Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika....którego nie ma

mikopiko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tort rafaello

skopiowane z internetu

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

6 łyżek cukru

6 łyżek mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:

0,5 l. śmietany kremówki (36%)

1 śmietana 18%

2 śnieżki

2 czekolady (białe milki) rozpuścić na parze

1,5 paczki wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Ubić pianę z białek, dodać cukier. Żółtka roztrzepać i dodać do piany. Na koiec zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. W tortownicy wysmarować tylko spód. Na spód położyć papier pergaminowy, wylać ciasto i piec do zarumienienia.

Masa:

Zmiksować kremówkę, śmietanę, śnieżki i rozpuszczone na parze czekolady. Dodać do masy wiórki kokosowe.

Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą część nasączyć (spirytus + cukier + woda + sok z cytryny). Przekładać masą. Udekorować np. migdałami.

może zrobię na święta :D

Miko a wiesz, ja do niego dzwoniłam i wydawał sie być całkiem konkretny. Nawet wrzucił mi na aukcje jeszcze jedna umywalkę której szukałam po kilku minutach od rozmowy :lol:

Przesyłka jest niedroga. Miałam po to jechać do Wawy ale nawet mi się nie opłaca. Ojciec ma tam być 13 ale nawet go ciągać nie bedę po rozkopanej stolicy :lol: Zapłacę 50zł za 3 rzeczy to całkiem do przełkniecia kwota :wink: :lol:

Jakie Ty musiałaś to pytanie zadać, ze on tyle myśli? :o Chyba mu nie złożyłaś propozycji... 8) :lol: :o :oops: :lol:

Miko a wiesz, ja do niego dzwoniłam i wydawał sie być całkiem konkretny. Nawet wrzucił mi na aukcje jeszcze jedna umywalkę której szukałam po kilku minutach od rozmowy :lol:

Przesyłka jest niedroga. Miałam po to jechać do Wawy ale nawet mi się nie opłaca. Ojciec ma tam być 13 ale nawet go ciągać nie bedę po rozkopanej stolicy :lol: Zapłacę 50zł za 3 rzeczy to całkiem do przełkniecia kwota :wink: :lol:

Jakie Ty musiałaś to pytanie zadać, ze on tyle myśli? :o Chyba mu nie złożyłaś propozycji... 8) :lol: :o :oops: :lol:

pytałam się go czy można to u nich obejrzeć bo nie lubię kupować kota w worku, rozmawiać z nim nie rozmawiałam tylko wysłałam pytanie z allegro :D

a propozycja spotkania a i owszem była w tym wszystkim uwzględniona :oops: :lol:

Gość BEATA-BETI

Jak tam budowanie MIKOPIKO ?

U mnie dom już się nagrzał i jest cieplusieńko, a na zewnątrz skończyli w piątek układać kostkę.

Na poddaszu jeden pokój i korytarz w płytach ale gorzej z łazienkami.

dzięki Toli

RAFAELLO

spód:

4 jaja (kurze ), 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piec ciasto w piekarniku w blaszce sernikowej, około 30 minut.

wierzch:

4 białka (też kurze ), 1 szklanka cukru pudru, 200 gram wiórek kokosowych.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, na koniec wiórki i delikatnie wymieszać.

Masę wyłożyć na blachę sernikową, wyłożoną pergaminem.

Piec około 25 minut.

krem:

pół litra mleka, 6-7 łyżeczek cukru, 1 cukier waniliowy, 1 margaryna lub masło roślinne,

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 4 żółtka, 2 łyżki mąki zwykłej.

Żółtka, cukier, mąkę z odrobiną mleka rozrobić na jednolitą masę.

Zmieszać z resztą mleka i zagotować.

Ostudzić i połączyć z margaryną.

Składać warstwami, najpierw biszkopt, potem krem i na krem placek kokosowy.

Gość BEATA-BETI

Jeszcze nie byłam w sprawie kafelek bo mąż cierpi na brak czasu ale może w tygodniu.Na górze w łazience troszkę zmieniłam i po lewo będzie umywalka oraz kibelek a po prawo wanna i prysznic.

Wracając do płytek to na górze chyba będzie niebiesko , niebiesko-kremowo.

Na poddaszu został tylko największy pokój i łazienka w kg.

Mam jeszcze pytanko wanne wstawiasz narożoną bo ja zdecydowałam się na prostokątną.

Gość BEATA-BETI
tak narożną bo wejdzie mi w ten kąt co go dzięki niezabudowaniu zyskaliśmy tam pod oknem

Beatko a ty widziałaś projekt mojej małej łazienki?

Nie ale z przyjemnością bym zobaczyła.Może we wtorek pojedziemy obejrzeć te płytki.Zapomniałam dzisiaj aparatu ale jutro jak zostawię małą w przedszkolu to podjadę i zrobię kilka zdjęć to Ci pokażę ( już wcześniej obiecywałam :roll: ).

Podobają mi się kafelki jednego z forumowiczów ale napiszę na priva co by kogoś nie zdenerwować (chodzi o łazienkę na górze) :wink: