Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty pracy spalinówka a elektryczna pilarka

Recommended Posts

Witam.

Stoje przed wyborem spalinówka czy el.

Potrzeby to 65 % cięcie gałęziówki przed domem 30 % to wycinka gałęziówki w polu 5 % inne.

Moje pytanie jakie w przyblirzeniu są różnice w kosztach pocięcia 1m3 drewna spalinowa a jakie elektryczna, przyjmując oczywiście taką sama długośc przycinania pniaków?

Pozdrawiam, za odpowiedzi z góry dziękuje.

Przede wszystkim wydasz trzy razy więcej na spalinówkę. Piła elektryczna jest dużo tańsza, znacznie ciszej pracuje ale jest dużo bardziej delikatna (zajeździłem już dwie ale trzecią mam też elektryczną). Jeżeli planujesz cięcie głównie gałęziówki to nie jest to duże obciążenie dla piły a elektryczna jest mniej kłopotliwa pomijając przewód elektryczny oczywiście.

Chodzi mi to czy wydam wiecej na benzyne i olej do silnika czy na energie elektryczna gdy bede cia galeziowke przed domem.

I jedno i drugie to marginalne koszty, i nie wiem czy przy zakupie ten czynnik prać pod uwagę :roll: Ale jak już, to elektryczna chyba będzie tańsza. Pociąć mter sześcienny drewna, przy małej spalinówce, to wyjdzie jakieś 1, max 2 litry paliwa. Czyli max 8 zł, plus olej (grosze). Teraz policz ile energii zużyje przez godzine Twoja elektryczna maszynka.

Ale jak Ci się trafi okazja okazjonalnego zakupu drzewa w lesie, to co polecisz kupić drugą piłę tym razem spalinową. Jeśli chodzi o hałas to jest cichsza ale dużo, dużo mniej wydajniejsza.

Przecież napisał, że może porzyczyć spalinówkę!

Jest jeszcze jeden atut elektrycznej piły, a mianowicie można nią ciąć w pomieszczeniach zamkniętych.

Acha, co do wydajności, to chyba nie ciołeś nigdy piłą elektryczną.

Sam posiadam Sthila 1800W elektryczną, ciołęm też spalinową chyba Sthil 23 lub 230 nie pamiętam, wielkiej różnicy nie zauważyłem.

dokładacie koszty oleju tylko do spalinówki a elektryczną to się nie smaruje? Spalinówka to "wolność, przestrzeń wiatr na twarzy" a tu kabel,czułbym się jak pies na łańcuchu. Miałem kosiarkę do trawy na prąd

sprzedałem za grosze żeby uwolnić się od kabla. Akcyzą za benzynę to bym się nie przejmował bo w końcu ile jej spalę a jak butlę turystyczną naładuję na stacji to z mojego pikniku też kawałek asfaltu położą.

pozdrawiam

Jeśli głownym kryterium ma być wydajność, to tylko spalinówka, ma dużo większą moc i jest bardziej mobilna. Elektryczna pilarka nadaje się tylko dla majsterkowiczów :wink:

Bzdura. Mam elektryczną (Bosch 1600W), wyciąłem nią prawie 200 sosen. Każdą pociąłem na kawałki i obciąłem gałęzie. Elektryczna ma tę zaletę, że pracuje (i żre prąd) tylko wtedy kiedy tniesz.

Faktycznie, kabel trochę przeszkadza na początku, ale można się przyzwyczaić.

Ja mam spalinowa makite i kupiłem ja troszkę bez zastanowienia powiem szczerze ze teraz jak bym miał kupować jeszcze raz to bym kupił dobra pile elektryczna zamiast spalinowej. Do prac domowych elektryczna w zupełności wystarcza wystarczy dokupić tylko 20 metrowy przedłużacz. Teraz nieraz cos potrzebuje przyciąć i specjalnie musze jechać kupić benzynę i olej żeby zrobić miesznke a tak wystarczył by przedłużacz i nie musze się martwic o paliwo ( paliwo tez nie może stać zbyt długo bo wietrzeje) . Wiec jeżeli ktoś potrzebuje urzywac pilarkę kilka razy w roku to polecam żeby sobie kupił elektryczna.

Ja mam spalinowa makite i kupiłem ja troszkę bez zastanowienia powiem szczerze ze teraz jak bym miał kupować jeszcze raz to bym kupił dobra pile elektryczna zamiast spalinowej. Do prac domowych elektryczna w zupełności wystarcza wystarczy dokupić tylko 20 metrowy przedłużacz. Teraz nieraz cos potrzebuje przyciąć i specjalnie musze jechać kupić benzynę i olej żeby zrobić miesznke a tak wystarczył by przedłużacz i nie musze się martwic o paliwo ( paliwo tez nie może stać zbyt długo bo wietrzeje) . Wiec jeżeli ktoś potrzebuje urzywac pilarkę kilka razy w roku to polecam żeby sobie kupił elektryczna.

Ciekawy argument :D

Bez przesady, chyba w misce paliwa nie trzymasz? :wink:

A w kanistrze napewno nie zwietrzeje :o