kaśka maciej 25.11.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Nie jesteś Ja natomiast uważam, że pokoje to strefa prywatna i nie lubie gdy śpię a przez szybę w drzwiach przebija światło z korytarza Obecnie mam wszystkie drzwi bez przeszkleń i jest ok W domu natomiast pewnie będą przeszklenia Mam kilka takich miejsc, że muszę doswietlić U nas przeszklenia będę minimalne, tak żeby nie raziło światło. A z tym zboczeniem to coś jest, ja lubię światło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 25.11.2007 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Płytki do kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 25.11.2007 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 ogień w kominku http://img61.imageshack.us/img61/7307/pb230013ur3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 25.11.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Miko!!!!!!!!!! Mam te same płytki na ścianie w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 25.11.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Miko, ale dawkujesz napięcie!!Co z tymi płytkami?? Rozumiem, że dziś w końcu je kupiliście, tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 25.11.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Miko u mnie już na ścianie - proszę Fotka z komórki ale to te same płytki http://images33.fotosik.pl/57/be629650e38ba82em.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 25.11.2007 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 25.11.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Muszę iść sobie Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 25.11.2007 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 sory...ale chłop mnie odgonił od kompa tadam ...img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 25.11.2007 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Miko u mnie już na ścianie - proszę Fotka z komórki ale to te same płytki http://images33.fotosik.pl/57/be629650e38ba82em.jpg to nie są te same płytki moje są matowe, nie błyszczące i żółto = beżowo-brzoskwiniowe ale rozczulanka nad kafelkami za 17 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 25.11.2007 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 no i poszli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.11.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Miko jesli matowe to napewno nie te same ale wiem które Moje zresztą też są znacznie ciemniejsze w rzeczywistości niż na fotce. Na fotce wygladają znów jak te jaśniejsze w tym motywem ALe powiem Ci, że całkiem dobrze wygladają na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 26.11.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 sory...ale chłop mnie odgonił od kompa he he he, chyba wszystkie wczoraj zostałyśmy wyrzucone z przed kompa w tym samym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.11.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 sory...ale chłop mnie odgonił od kompa he he he, chyba wszystkie wczoraj zostałyśmy wyrzucone z przed kompa w tym samym czasie Właśnie tak mi się zdawało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.11.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Miko mi zabrakło 2 paczek płytek. Okazało się, że oni nie mają ich w ciagłej sprzedaży ale akurat im dowieźli. Kupiłam ale juz sie bałam, że nie dokupię No i płaciłam po 30zł a nie po 17 jak wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 26.11.2007 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Miko mi zabrakło 2 paczek płytek. Okazało się, że oni nie mają ich w ciagłej sprzedaży ale akurat im dowieźli. Kupiłam ale juz sie bałam, że nie dokupię No i płaciłam po 30zł a nie po 17 jak wczesniej chyba dokupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 26.11.2007 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 ale to nie o te płytki chodziło tylko kto je kładł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 26.11.2007 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 dzięki Frosi:D juz podaje przepisy : rosol to kazda potrafi zrobic no chyba , ze chcecie przepis na swojski makaron ROLADY WOLOWE :...przyjmijmy , ze na 4porcje mieso wolowe (takie ladne z udzca)- 4 podluzne platy ogorki kiszone - 2 male lub 1 duzy cebula - 1 szt boczek wedzony - ok.20 dkg kielbasa (zwyczajna, slaska, torunska lub jakakolwiek ina do zdobycia w waszym sklepie)- 2 male lub 1 duza