Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szafy czy garderoby

Recommended Posts

Ja w swoim domku (110 m) nie będę miała garderoby, ale za to znależliśmy miejsce na kilka szaf wnękowych (na ganku, w przedpokoju i na piętrze) i one będą nam służyć. Teraz w bloku o dziwo też miałam miejsce na szafy wnękowe, nawet niedrogo udało nam sie je zabudować, a praktyczne są bardzo.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie zabieram się do urządzania naszego 140 metrowego mieszkania w którym znajdzie się miejsce na garderobę i dwie szafy wnękowe.Po swoich doświadczeniach wiem, że szafy wolnostojące wizualnie zabierają dużo miejsca i nie są dobrym rozwiązaniem tymbardziej w małych mieszkaniach i w tej sytuacji lepszym rozwiązaniem jest zabudowa nawet minimalnej powierzchni.A gdy zamontujemy lustrzane drzwi w czarodziejski sposób przybędzie nam m2

• 2 weeks później...

Mam domek 176 m a nawet bardziej 200 z przyczyny magicznej, podwyzszenie sciany kolankowej na poddaszu. Poddasze mialo dwie wydzielone garderoby tj pomieszczenia z powierzcni pokojow. Na projekcie wygladalo to sensownie, w praktyce okazalo sie to bzdur?. Powierzcnie ich byly tak male, ze zeby tam cokolwiek postawic i wejsc to juz trzeba byloby byc artysta. O poruszaniu sie tam ne moglobyc nawet byç mowy, nie mowiac o poczuciu klaustrofobii. Jedna z garderob byla w dodatku tak zrobiiona, ze na dlu˝szym boku by? skos dachu, wiec trzeba by do niej wchodzic chyba na kolanch.

Pierwszym manewrem bylo z naszej strony podwy˝szenie scianki kolankowej o jeden bloczek tj posiada teraz ok 120 cm bez wylewek i p?yt gipsokartonowych . Teraz zaluje ze nie podwy˝szylam jeszcze o jeden o wylewka i p?yty zmieni? stan rzeczy, pewnie b´dzie ok 110

Drugim etapem bylo skasowanie garderob i przerobienie wiezby tak aby na srodku pikoju nie pozostaly poi nich slupy konstrukcjne. W ten sposob otrzymalam pi´kne trzy pokoje na poddaszu. A garderobe bede trzymac w zabudowie - szafach, w przedpokoju, pokoju, moze jeden pokuj poswiece na skladowisko bielizny prasowalnie itp, oczywiscie taki najmniejszy i najmniej efektowny.

Jeszcze napomkne o tej wysoko?ci. S?siedzi, ktorzy buduj? si´ obok nas ze zdumieniem zaobserwowali, ze z podobnego projektu o podobnej wielko?ci wyszla im kurna chata, a nam ladny obszerny dom. Nadmieniam ze pody?szyli?my podmurówk´ na 80 cm, pokoje na parterze na 290, poddasze - ?cianka kolankowa na 120, Okna na parterze wysz?y na wysoko?ç ok 165 czyli neco ponad standartowe i wcale nie zachwia?y sie proporcje, a jestem z wyksztalcenia projektantem form przestrzennych wiec wiem co mówie.

Dom jest poprostu pi´kny. Wchodz?c do s?siadów mam wra˝enie ze jestem w piwnicy, u siebie w salonach chocia˝ salon mam mniejszy bo tylko 25 m2. Wysoko?c jest bardzo wa˝na. Pewnie ktos mi odpowie ˝e teraz treba po?wi´ciç wiecej pieniedzy na ogrzewanie, ale zaiste efekt na razie mi osladza przyszle wydatki. poprostu wiem na co wydaje pieni?dze, wiem ˝e mam dom a nie piwnice. A prpo nie jeste wysoka mam tylko 165 cm wzrostu.

Dzieci "wyszły z domu, więc w dość dużym mieszkaniu 78 m. 5!!!pokoi jeden przeznaczyliśmy na garderobę. I to jest to! Garderoba ma 8 m ale tam się wszystko mieści.

Garderoba absolutnie.Jesli chodzi o szafy wnekowe to mam takie ale rzeczywiscie wszystko sie kurzy niestety a mam drzwi stanleya po pol roku jak zrobilam generalne porzadki w szafie to okazalo sie na moich zakietach letnich na ramionach osiadl kurz i trzeba bylo trzepac lub nawet oddac do pralni. podejrzewam ze w garderobie tez tak jest ale mimo tego bede miala w nowym domku dwie gaderoby jak nie wiecej

W moim bardzo skromnym metrażu wydzielam kawałek jedynego pokoju na garderobę. Dlaczego? W tym miejscu i tak była by szafa, drzwi suwane mi się nie podobają, pozostały więc normalne drzwi szafowe, ktore i tak potrzebują miejsca żeby szafę otworzyć. Więc co za problem powiększyć o to miejsce garderobę??? Więcej miejsca w "szafie" a i mniej półek do odkurzania :grin:

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Budując dom, budujemy wygodny styl życia.

Obecnie mam cztery pokoje, w każdym szafa i kiedy mam coś znaleźć... no to wiadomo co sie dzieje.

Dlatego w domu mam przewidziany pokój (niewielki bo 2,20 na 3,50,) na garderobę. Rupieciarnia przewidziana jest na niewielkim strychu.

mama

• 8 months później...
Jestem ZA !!!! Dlatego u nas będzie garderoba -tylko nasza , przy sypialni- ok10m2 oraz druga ( na walizki, sprzęt turystyczny, ozdoby świąteczne ) 3,5m2 i dwie wnęki na szafy zabudowane w sypialniach, Mieszkając w blokowisku mam dosyć kominowania jak rozciągnąć powierzchnię na schowki, ubrania , kolekcję toreb i butów 8)

Garderoba? To jest to, co tygrysy lubią najbardziej :D Wybierając projekt domu widziałam, że nie może być on zbyt duży (czytaj: zbyt kosztowny w budowie i eksploatacji). Ale nawet bardzo mały dom powinien zapewnić minimum komfortu przyszłym właścicielom. A garderoba jest moim zdaniem takim właśnie minimum komfortu. Gdybym była zmuszona do wybierania pomiędzy dwoma łazienkami a łazienką i garderobą, na pewno wybrałabym to drugie rozwiązanie. W rodzinie takiej, jak nasza, w której dzieci już odeszły z domu albo uczynią to lada moment, znacznie ważniejsze od posiadania dwóch łazienek jest właśnie takie pomieszczenie, w którym można się spokojnie przebrać po pracy i gdzie można swobodnie poukładać (porozkładać :D ) swoje ubrania. Jeden rzut oka i już wiem, gdzie mam ulubioną bluzę. Szafy tak - ale tylko wtedy, gdy spełniają rolę bieliźniarek, czyli miejsc przechowywania pościeli.

Hmmm. Nie za bardzo do mnie trafia, jaki większy komfort niesie garderoba w porównaniu z baaardzo szeroką i głęboką szafą wnękową (np. 4m szer. i 1m głębokości).

Tym bardziej że za taką szafą przemiawia również optymalniejsze wykorzystanie przestrzeni.

W garderobie procent wykorzystania powierzni jest mniejszy no i jeszcze mamy rogi w których dostęp już nie jest taki przyjemny.

Zdecydowanie garderoby! W projekcie naszego domu maz ma swoja i ja mam swoja :D Wiec nie bedziemy musieli rano przepychac sie, aby dostac sie do garniturow, kostimow, etc. W pokojach dzieci zaplanowane dwie bardzo duze szafy wnekowe (kazde dziecko ma pokoj o rozm 20 m), dodatkowo jeszcze jedna garderoba na pietrze (na posciel, etc) W obecnym mieszkaniu nie mamy garderoby, jest za malo szaf i to jest duzym problemem.

Garderoby? jak najbardziej. Szafy we wnękach? też :D .Przy wiatrołapie zaprojektowaliśmy garderobe,w której kiedyś będzie duża szafa na wszystkie ubrania typu:płaszcze,kurtki i inne ubrania wierzchnie na wszystkie sezony/ wreszcie nie będę przenosiła ich z szafy do szafy/poza tym będą półki na buty/też wszyskie/ dobrze by było gdyby zmieściły się tam jeszcze torebki,torby podróżne itp.Druga garderoba będzie na poddaszu.W jednej sypiałni będzie miejsce na szafę we wnęce / a raczej bieliżniarke wym.230x40 cm./W innych sypialniach niestety nie udało się zrobić wnęk :cry: .Pozdrawiam