Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przekroczenie terminu całkowitej wypłaty kredytu

jolapo

Recommended Posts

przekroczenie terminu całkowitej wypłaty kredytu

j.w.

mam problem z terminem ostatniej raty (kredyt na budowę domu), opóźnienia w pracach zwiazane są głównie ze spóżnieniami dostawców podstawowych materiałów;

wypłata kolejnych transz następowała po stwierdzeniu przez rzeczoznawcę wykorzystania wypłaconych już kwot; podjęcie ostatniej transzy mozliwe będzie w takim układzie po wykonaniu spóźnionych już prac (będących w toku), jednak niemożliwe jest ich zrealizowanie przed ostatecznym terminem całkowitej wypłaty kredytu

czy mozliwe sa jakiekolwiek negocjacje z bankiem (PKO BP) i co ewentualnie przemawia na moja korzyść (wiem, że mozliwe jest aneksowanie umowy, ale od czasu jej podpisania urodziło mi sie jeszcze jedno dziecko i warunki w aneksie byłyby dla mnie o wiele gorsze), jak się przygotować do rozmowy czy mozliwe jest uniknięcie aneksowania

byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź, może ktoś był w

podobnej sytuacji i może coś poradzić

My aneksowaliśmy umowę w zakresie wydłużenia terminu wypłaty środków (w Multibanku) i nie skłądaliśmy żadnych dodatkowych dokumentów.

Może po prostu zapytaj najpierw, co musiałabyś przedstawić w przypadku ubiegania się o takie przedłużenie terminu (u nas wystarczyło pismo z prośbą i opisem sytuacji, czyli przyczyn spóźnienia).

Maria

Miałem podobną sytuację w PKO BP - ostatnią transzę brałem dużo później niż planowałem i oczywiście wiązało się to z przesunięciem (opóźnieniem) rozpoczęcia spłacania kapitału. A to niestety oznacza konieczność ponowego sprawdzenia zdolności kredytowej - czyli zabawa jak na początku przy braniu kredytu. I tak na zdrowy rozum to jest rozsądne - jeśli zmieniasz wysokość raty (bo krócej będziesz spłacać kapitał) to bank powinnien od nowa sprawdzić czy będzie Ciebie na taką podwyżkę stać. Generalnie nie powinni robić sztucznych problemów, ale mogą być problemy obiektywne. Sytuacja się zmieniła - wzrosło oprocentowanie, masz więcej osób na utrzymaniu, zaostrzyły się zasady liczenia zdolności kredytowej ze wzgl. na zmianę przepisów. Możesz jednak aneksować również wydłużenie okresu spłacania kredytu.

Jeśli nie podołasz to szukaj szybko kredytu refinansowego w innym banku. Kilka dni temu widziałem jakąś ofertę kredytu we frankach na LIBOR3M + 1,1% marży - może się okazać, że łatwiej dostać taki kredyt niż aneksować stary. Bankom zależy na przejęciu klientów od innych banków :) i nie wnikają, że z tamtym bankiem masz kłopoty. W nowym banku terminy ustalisz od nowa - może być inna wysokość kredytu, inny okres spłacania.