Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bledy popelniane przy dekorowaniu domu/mieszkania

magdula

Recommended Posts

Nie jestem dekoratorem wnetrz i nie zamierzam byc( zaryzykuje tylko w moim domu) :)

Mialam okazje ogladac program na jednej ze stacjii tv o bledach jakie ludzie popelniaja w dekorowaniu domu/mieszkania. Pomyslalam, ze moze podziele sie z Wami swoja nowo nabyta "wiedza". A Wy zrobicie z tym co chcecie. Moze ktos wypowie sie na ten temat lub doda cos od siebie? A moze nasi rodzimi dekoratorzy stworza taka liste, a przez to pomoga laikom jak ja?

Oto lista:

1.chodniczek wokol sedesu

2.zbyt duzo zdjec

3.nie przywiazywanie wagi przy aranzacjii wnetrz na przedpokoj/hol/wiatrolap- pierwsze wrazenie po wejsciu do domu

4.kable na widoku

5. jesli kochamy obce akcenty nie przenosmy ich calkowicie do naszego domu np. dom goralski nad morzem. mozna swoja milosc wyrazic w drobnych szczegolach.

6.strac sie uaktualniac swoje mieszkania. nie pozostawac w duchu lat 80tych do konca 2010

7.skupnianie ciezkich mebli w jednym pomieszczeniu. nalezy miksowac np. jesli mamy kanape z ciezkimi nogami dobrze pasuje stolik na delikatnych nogach. zachowujemy balans.

8. zle wyglada ustawianie mebli kolo siebie od najwiekszego do najmniejszego

9. trzymanie rzeczy, ktorch nie lubimy. np wazon od tesciowej. nie podoba nam sie, ale go nie wyrzucimy bo sie obrazi :D

10. urzadzanie pomieszczen codziennego uzytku zbyt oficjalnie. niefunkjonalne

11.nie wygodne krzesla w jadalni. zadna przyjemnosc siedziec na imieninach przez pare godzin kiedy twardo ci pod....

12. nie zastawic powierzchni pokoi zbyt duza iloscia mebli, ktore moga przeszkadzac w komunikacjii pomiedzy pomieszczeniami.

13. wszystko w podobnym kolorze. za mdlo, bez wyrazu

14.wydawanie zbyt duzo pieniedzy na dotatki, moda szybko sie zmienia

15. nieproporaconalne meble do pomieszczenia

16. zbyt wiele kolorow i stylow w jednym pomieszczeniu

17.dywan na srodku pokoju, bez niczego na nim.

18.niewlasciwe oswietlenie. najlepsze oswietlenie , gdzie mozna regulowac natezenie swiatla.

19.obrazy/fotografie wiszace zbyt wysoko. najlepiej na wysokosci oczu

20.przykrywanie kanapy kocem lub innymi materialami nie stworzonymi do tego.

21.wszystkie meble podsuniete pod sciane, a srodek pokoju zostawiony pusty.

22.ignorowanie okien przy dekoracjii domu

23. obawa przed pomalowaniem scian na inny kolor niz bialy.

24. kolekcje typu maskotki, zegary, pocztowki porozstawiane po calym domu zle wygladaja jako dekoracja

25. sztuczne kwiaty

uff duzo tego... :o

zapraszam do dyskusjii.

Takich błedów jest zapewne mnóstwo - ale to raczej wątek dla specjalistów - bo to się studiuje :)

Myślę, że znów zejdziemy do dyskusji o gustach :

1. wszystkie meble podsuniete pod sciane, a srodek pokoju zostawiony pusty ( tak sobie wyobrażam bibliotekę - półki z książkami na trzech ścianach i kącik do polegiwania - na czwartej ścianie - źle ?)

2.przesadnie piękne krajobrazy na obrazach - a to co dla jednych jest "przesadne" dla innych jest np. efektem ich wycieczki w góry - czasem zdjęcia wyglądają jak kicz są tak niewyobrażalnie piękne widoki- źle ?

3. szkło - może być również piękne ....- źle ?

A mnie sie nie podoba cały dom w identycznych kolorach ( nawet kontrastujących, ale w tych samych proporcjach/zestawieniach ) nuda... - ale czy to źle ?

Myślę, że umiar, umiar i jeszcze raz umiar..

