Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika....którego nie ma

mikopiko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piece mają zazwyczaj zbiorniki od 120-160 litrów. Zostaw wybór hydraulikowi. Będize dobrze :wink:

no powiedział, że 120 :roll: , że one teraz są takie, że woda szybko się nagrzewa :roll: .

Cena pewnie jest podobna ale ciekawe jak z zużyciem gazu :roll: a z drugiej strony jak będzie za słabe to 120 :roll:

kurcze kurcze kurcze.......wybory, wybory :evil:

Gość BEATA-BETI
Piece mają zazwyczaj zbiorniki od 120-160 litrów. Zostaw wybór hydraulikowi. Będize dobrze :wink:

no powiedział, że 120 :roll: , że one teraz są takie, że woda szybko się nagrzewa :roll: .

Cena pewnie jest podobna ale ciekawe jak z zużyciem gazu :roll: a z drugiej strony jak będzie za słabe to 120 :roll:

kurcze kurcze kurcze.......wybory, wybory :evil:

Wiesz u mnie nie było problemu bo teściowie przez wiele lat projektowali i zakładali kotłownie olejowe w różnych instytucjach i domkach jednorodzinnych.

W tej kwestii byłam całkowicie zdana na teścia i nie musiałam się zastanawiać .

Jeśłi jest 120 to szybciej sie nagrzeje ale mniejsza ilość. Jeśli jest 160 to też się nagrzeje ale wieksza ilość. Czas nagrzewania nie jest tak istotny z ekonomicznego punktu widzenia. Zużycie gazu ma więcej wspólnego raczej z iloscią podgrzanej wody niż z czasem grzania :roll:

Ja bym powiedziała, że jeśli dobry piec to szybko ogrzeje wodę a niepotrzeben jest grzanie wieszej ilości bez takiego zapotrzebowania. Jeśli bedizesz chciała wodę 50st. to podgrzewać bedzie całe 160 do żądanej temperatury a nie tylko np. połowę. Gdy zbiornik mniejszy to i mniej podgrzeje

Jeśłi jest 120 to szybciej sie nagrzeje ale mniejsza ilość. Jeśli jest 160 to też się nagrzeje ale wieksza ilość. Czas nagrzewania nie jest tak istotny z ekonomicznego punktu widzenia. Zużycie gazu ma więcej wspólnego raczej z iloscią podgrzanej wody niż z czasem grzania :roll:

Ja bym powiedziała, że jeśli dobry piec to szybko ogrzeje wodę a niepotrzeben jest grzanie wieszej ilości bez takiego zapotrzebowania. Jeśli bedizesz chciała wodę 50st. to podgrzewać bedzie całe 160 do żądanej temperatury a nie tylko np. połowę. Gdy zbiornik mniejszy to i mniej podgrzeje

:roll: :roll: :roll: tzn , że mógł mieć rację proponując 120 :roll:

Gość BEATA-BETI

Muszę zapytać ile jest u moich rodziców litrów ale jak ktos nalewał sobie wodę do wanny to druga osoba musiała pod prysznicem szybko się myć ( w drugiej łazience) żeby umyć się jeszcze w ciepłej.Czekanie pod prysznicem kilka może kilkanaście minut na ciepłą wodę wcale nie jest takie fajne.

Nie raz to przeszłam i zawsze mnie to w.... ło :wink:

Dlatego jest różna pojemność zasobników na wodę ,żeby każdy dopasował taki jak mu potrzebny.Co najczęściej wychodzi dopiero w praktyce.

Marta masz dwa wyjścia albo dokonasz złego albo dobrego wyboru. :wink:

Jeżeli będziesz miała wielki dylemant to podpytam męża brata, on od wielu lat zajmuje się piecami, konserwacją itd.

Gość BEATA-BETI

Marta i tak jutro zadzwonię ,a raczej dzisiaj to Ci coś podpowiem w sprawie tego zasobnika. :D

Żeby było śmieszniej drugi (rodzony) brat mojego męża też zakłada i konserwuje kotłownie ale tylko w dużych firmach.

Małż. kiedyś też pomagał w rodzinnej firmie ale jego bardziej ciągnie do t.........u.

Gość BEATA-BETI

Więc tak powiedziano mi ,że zasobnik 120 l-130 l to jest takie minimum (standard) które instaluje się w domkach jednorodzinnych i spokojnie wystarczy .Napewno jak wlejesz całą wanne wody to z prysznicem trzeba będzie poczekać.

Ten czas jest oczywiście uzależniony od wydajności pieca.

U mnie w piecu jest taki palnik który nagrzewa cały zasobnik w 5 minut.

