pawelurb 03.11.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 A ja trochę z innej mańki: wykonuję akurat instalację elektr. i może warto byłoby pociągnąć jakieś przewody z kotłowni do ew. sterownika pokojowego lub pogodowego? Co o tym sądzicie? warto, tylko trzeba się zastanowić gdzie ten sterownik ma być, ja swój przenosiłem 3 razy zanim znalazłem dobre miejsce, najpierw elektrycy dali go w teoretycznie najzimniejszym miejscu i ok , tak ma być, ale hydraulik uparł się że w pobliżu musi być grzejnik i ok, miał rację, sterownik powedrował troche dalej, potem jak już zaczełem grzać okazało się , że jednak za blisko grzejnika i przy schodach, gdzie ruch powietrza do góry powodował przekłamania, dopiero po jakimś czasie znalazłem żeczywiście najzimniejsze miejsce i tam powędrował sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 03.11.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 i jeszcze o tym spalaniu na retorcie, jak to ma się spalać , czy na całym talerzu , czy tylko w centralnej części retorty ? u mnie raczej spala się w centralnej części retorty , wygląda to tak że węgiel podawany od dołu , wypycha coraz dalej ku krawędzi talerza popiół i niedopalone kawałki żużla , ale spalanie następuje w centralnej części , a na talerz jest przemieszczany już tylko popiół który się nie pali więc spalanie jest na środku retorty , czy to prawodłowo ? czy też trzeba podać tyle węgla żeby paliło się na całym talerzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 03.11.2006 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 mack jesli dymi sie przez zasobnikoznacza to ze zasobnik nie jest szczelny a powinien byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 04.11.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 A ja trochę z innej mańki: wykonuję akurat instalację elektr. i może warto byłoby pociągnąć jakieś przewody z kotłowni do ew. sterownika pokojowego lub pogodowego? Co o tym sądzicie? warto, tylko trzeba się zastanowić gdzie ten sterownik ma być, ja swój przenosiłem 3 razy zanim znalazłem dobre miejsce, najpierw elektrycy dali go w teoretycznie najzimniejszym miejscu i ok , tak ma być, ale hydraulik uparł się że w pobliżu musi być grzejnik i ok, miał rację, sterownik powedrował troche dalej, potem jak już zaczełem grzać okazało się , że jednak za blisko grzejnika i przy schodach, gdzie ruch powietrza do góry powodował przekłamania, dopiero po jakimś czasie znalazłem żeczywiście najzimniejsze miejsce i tam powędrował sterownik. Dzięki za odpowiedź. Ciekawi mnie, gdzie znalazłeś to miejsce oraz chciałbym Cię prosić o info, jaki przewód należałoby w tym celu pociągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 04.11.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 miejsce znalazłem "na oko" jak było w domu zimno, zaczełem grzać i patrzyłem gdzie jest najzimniej, okazało się ze najzimniej jest w głębi salonu obok okna balkonowego w rogu, tam tez powedrował regulator i działa ok. a przewód wystarczy 2x 0,75 mm, jest cienki i łatwo go schować np. pod panelami, czy pod listwą przyścienną, lub wystarczy zrobić nieiwelką bruzdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 04.11.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 warto, tylko trzeba się zastanowić gdzie ten sterownik ma być, ja swój przenosiłem 3 razy zanim znalazłem dobre miejsce, najpierw elektrycy dali go w teoretycznie najzimniejszym miejscu i ok , tak ma być, ale hydraulik uparł się że w pobliżu musi być grzejnik i ok, miał rację, sterownik powedrował troche dalej, potem jak już zaczełem grzać okazało się , że jednak za blisko grzejnika i przy schodach, gdzie ruch powietrza do góry powodował przekłamania, dopiero po jakimś czasie znalazłem żeczywiście najzimniejsze miejsce i tam powędrował sterownik. Przecież, jak postawisz regulator z najcieplejszym miejscu, to nic to nie zmieni oprócz nastawy na nim, aby w najzimniejszym miejscu była odpowiedenia temperatura. Masz tylko taki komfort, że regulator pokazuje 20 stopni a nie 30. Ale w najcieplejszym miejscu jest właśnie 30 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 04.11.