musztarda sol pieprz biala nitka tluszcz (olej lub margaryna) mieso rozbic tluczkiem na dosc cienkie platy , posmarowac dosc grubo musztarda.kielbase( obrac ze skorki ) , ogorek , cebule i boczek pokroic w cienkie slupki .rozlozyc na platach (wzdluz ich szerokosci albo w poprzek dlugosci jak kto woli).posolic , popieprzyc .zalozyc dluzsze brzegi na farsz (podobnie jak sie zaczyna robic golabki) i zwinac w rolady i zwiazac nitka , zeby sie nie rozwalily podszac duszenia ( zeby nitka nie latala po podlodze w kuchni , najlepiej wlozyc ja do uchylonej szuflady lub kufla na piwo ).w brytfanie rozgrzac tluszcz i obsmazyc rolady (im mocniej , tym ladniejszy kolor maja rolady).podlac woda , przykryc i dusic na ogniu a jeszcze lepiej piec w piekarniku , dolewajac co jakis czas woda .trwa to dosc dlugo (ok.2-3 h az mieo jest miekkie).wyjac rolady , odwinac nitke (uwazac zeby sie nie rozlecialy ...ja mam specjalnie opanowany chwyt ), zaklepac sos maka ( ups...zagescic), ewentualnie dosmaczyc sola , maggi i pieprzem MODRO KAPUSTA kapusta czerwona -1 mala lub pol duzej boczek wedzony - ok.15-20 dkg cebula-1 mala lub pol duzej tluszcz ocet lub sok z cytryny sol pieprz maggi kapuste poszatkowac , zalac woda, ugotowac na poltwardo , odcedzic boczek i cebule pokroi w kostke najpierw obsmazyc na tluszczu boczek , dorzucic cebule (powinna miec zloty kolor).wymieszac z kapusta .dosmaczyc sola , pieprzem , odrobina maggi i niewielka iloscia octu (ok. 1 lyzeczka do herbaty) lub cytryna KLUSKI CZORNE (zwane rowniez szarymi lub ciemnymi ) 10 dosc duzych ziemniakow maka ziemniaczana - tak na oko 2-3 garscie sol ziemniaki obrac, 6 ugotowac w posolonej wodzie , odcedzic i przecisnac przez sztampfer (chyba praska to sie nazywa ).4 zetrzec na tarce (jak na placki)i odstawic na bok az puszcza sok.odsaczyc .wymieszac z ugotowanymi (najlepiej aby byly jeszcze gorace).dodac make i troche soli. z masy uformowac kulki , splaszczyc je i porobic dziurki (np.koncowka warzechy a jeszcze lepiej palcem wskazujacym ).wrzucac na posolony wrzatek.gotwac az wyplyna na wierzch i jeszcze chwilke dla pewnosci , ze nie sa w srodku surowe Dzięki rrmi kg mąki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno: imbir cynamon gałka muszkatałowa kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić) mielone goździki W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów). Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!) Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór. Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha." Pierniczki 1 kg mąki 8 żółtek, 3 białka 1 ; szkl. cukru 3 łyżki kakao 1 pojemnik śmietany 3 łyżeczki sody 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, trochę gałki muszkatołowej, ; łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżeczki pieprzu – ja biorę 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczkę kawy,; łyżeczki pieprzu i trochę cynamonu) 1 kostka margaryny 1 słoik miodu (400g) Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić. Niby zadna filozofia, ale...Miód zagotować z przyprawami, odstawić, i włożyć margarynę, żeby się rozpuściła. Poczekać aż wystygnie W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijając dodawać żółtka.Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać.Odstawić ciasto na dobę w chłodne miejsce. Ja miske zapakowana w torbe foliowa wynosze na balkon. W ciagu 24 godzin ciasto gestniejeCiasto podsypać mąką, rozwałkowywać na grubość ok. 3 mm i wykrawać pierniczki. Ciasto ma konsystencje klejaca dlatego maki nie zalowac, bardzo ladnie wchlonie sie w ciasto.Blachę wyłożyć papierem lub folią, "przykurzyc" mąką. Pierniczki ulozyc w pewnej odleglosci od siebie, bo sporo rosna nie tylko w goreMale lub "dziurawe" piec w temperaturze ok. 200 stopni 7-8 minut, duze pelne bez wyciec w srodku około 10 minut. Polukrować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Tutaj zostaly posmarowane najpierw rzadszym, a po wyschnieciu ozdobione gestrzym za pomoca zapalki i strzykawki. Uwaga – pierniczki jak są jeszcze ciepłe to są miękkie, potem twardnieją a na koniec znow miekna. Dlatego najlepsze są po dwóch tygodniach. Sałatka śledziowa z orzechami Składniki: 500g śledzi, 2 winne jabłka, 4-5 ugotowanych w łupinie ziemniaków, 2 kwaszone ogórki, średnia cebula, mały ugotowany burak, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, szklanka kwaśniej gęstej