Ale niech wypowiedzą się fachowcy

wszystko to racja Nefer. urzadzanie mieszkania/domu to sprawa indywidualna. jesli chcesz miec wszystkie sciany biale lub meble pod sciana w rzadku ok. wielu z nas nie ma jednak pojecia czego sie wystrzegac, by dom mial "rece i nogi", byl funkconalny i nie odstraszal gosci. umiar napewno pomaga. czekam na wypowiedzi architektow wnetrz.

pozdrawiam

magda

Oto lista:

1.chodniczek wokol sedesu

2.zbyt duzo zdjec

3.nie przywiazywanie wagi przy aranzacjii wnetrz na przedpokoj/hol/wiatrolap- pierwsze wrazenie po wejsciu do domu

4.kable na widoku

5. jesli kochamy obce akcenty nie przenosmy ich calkowicie do naszego domu np. dom goralski nad morzem. mozna swoja milosc wyrazic w drobnych szczegolach.

6.strac sie uaktualniac swoje mieszkania. nie pozostawac w duchu lat 80tych do konca 2010

7.skupnianie ciezkich mebli w jednym pomieszczeniu. nalezy miksowac np. jesli mamy kanape z ciezkimi nogami dobrze pasuje stolik na delikatnych nogach. zachowujemy balans.

8. zle wyglada ustawianie mebli kolo siebie od najwiekszego do najmniejszego

9. trzymanie rzeczy, ktorch nie lubimy. np wazon od tesciowej. nie podoba nam sie, ale go nie wyrzucimy bo sie obrazi :D

10. urzadzanie pomieszczen codziennego uzytku zbyt oficjalnie. niefunkjonalne

11.nie wygodne krzesla w jadalni. zadna przyjemnosc siedziec na imieninach przez pare godzin kiedy twardo ci pod....

12. nie zastawic powierzchni pokoi zbyt duza iloscia mebli, ktore moga przeszkadzac w komunikacjii pomiedzy pomieszczeniami.

13. wszystko w podobnym kolorze. za mdlo, bez wyrazu

14.wydawanie zbyt duzo pieniedzy na dotatki, moda szybko sie zmienia

15. nieproporaconalne meble do pomieszczenia

16. zbyt wiele kolorow i stylow w jednym pomieszczeniu

17.dywan na srodku pokoju, bez niczego na nim.

18.niewlasciwe oswietlenie. najlepsze oswietlenie , gdzie mozna regulowac natezenie swiatla.

19.obrazy/fotografie wiszace zbyt wysoko. najlepiej na wysokosci oczu

20.przykrywanie kanapy kocem lub innymi materialami nie stworzonymi do tego.

21.wszystkie meble podsuniete pod sciane, a srodek pokoju zostawiony pusty.

22.ignorowanie okien przy dekoracjii domu

23. obawa przed pomalowaniem scian na inny kolor niz bialy.

24. kolekcje typu maskotki, zegary, pocztowki porozstawiane po calym domu zle wygladaja jako dekoracja

25. obawa przed pomalowaniem scian na inny kolor niz bialy.

uff duzo tego... :o

zapraszam do dyskusjii.

no prosze... :lol:

no coz - jesli mialabyc to subiektywna lista

to ja sie subiektywnie wypowiem - ze to piekna lista bzdurek [ faktycznie subiektywnych]

:lol:

do wiekszosci pozycji mam pytanie : a czemu nie ?! ?!:o

jesli przytacza sie jakies argumenty chyba nalezalo by przytoczyc rowniez jakies uzasadnienie? hmm?

Rownie dobrza ja moge teraz napisac ze... stosowanie koloru blekitnego we wnetrzu jest megabledem i juz! :lol: [ bo mam taka fantazje i nieznosze blekitu :lol: ]

i niech mi ktos udowodni ze nie :o :lol:

Naprawde chetnie poznam opinie zalozycielki watku - szczegolnie w temacie

CZEMU to jest "bledem"...

... zbyt duzo zdjec.. [ co to znaczy "zbyt duzo"?! 2? - 3? 30? na jednej scianie? jesli tworza calosc i pasuja i robia "klimat" czemu nazywasz to bledem!? :o ]

... jesli kochamy obce akcenty nie przenosmy ich calkowicie do naszego domu np. dom goralski nad morzem. mozna swoja milosc wyrazic w drobnych szczegolach.... [ mozna ale nie ma na szczescie takiego obowiazku ...]

...strac sie uaktualniac swoje mieszkania. nie pozostawac w duchu lat 80tych do konca 2010... [ buahahah - czyli co? :o ktos kocha styl lat 70 i 80 i konskewentnie trzyma sie takieh araznacji i chce mieszkac w tak wystylizowanym mieszkaniu(domu) - i to jest bledem?! aha - czyli bycie tylko jak najbardziej zgodne z moda i posiadanie tego co jest aktualnie w katalogu wnetrzarskim na rok 2006 i 2007 bledem nie jest? :lol: ]

... urzadzanie pomieszczen codziennego uzytku zbyt oficjalnie. niefunkjonalne.... [ rzecz b. wzgledna - dla Ciebie moze to niefunkcjonalne dla kogos bardzo...]

...zbyt wiele kolorow i stylow w jednym pomieszczeniu... [ jesli taki byl zamysl - to czemu nie? i jak sie to ma do bialych scian?! :lol: a pozatym co to znaczy "za duzo???!?!?!" za duzo dla Ciebie?! :lol: ]

..skupnianie ciezkich mebli w jednym pomieszczeniu. nalezy miksowac np. jesli mamy kanape z ciezkimi nogami dobrze pasuje stolik na delikatnych nogach. zachowujemy balans....[ bzdura rodem z "poradnika domowego...zieeeew...]

...kolekcje typu maskotki, zegary, pocztowki porozstawiane po calym domu zle wygladaja jako dekoracja...[ :o a to ciekawe... :lol: w KAZDYM BEZ WYJATKU wnetrzu wyglada to zle?! :o :lol: no prosze.... czego sie czlowiek moze z forum dowiedziec :lol: ]

...wszystko w podobnym kolorze. za mdlo, bez wyrazu

...[ nastepna bzdura - wszystko zalezy od konkretnego wnetrza i konkretnefgo koloru - jestem w styanie pokazac mase wnetrz w jednym kolorze ktore sa... piekne wysmakowane maja charakter pomysl styl itepede ... no i trzeba uwazac zeby nie wpasc w blad pt "za duzo kolorow" prawda?! :lol: :lol: :lol:

....obawa przed pomalowaniem scian na inny kolor niz bialy....[ yhmmm... lepiej na sile wbrew sobie pomalowac sciany na buraczkowo (bo to takie teraz modne) i sie meczyc w tym pokoju] :lol:

... sztuczne kwiaty.... [ no coz... osobiscie nie znosze...ale tez przekornie zapytam : Czemu to "blad"? :o jak ktos lubi ... niech sobie ma]

Wydaje mi sie ze poprostu autorka "wewatku' nie lubi tych rozwiazan wiec przypiela im latke "bledow w aranzacji" i tyle

a tak naprawde kazdy styl i kazde rozwiazanie - o ile jest swiadome przemyslane i konsekwentne (a nie ze po prostu "tak wyszlo" :-? ) - jest dobre [ a to ze sie moze komus tam niepodobac - coz... to juz inna sprawa i problem oceniajacego...] :D

i nazywanie tego bledami jest troszke ... kompromitujace... :-?

( nie pisze o oczywistosciach tez przytoczonych w "liscie bledow")

Dla mnie istnieja przedewszystkim bledy w "Sztuce urzadzania wnetrz" typu:

Kategoryczne wypowiadanie sie ze cos jest "be" a cos "cacy", brak wlasnego stylu i powielanie "na slepo" czegokolwiek (co modne, co widzialo sie u sasiada , lub co sie przeczytalo na forum i jak ten "baran" poszlo uskuteczniac u siebie w chalupie :wink: )...

i tyle...

:lol:

kochana Zioelonooka i wszyscy, ktorzy moze zle mnie zrozumieli.

nie maialam zamiaru nikomu niczego narzucac, ani stworzyc swoich list. jak juz pisalam na poczatku, wymienione przeze mnie rzeczy sa zaczerpniete z programu tv. http://www.hgtv.com/hgtv/dc_resources_expert_advice/article/0,,HGTV_3492_5095216,00.html

pomyslalm,ze moze ktos cos znajdzie dla siebie lub doda od siebie. w koncu po to jest to forum zeby pomagac innym. niekoniecznie trzeba zaraz to obalac i krytykowac.

pozdrawiam

magda

magda, nie złość się. Tu nie chodzi o obalanie czy krytykowanie. Sama piszesz, że chcesz pomóc - to bardzo fajnie z Twojej strony - tylko czy to czasem nie jest niedźwiedzia przysługa ?