Musisz zapytac się jaką wydajność ma piec i w jakim czasie nagrzeje cały zasobnik wody bo jeśli to będzie krótki czas to nie będzie sensu kombinować.

Co do względów ekonomicznych to podobno tutaj nie ma znaczenia czy jest większy czy mniejszy ,na każdy litr zimnej wody pobiera określoną ilość energii.

120 l -130 l ,a potem 160 l jak ktoś nie chce czekać czekać na ciepłą wodę.

PS.Śmiali ze mnie się po co mi te informacje.Przecież masz piec jest ciepło zamontujemy solara i będziesz miała ciepłą wodę za friko. :wink:

hej Miko! no mężowska robota wygląda bardzo bardzo! :D

Instalator zaproponował zasobnik ciepłej wody 120 l. Niby fajnie, ale jak dotarło do mnie, że 120 l zapełnia mi wannę do połowy, przestało być fajnie.

MS.! przecież to może być 120 litrów wrzątku! :wink: do rozcieńczenia zimną wodą! :) powinno wystarczyć dla wszystkich :D

hej Jasiu a jak jest z wyborem u ciebie? 120 cy 150 :roll:

u nas będzie 120 - instalator powiedział, że to wystarczy i ja mu wierzę :)

Gość BEATA-BETI
Dzięki Beatko :D

U mnie piec z zasobnikiem tworzą jedną całość tzn. są w jednej bryle taki większy piec .Orzez to mam prawie pod sufit ale za to nie zajmuje dodatkowego miejsca którego u nas w pomieszczeniu gosp. jest malutko.

Często ludzie nie biorą większych zasobników bo poprostu nie mają miejsca żeby wstawić.Ale ogólnie wszyscy montują 120-130 i to wystarcza.

Ps. Z tym pod sufit to mocno przesadzone.

hej Miko! no mężowska robota wygląda bardzo bardzo! :D

Instalator zaproponował zasobnik ciepłej wody 120 l. Niby fajnie, ale jak dotarło do mnie, że 120 l zapełnia mi wannę do połowy, przestało być fajnie.

MS.! przecież to może być 120 litrów wrzątku! :wink: do rozcieńczenia zimną wodą! :) powinno wystarczyć dla wszystkich :D

hej Jasiu a jak jest z wyborem u ciebie? 120 cy 150 :roll:

u nas będzie 120 - instalator powiedział, że to wystarczy i ja mu wierzę :)

dzięki Jasia :D

Więc tak powiedziano mi ,że zasobnik 120 l-130 l to jest takie minimum (standard) które instaluje się w domkach jednorodzinnych i spokojnie wystarczy .Napewno jak wlejesz całą wanne wody to z prysznicem trzeba będzie poczekać.

Ten czas jest oczywiście uzależniony od wydajności pieca.

U mnie w piecu jest taki palnik który nagrzewa cały zasobnik w 5 minut.

Musisz zapytac się jaką wydajność ma piec i w jakim czasie nagrzeje cały zasobnik wody bo jeśli to będzie krótki czas to nie będzie sensu kombinować.

Co do względów ekonomicznych to podobno tutaj nie ma znaczenia czy jest większy czy mniejszy ,na każdy litr zimnej wody pobiera określoną ilość energii.

120 l -130 l ,a potem 160 l jak ktoś nie chce czekać czekać na ciepłą wodę.

PS.Śmiali ze mnie się po co mi te informacje.Przecież masz piec jest ciepło zamontujemy solara i będziesz miała ciepłą wodę za friko. :wink:

Beatko jesteś nieoceniona :D

Dzięki wielkie :D

Ślę całuski i ukłony :D

Marta czy masz już wybraną lodówkę pod zabudowę ?

Różnica w cenie płytek które zamówiłam to 22,0 zł. na całości.

co do lodówki to nie podobają mi się te pod zabudowę :oops:

są za małe :oops: :wink:

Ja chcę wolnostojącą

taka mi się podoba :roll:

http://image.ceneo.pl/data/products/977981/product.jpg

Samsung SJF 73 PESL

Gość BEATA-BETI

Myślałam że widzę lodówkę i jej odbicie lustrzane :o To jest lodówka z prawdziwego zdarzenia :o

U mnie w planie była wolnostojąca teraz jest do zabudowy ,ciekawe co będzie za tydzień.Ten projekt który miała już mi się nie podoba i teraz szukam w myślach innego.

Na jakiej wysokości od blatu powinien byc powieszony okap ?

Był problem z łazienkami teraz będzie problem z kuchnią :(