Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika....którego nie ma


mikopiko

Recommended Posts

Nie jesteś :lol:

Ja natomiast uważam, że pokoje to strefa prywatna i nie lubie gdy śpię a przez szybę w drzwiach przebija światło z korytarza :evil:

Obecnie mam wszystkie drzwi bez przeszkleń i jest ok :lol:

 

W domu natomiast pewnie będą przeszklenia :lol: :lol: Mam kilka takich miejsc, że muszę doswietlić :-?

 

U nas przeszklenia będę minimalne, tak żeby nie raziło światło. :wink:

A z tym zboczeniem to coś jest, ja lubię światło :roll: :oops: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miko jesli matowe to napewno nie te same ale wiem które :lol:

Moje zresztą też są znacznie ciemniejsze w rzeczywistości niż na fotce. Na fotce wygladają znów jak te jaśniejsze w tym motywem :lol: :lol:

 

ALe powiem Ci, że całkiem dobrze wygladają na ścianie :wink: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki Frosi:D

 

juz podaje przepisy :

rosol to kazda potrafi zrobic

no chyba , ze chcecie przepis na swojski makaron

 

ROLADY WOLOWE :...przyjmijmy , ze na 4porcje

mieso wolowe (takie ladne z udzca)- 4 podluzne platy

ogorki kiszone - 2 male lub 1 duzy

cebula - 1 szt

boczek wedzony - ok.20 dkg

kielbasa (zwyczajna, slaska, torunska lub jakakolwiek ina do zdobycia w waszym sklepie)- 2 male lub 1 duza

musztarda

sol

pieprz

biala nitka

tluszcz (olej lub margaryna)

 

mieso rozbic tluczkiem na dosc cienkie platy , posmarowac dosc grubo musztarda.kielbase( obrac ze skorki ) , ogorek , cebule i boczek pokroic w cienkie slupki .rozlozyc na platach (wzdluz ich szerokosci albo w poprzek dlugosci jak kto woli).posolic , popieprzyc .zalozyc dluzsze brzegi na farsz (podobnie jak sie zaczyna robic golabki) i zwinac w rolady i zwiazac nitka , zeby sie nie rozwalily podszac duszenia ( zeby nitka nie latala po podlodze w kuchni , najlepiej wlozyc ja do uchylonej szuflady lub kufla na piwo

).w brytfanie rozgrzac tluszcz i obsmazyc rolady (im mocniej , tym ladniejszy kolor maja rolady).podlac woda , przykryc i dusic na ogniu a jeszcze lepiej piec w piekarniku , dolewajac co jakis czas woda .trwa to dosc dlugo (ok.2-3 h az mieo jest miekkie).wyjac rolady , odwinac nitke (uwazac zeby sie nie rozlecialy ...ja mam specjalnie opanowany chwyt ), zaklepac sos maka ( ups...zagescic), ewentualnie dosmaczyc sola , maggi i pieprzem

 

MODRO KAPUSTA

kapusta czerwona -1 mala lub pol duzej

boczek wedzony - ok.15-20 dkg

cebula-1 mala lub pol duzej

tluszcz

ocet lub sok z cytryny

sol

pieprz

maggi

 

kapuste poszatkowac , zalac woda, ugotowac na poltwardo , odcedzic

boczek i cebule pokroi w kostke

najpierw obsmazyc na tluszczu boczek , dorzucic cebule (powinna miec zloty kolor).wymieszac z kapusta .dosmaczyc sola , pieprzem , odrobina maggi i niewielka iloscia octu (ok. 1 lyzeczka do herbaty) lub cytryna

 

KLUSKI CZORNE (zwane rowniez szarymi lub ciemnymi )

