CMTPs4qqk5cCFYoH3godRlKmDA

http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/dane-techniczne-bosch-hbn42s350e.bhtml

Jeśli chodzi o mój wybór to mam zwykły piekarnik Teki. Bez samoczyszczenia, prowadnice teleskopowe, mozliwość opóźnionego startu, termoobieg. Tyle mi wystarcza :roll: Teka jednak nie ma najlepszej blachy ale to wiem dopiero teraz. Może sama blacha nie jest zła ale brzydko się brudzi i trudno ją się czyści. Dlatego nie zachęcam Cię do Teki bo uważam, ze jest przereklamowana, zwłaszcza w sieci bo w handlu detalicznym nie jest tak popularną marką. :roll: Ogólnie ani piekrnik ani mikrofala czy okap Teki mnie nie zachwyca niczym. Jedynie płyta jest ok bo dobrze grzeje (no ale ta nie ma elementów ze stali :wink: ) :lol:

A co o tych myślisz ? :roll:

http://www.neo24.pl/index.php?target=products&&product_id=51828

http://www.neo24.pl/index.php?target=products&&product_id=4558

czy programator elektroniczny to nastawianie na określoną godzinę pieczenia? Czy to nie to :oops:

A prowadnice drabinkowe :roll: Ja to naprawdę lajkonik jestem :oops: :wink:

"Prowadnice:

wytłaczane (klasyczne) stwarzające czasem problem z wysunięciem lub wsunięciem blachy

drabinkowe

teleskopowe – przesuwają się po nich blachy piekarnika, co bardzo ułatwia wysuwanie półek. Każdy teleskop jest zaopatrzony w ogranicznik wysunięcia, a specjalna konstrukcja powoduje, że prowadnice zachowują poziom nawet przy całkowitym wysunięciu. Bez trudu i obaw o poparzenie wyjąć można np. całą blachę z foremką napełnioną ciastem i sprawdzić, czy jest już wystarczająco przyrumienione.

wózek piekarnika – to system umożliwiający wysunięcie od razu całej komory. Dzięki niemu wygodnie i bezpiecznie można dostać się do potrawy od góry lub wyjąć z boku jedną ze środkowych półek, by sprawdzić, czy danie przygotowywane na niższym poziomie jest już gotowe. "

Programator elektroniczny to tylko okreslenie w jaki sposób ustawiasz wszystkie funkcje w piekarniku (prostymi slowami - klikasz a nie kręcisz pokrętłami).

Natomiast funkcja o którą Ci chodzi nazywa sie najczęściej funkcją Opóźnionego Startu.