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 warto, tylko trzeba się zastanowić gdzie ten sterownik ma być, ja swój przenosiłem 3 razy zanim znalazłem dobre miejsce, najpierw elektrycy dali go w teoretycznie najzimniejszym miejscu i ok , tak ma być, ale hydraulik uparł się że w pobliżu musi być grzejnik i ok, miał rację, sterownik powedrował troche dalej, potem jak już zaczełem grzać okazało się , że jednak za blisko grzejnika i przy schodach, gdzie ruch powietrza do góry powodował przekłamania, dopiero po jakimś czasie znalazłem żeczywiście najzimniejsze miejsce i tam powędrował sterownik. Przecież, jak postawisz regulator z najcieplejszym miejscu, to nic to nie zmieni oprócz nastawy na nim, aby w najzimniejszym miejscu była odpowiedenia temperatura. Masz tylko taki komfort, że regulator pokazuje 20 stopni a nie 30. Ale w najcieplejszym miejscu jest właśnie 30 stopni. tylko że mój regulator był w złym miejscu powodowało to , że regulator wyłączał piec zanim pozostała cześc domu się nagrzała ( np. poddasze ) a sterownik już wyłączał kocioł, tyle że miałem go niecałe 2 metry od grzejnika i dlatego tak było, dałem go w miejscu najbardziej oddalonym od grzejników i jet dużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 04.11.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Aldonka - U0 to chyba temp. wody wychodzącej z pieca (zasilania)?. W którym miejscu masz założony czujnik temp. wody? W sterownikach ST-37 lub ST-77 jest ustawiana temp. zasilania (lub też temp. wewnątrz kotła) Chyba temp. wewnąrz kotła. Zaraz za sterownikiem jest otwór w który powinno się wetknąc czujnik i zatkać uszczelką. Mam tylko jeden problem, mianowicie ze sterownika wychodzi tez przewód podpisany TERMIK. Nie wiem do czego służy( nie ma w instrukcji) więc wetknąłem go obok czujnika temp. Trochę tam jednak za coasno na dwa czujniki Może wy coś doradzicie?? ( kocioł Termo-Tech 26 , sterownki ST37) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.11.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Aldonka - U0 to chyba temp. wody wychodzącej z pieca (zasilania)?. W którym miejscu masz założony czujnik temp. wody? W sterownikach ST-37 lub ST-77 jest ustawiana temp. zasilania (lub też temp. wewnątrz kotła) Chyba temp. wewnąrz kotła. Zaraz za sterownikiem jest otwór w który powinno się wetknąc czujnik i zatkać uszczelką. Mam tylko jeden problem, mianowicie ze sterownika wychodzi tez przewód podpisany TERMIK. Nie wiem do czego służy( nie ma w instrukcji) więc wetknąłem go obok czujnika temp. Trochę tam jednak za coasno na dwa czujniki Może wy coś doradzicie?? ( kocioł Termo-Tech 26 , sterownki ST37) Może to po prostu zabezpieczenie termiczne? W razie przekroczenia 90st wyłącza kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 04.11.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Aldonka - U0 to chyba temp. wody wychodzącej z pieca (zasilania)?. W którym miejscu masz założony czujnik temp. wody? W sterownikach ST-37 lub ST-77 jest ustawiana temp. zasilania (lub też temp. wewnątrz kotła) Chyba temp. wewnąrz kotła. Zaraz za sterownikiem jest otwór w który powinno się wetknąc czujnik i zatkać uszczelką. Mam tylko jeden problem, mianowicie ze sterownika wychodzi tez przewód podpisany TERMIK. Nie wiem do czego służy( nie ma w instrukcji) więc wetknąłem go obok czujnika temp. Trochę tam jednak za coasno na dwa czujniki Może wy coś doradzicie?? ( kocioł Termo-Tech 26 , sterownki ST37) jest to dodatkowy zabezpieczający wyłącznik bimetaliczny , który ma za zadanie nie dopuścić do przekroczenia temp. 90 stopni, w moim termo-techu ze sterownikiem ST-77 termik , czujnik temperatury kotła , czujnik temperatury podajnika, były już podłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filip1 04.11.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Mam pytanko. Jakie rabaty dostaliscie na piece od ceny katalogowej. Ja zastanawiam się na d BUDERUS lub VIADERUS na oba można otrzymać ok 25-30%. Czy jest ktoś co użytkuje od dłuższego czasu te piece. Proszę o opinie i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.11.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Mam pytanko. Jakie rabaty dostaliscie na piece od ceny katalogowej. Ja zastanawiam się na d BUDERUS lub VIADERUS na oba można otrzymać ok 25-30%. Czy jest ktoś co użytkuje od dłuższego czasu te piece. Proszę o opinie i rady. Buderus to Cichewicz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 05.11.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Mam pytanko. Jakie rabaty dostaliscie na piece od ceny katalogowej. Ja zastanawiam się na d BUDERUS lub VIADERUS na oba można otrzymać ok 25-30%. Czy jest ktoś co użytkuje od dłuższego czasu te piece. Proszę o opinie i rady. Buderus to Cichewicz... Jak dają taki upust to ceny się zrównują. A przynajmniej serwis namiejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts