Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szafy czy garderoby

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marzy mi się garderoba.W ciasnym mieszkaniu ciagły brak miejsca powoduje pernamentny bałagan w szafach.Nie mówiąc już o tym, że wszystko jest pomięte.Uważam, że w domu jednorodzinnym jedna większa garderoba wystarczy. Oczywiście "wspomagana" przez kilka szaf w sypialniach. Obowiązkowo powinna się znależć w każdym mieszkaniu blokowym i małym, i większym i dużym. :smile:

Garderobe ostatnio mialem zobiona z malego pokoju 2x3m i spisywala sie swietnie,lecz musialem pokuj zrobic dzieciakom (przyszlo trzecie i dwujke trzeba bylo gdzies ulokowac).Ale przedzielilem duzy pokuj 5x4,5m najakies 2x2 gdzie jest teraz garderoba i "lamus" oraz obok niej kacik komputerowy.

Jesli tylko jest miejsce i pomysl naprawde swietna sprawa .Polecam

oczywiście garderoba bo większa i pojemniejsza ale sprawa najważniejsza to rozmiar domu. na 50m2 w bloku raczej nie ma co marzyć, ale 150 czy 200m2 to już coś. warto pokusić się także o więcej niż jedną rozmieszczone tak aby każdy z domowników miał łatwy i szybki dostęp.

Im więcej garderób tym lepiej. Warto przede wszystkim zrobić garderobę przy wejściu na buty i palta, unika sie bałąganu w przedpokoju, obwieszonych do granic wytrzymałości wieszaków na ubrania, za zamkniętymi drzwiami takiej garderoby można układać i wieszać ubranie "nieco swobodniej".

Zbudowaliśmy również małe ok 1,5 m2 garderoby przy każdym pokoju dziecinnym, nie łudzę się, że chłopcy będą utrzymywali idealny porządek w swoich pokojach, niech więc upchną za tymi drzwiami wszystkie swoje skarby.

Finiszant

Jeśli są na to warunki to bezwzględnie - GARDEROBA. My zaplanowaliśmy dwie garderoby - jedną dużą dla wszystkich i na wszystko, drugą mniejszą- dla nas, przy sypialni. W dużej garderobie jest schowek na walizki, torebki, dodatkowe kołdry, poduszki, pościele, koce, ręczniki itp. oraz ubrania sezonowe. W małej garderobie będą nasze rzeczy, pościel i reczniki. Nareszcie każda koszula i bluzka wisi na osobnym wieszaku i nie muszę jej prasować po raz drugi!

Miejsca na odzież nigdy dość. Pamiętam jak wróciłem do mieszkania po 2 latach "eksportu" i w żadnej - ale to żadnej szafie nie było miejsca na moje ubrania i buty. Dlatego budując dom zadbaliśmy o to, żeby była wspólna garderoba na poddaszu (pełniąca funkcję magazynu letnio-zimowego). Oczywiście w wiatrołapie jest wieszak bieżący i szafka na buty. A szaf w pokojach nigdy dość. Tylko.... po przeprowadzce konieczny jest spis treści..... żeby wiedzieć gdzie czego szukać.

przepraszam ,ze anonimowo ale to moj maz jest zarejestrowany i ja oczywiscie nie pamietam hasla.oczywiscie garderoba. my mamy 3 przy wszystkich sypialniach 1,7 na 2,6 . o dodatkowej przy drzwiach wejsciowych nie pomyslelismy i to blad. ale na to juz za pozno . pozdrowienia.

Oczywiście garderoba choć wszystko zależy od powierzchni domu. Idealnie by było gdyby każda sypialnia posiadała własną garderobę lub choćby wnękę/szafę (coś a'la szafa w ścianie). Myślę, że kobietom garderoba by odpowiadała przede wszytkim. Łatwiejszy jest tam dostęp do ubrań no i nic nie pałęta się po krzesłach, tapczanach i nie zawala szuflad. Mniej szuflad w sypialniach = więcej miejsca.

:smile:

Jędruś

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Jędruś dnia 2003-04-24 23:38 ]

W moim małym domku (100m2) szkoda mi miejsca na garderoby(jeśli przez garderobę rozumiemy osobne pomieszczenie z wentylacją), mam za to cztery szafy wnękowe (byłyby pięć, ale mam już jedną "przedmałżeńską" piękną drewnianą szafę czterodrzwiową z dwoma lustrami i szkoda jej wywalić :smile: ). Jedna jest w sieni, jedna w sypialni, jedna w pokoju dziecięcym, a jedna w kuchni (pełni rolę spiżarni). Lepiej niż zwykłe szafy wykorzystują przestrzeń, można je samemu zaprojektować i wyposażać etapami, można je odpisać od podatku :smile: .