śmietany ,łyżka gęstego majonezu, szczypta cukru, pieprz, marynowana papryka, natka pietruszki. Wymoczone obrane ze skóry i ości śledzie pokrajać w drobną kostkę. Obrane jabłka, ziemniaki, ogórki, cebulę i burak pokrajać również w drobną kostkę. Posiekane orzechy wymieszać dokładnie ze śmietaną, majonezem, cukrem i pieprzem ; ewentualnie doprawić sokiem z cytryny. Połączyć wszystkie składniki sałatki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Podając udekorować jajkiem ugotowanym na twardo, czerwoną papryką i natką pietruszki. Ryba po grecku Składniki: 750 g filetów z ryby, duży seler, 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 6-7 ziarenek pieprzu, 3 – 4 ziarenka angielskiego ziela, listek laurowy, sól, pieprz, ćwierć łyżeczki cukru, pół cytryny. Filety z ryby skropić sokiem z cytryny, posypać solą i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Obrane i umyte jarzyny pokrajać w drobną kostkę lub zetrzeć grubo na tarce. W płaskim rondlu rozgrzać olej, włożyć pokrajane jarzyny i cebulę. Dodać sól, pieprz, cukier i 2 łyżki wody; dusić pod przykryciem. Gdy jarzyny miękkie, dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu obsmażyć z obu stron filety na rumiany kolor. Na usmażone filety położyć uduszone jarzyny i jeszcze chwilę dusić razem. Podawać na gorąco, z ryżem na sypko lub jako zimną przekąskę z bułką. Karp, cytryna. seler, 2 cebule, łyżeczka cukru, po 6 ziarenek angielskiego ziela i pieprzu, ćwierć łyżeczki sproszkowanego imbiru, 2 szklanki piwa, 50 g piernika, łyżka masła, łyżka powideł śliwkowych, 50 g rodzynków, 30 g migdałów, 30 g łuskanych orzechów włoskich, sól. Oczyszczonego i wymytego karpia rozciąć przez brzuch i wypuścić krew do rondla, do którego uprzednio wciśnięto sok z cytryny. Karpia wymyć, pokrajać na dzwonka, natrzeć prażoną solą i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Ugotować wywar z wody (2 szklanki), włoszczyzny, cebuli, korzeni, cukru, imbiru i skórki cytrynowej. Ugotowane jarzyny przetrzeć przez sito. Dzwonka karpia włożyć do rondla z krwią, zalać piwem i przetartym przez sito wywarem z jarzyn; gotować kilka minut na małym ogniu. Następnie dodać piernik, powidła, posiekane orzechy, migdały i sparzone wrzątkiem rodzynki ( ewentualnie szczyptę cukru), lekko potrząsnąć rondlem, żeby się sos wymieszał i podgrzewać 10-15 minut, nie dopuszczając do zagotowania. Ułożyć karpia na półmisku i zalać gorącym sosem ; podawać z ziemniakami lub bułką. PIERNICZKI-te zrobię na święta w domu za rok "Rok temu w edziecko znalazłam taki oto przepis na pierniczki: Autor: Silije "Tak, tak, jeśli chcecie wypróbować znakomity staropolski przepis, który mam od mamy, to już nadszedł właściwy czas, bo sekret przepyszności tych pierniczków tkwi między innymi w dojrzewaniu ciasta. Szczerze Wam powiem - podobnie wybornymi jeszcze mnie nikt nie poczęstował. Zawsze się udają Składniki: 1 kg mąki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno: imbir cynamon gałka muszkatałowa kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić) mielone goździki W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów). Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!) Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór. Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha." Przepis na przyprawę korzenną, nie mój ale sprawdzony i bardzo dobry: 50 g cynamonu 50 g kardamonu 30 g mielonego pieprzu 15 g ; goździków 15 g ; imbiru 10 g ; ziela ang. 10 g ; gałko muszkatołowej Wszystko dobrze wymieszać i przyprawa gotowa bardzo aromatyczna Polecam NALEWKA BOŻONARODZENIOWA Składniki 10 dkg fig suszonych 10 dkg daktyli 10 dkg suszonych śliwek 10 dkg suszonych moreli 10 dkg rodzynek 10 dkg obranych orzechów włoskich 1 pomarańcza cynamon, goździki (4-5 sztuk) 25 dkg cukru 1/2 l spirytusu / 1/2l wody mineralnej 50% owoce włożyć do słoja zalać spirytusem zmieszanym z wodą i cukrem. Nalewka powinna odstać 4 tyg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.11.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Nie jadłam nigdy modrej kapusty No nic, chyba muszę ugotować Dzięki Miko, ze wrzuciłaś dla nas przepisy Zrobię śląski obiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 26.11.2007 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 to Frosia dała ja tylko skopiowałam i tu wrzucilam , żeby mi nie uciekło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.