Dlatego rozpoczęła się dyskusja na ten temat - a Twoja lista zaczerpnięta z programu TV jest doskonałym punktem wyjścia.

Obawiam się, że konkluzja może być i tak tylko jedna : nie ładne to co ładne, tylko to co się komu podoba.

Obawiam się , że każdy kto trochę "siedzi" we wnętrzach będzie miał takie oczy :o na widok tej listy :):) To nie Twoja wina i miałaś dobre intencje - tylko taka dyskusja też może pomóc :):)

To nic osobistego :)

magdula :wink:

luzik :wink:

ja cie nie atakuje personalnie przeciez :wink:

na pewno bylo by "fortunniej" nazwac to jako "rzeczy ktore mi sie nie podobaja w urzadzaniu wnetrz" niz "lista bledow" :wink:

ale ok - jak zwal tak zwal :wink:

chcialas dyskusji - wiec ...sie wypowiedzialam :D

ktos teraz rownie dobrze moze "zjechac" moje argumenty itp :wink:

mi osobiscie sie mase rzeczy nie podoba ... czesto widzac cos u znajomych czy rodzinki gryze sie w jezor zeby nie wysmiac i nie zjechac....

no ale sie gryze bo... co to da?

tak naprawde jest jeden moment kiedy nie umiem sie powstrzymac - jesli jakies wnetrze jest albo zywcem zerzniete z katalogu i nie ma tam "nic osobistego" co nawiazywalo by do charakteru wlasciceli , cos co rownie dobrze moglo by sie pojawic w tysiacu innych salonach kuchniach itp... brak tego "naznaczenia" wlasnym temperamentem, charaktrem, indywidualnoscia itp

nie wiem moze jak to werbalnie nazwac :oops: a nie chce uzywac slowka " to cos" bo to takie...niekonkretne :wink: :oops:

:wink:

jesli jednak "to cos " istnieje to tak naprawde wszystko jedno czy wnetrze jest biale, kolorowe, ma pocztowki na meblach z lat 70 tych i twarde krzesla pod tylkiem :wink:

wazne ze jest jakies, wazne ze zostalo swiadomie wstawione w to miejsce...

oczywiscie ze istnieja "mody" "trendy" i takie tam :wink: , oczywiscie ze sa zasady projektowania i ewidentne bledy jak np. umieszczanie obrazkow pod sufitem [ no chyba ze ma tak byc! bo ktos wlasnie tak sobie to wymyslil i jest jakis cel tego ze wlasnie tam zostaly powieszone] :wink:

Tak naprawde moge miec niemodny pokoj w ktorym jest misz masz stylow kolorow, stylow, pluszowych misiow w kolorze rozowym na tle zielonej sciany , obrazkow, duperelkow i takich tam

i jesli to wlasnie chcialam miec , i jesli dobrze sie czuje w tym chaosie./... to ... why not? :wink: :lol:

:D absolutnie nie wzielam sobie Waszych odpowiedzi do siebie. bo niby dlaczego? nie ja stworzylam ta liste, tylko jacys architekci wnetrz zza wielkiej wody. ja tylko przelozylam :D na nasze forum i jezyk.

chcialam tylko rozwinac watek , ktory pomogl by ludziom(takim jak ja), ktorych nie stac na fachowego dekoratora wnetrz. ROWNIEZ UWAZAM ZE WOLNOSC TOMKU W SWOIM DOMKU. dom mozna nazwac domem, kiedy ma "dusze" i indywidualny charakter,a tylko my mozemy go stworzyc. jednak sami przyznajcie czy urzadzajac swoj dom nie chcielibyscie miec wszystko jak najlepiej?rady kogos doswiadczonego by sie przydaly. jaki kolorow nie laczyc ze soba itd

mam nadzieje, ze zrozumiecie o co chodzilo mi w tym watku.

pozdrawiam

magda

, oczywiscie ze sa zasady projektowania i ewidentne bledy jak np. umieszczanie obrazkow pod sufitem

I o to mi chodzi. zasady i bledy

jesli ktos kocha 1000 kolorow w pokoju lub chce wieszac obrazy na suficie to mnie zupelnie to nie interesuje. jeli ktos ma salon identyczny jak w najnowszym magazynie wnetrzarskim to mnie nie obchodzi. kazdy robi jak chce. pelna demokracja.