10 dosc duzych ziemniakow

maka ziemniaczana - tak na oko 2-3 garscie

sol

 

ziemniaki obrac, 6 ugotowac w posolonej wodzie , odcedzic i przecisnac przez sztampfer (chyba praska to sie nazywa ).4 zetrzec na tarce (jak na placki)i odstawic na bok az puszcza sok.odsaczyc .wymieszac z ugotowanymi (najlepiej aby byly jeszcze gorace).dodac make i troche soli. z masy uformowac kulki , splaszczyc je i porobic dziurki (np.koncowka warzechy a jeszcze lepiej palcem wskazujacym ).wrzucac na posolony wrzatek.gotwac az wyplyna na wierzch i jeszcze chwilke dla pewnosci , ze nie sa w srodku surowe

 

Dzięki rrmi

kg mąki

1/2 litra miodu

2 szklanki cukru

1 kostka smalcu

1/2 szklanki mleka

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

3 jajka

szczypta soli

1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:

imbir

cynamon

gałka muszkatałowa

kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)

mielone goździki

 

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy.

Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów).

Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni.

 

Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek.

Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!)

Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór.

Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha."

 

Pierniczki

1 kg mąki

8 żółtek, 3 białka

1 ; szkl. cukru

3 łyżki kakao

1 pojemnik śmietany

3 łyżeczki sody

4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, trochę gałki

muszkatołowej, ; łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżeczki pieprzu – ja

biorę 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczkę kawy,; łyżeczki

pieprzu i trochę cynamonu)

1 kostka margaryny

1 słoik miodu (400g)

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić. Niby zadna filozofia,

ale...Miód zagotować z przyprawami, odstawić, i włożyć margarynę, żeby

się rozpuściła. Poczekać aż wystygnie

W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić. Białka ubić na pianę, dodać

cukier i ubijając dodawać żółtka.Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie

wymieszać, wlać miód i dalej mieszać.Odstawić ciasto na dobę w chłodne

miejsce. Ja miske zapakowana w torbe foliowa wynosze na balkon. W ciagu

24 godzin ciasto gestniejeCiasto podsypać mąką, rozwałkowywać na grubość

ok. 3 mm i wykrawać pierniczki. Ciasto ma konsystencje klejaca dlatego

maki nie zalowac, bardzo ladnie wchlonie sie w ciasto.Blachę wyłożyć

papierem lub folią, "przykurzyc" mąką. Pierniczki ulozyc w pewnej

odleglosci od siebie, bo sporo rosna nie tylko w goreMale lub "dziurawe"

piec w temperaturze ok. 200 stopni 7-8 minut, duze pelne bez wyciec w

srodku około 10 minut. Polukrować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru.

Tutaj zostaly posmarowane najpierw rzadszym, a po wyschnieciu ozdobione

gestrzym za pomoca zapalki i strzykawki.

Uwaga – pierniczki jak są jeszcze ciepłe to są miękkie, potem twardnieją

a na koniec znow miekna. Dlatego najlepsze są po dwóch tygodniach.

 

 

Sałatka śledziowa z orzechami

 

 

Składniki: 500g śledzi, 2 winne jabłka, 4-5 ugotowanych w łupinie ziemniaków, 2 kwaszone ogórki, średnia cebula, mały ugotowany burak, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, szklanka kwaśniej gęstej śmietany ,łyżka gęstego majonezu, szczypta cukru, pieprz, marynowana papryka, natka pietruszki.

 

Wymoczone obrane ze skóry i ości śledzie pokrajać w drobną kostkę. Obrane jabłka, ziemniaki, ogórki, cebulę i burak pokrajać również w drobną kostkę. Posiekane orzechy wymieszać dokładnie ze śmietaną, majonezem, cukrem i pieprzem ; ewentualnie doprawić sokiem z cytryny. Połączyć wszystkie składniki sałatki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Podając udekorować jajkiem ugotowanym na twardo, czerwoną papryką i natką pietruszki.

 

 

Ryba po grecku

 

Składniki: 750 g filetów z ryby, duży seler, 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 6-7 ziarenek pieprzu, 3 – 4 ziarenka angielskiego ziela, listek laurowy, sól, pieprz, ćwierć łyżeczki cukru, pół cytryny.

 

Filety z ryby skropić sokiem z cytryny, posypać solą i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Obrane i umyte jarzyny pokrajać w drobną kostkę lub zetrzeć grubo na tarce. W płaskim rondlu rozgrzać olej, włożyć pokrajane jarzyny i cebulę. Dodać sól, pieprz, cukier i 2 łyżki wody; dusić pod przykryciem. Gdy jarzyny miękkie, dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu obsmażyć z obu stron filety na rumiany kolor. Na usmażone filety położyć uduszone jarzyny i jeszcze chwilę dusić razem. Podawać na gorąco, z ryżem na sypko lub jako zimną przekąskę z bułką.

 

 

Karp, cytryna. seler, 2 cebule, łyżeczka cukru, po 6 ziarenek angielskiego ziela i pieprzu, ćwierć łyżeczki

sproszkowanego imbiru, 2 szklanki piwa, 50 g piernika, łyżka masła, łyżka powideł śliwkowych, 50 g rodzynków, 30 g

migdałów, 30 g łuskanych orzechów włoskich, sól.

 

Oczyszczonego i wymytego karpia rozciąć przez brzuch i wypuścić krew do rondla, do którego uprzednio wciśnięto sok

z cytryny. Karpia wymyć, pokrajać na dzwonka, natrzeć prażoną solą i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.

Ugotować wywar z wody (2 szklanki), włoszczyzny, cebuli, korzeni, cukru, imbiru i skórki cytrynowej. Ugotowane

jarzyny przetrzeć przez sito. Dzwonka karpia włożyć do rondla z krwią, zalać piwem i przetartym przez sito wywarem

z jarzyn; gotować kilka minut na małym ogniu. Następnie dodać piernik, powidła, posiekane orzechy, migdały i

sparzone wrzątkiem rodzynki ( ewentualnie szczyptę cukru), lekko potrząsnąć rondlem, żeby się sos wymieszał i

podgrzewać 10-15 minut, nie dopuszczając do zagotowania. Ułożyć karpia na półmisku i zalać gorącym sosem ; podawać

z ziemniakami lub bułką.

 

 

PIERNICZKI-te zrobię na święta w domu :D za rok :D

 

"Rok temu w edziecko znalazłam taki oto przepis na pierniczki:

 

Autor: Silije

 

"Tak, tak, jeśli chcecie wypróbować znakomity

staropolski przepis, który mam od mamy, to już nadszedł właściwy czas, bo sekret przepyszności tych pierniczków tkwi między innymi w dojrzewaniu ciasta. Szczerze Wam powiem - podobnie wybornymi jeszcze mnie nikt nie poczęstował. Zawsze się udają

 

Składniki:

1 kg mąki

1/2 litra miodu

2 szklanki cukru

1 kostka smalcu

1/2 szklanki mleka

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

3 jajka

szczypta soli

1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:

imbir

cynamon

gałka muszkatałowa

kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)

mielone goździki

 

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy.

Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów).

Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni.

Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta

 

Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek.

Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!)

Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór.

Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha."

 

 

 

Przepis na przyprawę korzenną, nie mój ale sprawdzony i bardzo dobry:

50 g cynamonu

50 g kardamonu

30 g mielonego pieprzu

15 g ; goździków

15 g ; imbiru

10 g ; ziela ang.

10 g ; gałko muszkatołowej

Wszystko dobrze wymieszać i przyprawa gotowa bardzo aromatyczna

Polecam

 

 

NALEWKA BOŻONARODZENIOWA

Składniki

10 dkg fig suszonych

10 dkg daktyli

10 dkg suszonych śliwek

10 dkg suszonych moreli

10 dkg rodzynek

10 dkg obranych orzechów włoskich

1 pomarańcza

cynamon, goździki (4-5 sztuk)

25 dkg cukru

1/2 l spirytusu / 1/2l wody mineralnej 50%

owoce włożyć do słoja zalać spirytusem zmieszanym z wodą i cukrem. Nalewka powinna odstać 4 tyg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...