Alanta, u nas domek troche wiekszy bo 150m2, a tez wybralam takie rozwiazanie. U nas beda 4 spore szafy do zabudowy, w zasadzie, nasza sypialniana to juz chyba mala garderoba, bo ma 130cm glebokosci. U dzieci jest na cala dlugosc pokoju w 70 cm wnece, do tego zabudowa pod schodami i jedna w holu. Sa teraz tak wspaniale materialy na drzwi, ze u mnie juz nie wchodzi w rachube popularna plyta meblowa czy ratan, ale szklo bezpieczne, LOOM, LOCATELLI. Na to ostatnie jestem po prostu chora, ale cena zwala z nog...(cos 300-500zl/m2!!!!). I wszystko pieknie podswietlone z gory i wkomponowane w klimat domku. Wlasnie czekam na wycene ze Stanleya i moje marzenia pewnie prysna...

Takie szafy to naprawde praktyczne i nowoczesne wykonczenie wnetrz, i chyba wygladaja duzo ciekawiej niz najpiekniejsze drzwi do garderoby. Co do odpisu, to szafy odpisujemy po zasiedleniu i z tytulu ulgi remontowej a nie budowlanej!!!

• 2 weeks później...

W dużym domu: oddzielnie garderoba dla każdego (3-4m2), szafka w holu na ,,bieżące" ubrania i osobna na buty, oraz szafy letnio-zimowe jako przechowalnie (na nieużytkowym poddaszu lub w piwnicy).

Garderoby oczywiście w sypialni i blisko łazienki aby nie uprawiać biegów kondygnacyjno-poszukiwawczych :lol: !!!

Pozdrawiam!

Tak jak niemal wszyscy piszący przede mną byłam wielkim zwolennikiem garderoby, zaprojektowaliśmy sobie sporą przy sypialni i drugą też dużą przy wiatrołapie. Ale ostatnio naszły mnie wątpliwości za sprawą mojej mamy, która od pół roku jest szczęśliwym posiadaczem garderoby i teraz narzeka, że wszystko tam strasznie się kurzy (podobno znacznie bardziej niż przedtem w szafach). Oczywiście półki w garderobie ma otwarte, ale jeśli miałabym robić drzwi wewnątrz garderoby, to koszt wzrósłby niebotycznie a poza tym po co wtedy garderoba, skoro i tak miałaby szafy w środku?

Proszę o opinię użytkowników garderób - jak się sprawdzają, czy Wam też rzeczy się w nich kurzą? A tak przy okazji, czy macie faktycznie zwentylowane wszystkie garderoby, tak jak zalecają np. w Muratorze?

W tej chwili mieszkamy we czwórkę w maleńkim mieszkanku - i marzymy o tych przyszłych czasach, gdy wprowadzimy się do nowego domu i nie będzie kłopotów z przechowywaniem rzeczy. Stąd w projekcie mamy dużą szafę wnękową w holu, osobną garderobę małżeńską przy sypialni (wentylowaną :wink:) z wejściem do łazienki i szafy wnękowe w pokojach dzieci. W pokoju reprezentacyjnym chciałabym mieć niskie komody - i to wszystko. Książki w bibliotece. Spiżarka przy kuchni. Generalnie przechowywanie rzeczy to obecnie (z uwagi na ciasnotę obecną) moja mała obsesja - i stąd te pomysły na garderoby, szafy wnękowe itp. Mnie się to wszystko kojarzy z wygodą.

Pozdrawiam,

Gaga2

U nas w nowym domu jest zaprojektowana jedna wspólna garderoba na poddaszu przy sypialniach - umieszczę tam prasowalnię :grin: Natomiast w naszej sypialni bedą szafy dwie sosnowe zresztą już je posiadamy i są bardzo użyteczne, bo z pawlaczami i pasują do reszty mebli sypialnianych :grin: Będziemy mieli jeden długi pokój 3 na 6 na poddaszu i w nim planujemy zrobić garderobę dla dzieciaczków- przy okazji bedzie to wspaniałe miejsce dla ich zabaw.Zaś w trzeciej sypialni na poddaszu prawdopodobnie wstawimy szafę, ale to jeszcze na takie plany mamy czas :grin:.

Moim zdaniem i szafy i garderoby w jednym rodzinnym domu być powinny, gdyż szafy pomimo tego, że zajmują troszkę miejsca w pomieszczeniu to jednak swoją fakturą i stylem nadają odpowiedni charakter pomieszczeniu, a przez garderobę tego efektu nieuzyskamy. Natomiast garderoby są bardzo użytecznymi miejscami w domu, gdyż bardzo dużo się w nich mieści (i nie musi być poukładane w kosteczkę :grin: ), a szczególnie dla dzieci które robią sobie z nich domki do zabaw.

Pozdrawiam emems :grin: