SławekD 02.11.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Temat powstał dosłownie wczoraj bo mieliśmy dość silny wiatr. Okna mamy osadzone coś 5 lat temu, latem były zakładane wewnętrzne parapety z konglomeratu. Ustalenia z montażystą były jasne że miał wsunąć parapet ok 1 cm pod okno. Jak to zrobił to to nie wiem bo widziałem tylko efekt finalny. Na dzień dzisiejszy niemal wszędzie wieje pod oknami malutką szczelinką ktora jest pomiędzy dolnym profilem okna a parapetem. Ta szczelinka ma cos ok 1-2 mm a potrafi wiać całkiem nieźle a było to najbardziej odczuwalne wczoraj przy wichurze. Njabardziej obawiam się tego że koleś jak wkładał parapet to by ułatwić sobie montaż wyskrobał za dużo pianki ( ale to tylko moje podejrzenia ). Teraz zastanawiam się jak to uszczelnić bo na moje oko nie jestem w stanie tak spłaszczyć rurki od pianki montażowej by dostać sie we wspomnianą szczelinę bo jest ona za mała A może to można uszczelnić jakoś z zewnątrz? Wszystkie sugestje mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 02.11.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 no to chociaż z wentylacją nie masz problemua tak na serio - próbuj od zewnątrz, a od środka silikon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 02.11.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Bezbarwny uszczelniacz dekarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert11 02.11.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Miałem podobny problem w domu u rodziców i pomogło wciśnięcie silikonu. Ja użyłem sanitarnego bo akurat taki miałem pod ręką ale myślę, że spokojnie można dać zwykły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 02.11.2006 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Tylko mnie zastanawia jedno, skoro wieje do środka to musi gdzieś wlatywać, najprawdopodobniej pod parapetem i teraz gdzie to lepiej odizolować od zewnątrz czy wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
26kW 02.11.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 No coż wydaje mi się że ktoś pożałował pianki.Ja sam obstawiłem pierwszy raz okno i nic nie wieje. Od zewnątrz: silikon wokół okna , uszczelniacz dekarski pomiędzy oknem a parapetem - parapet schowany oczywiście pod 1 rowek profilu dolnego okna. Od wewnatrz: gotowe paski twardego styropianu przyklejone na gipsie + dodatkowo silikon akrylowy na łączeniu szpaleta-styro-okno, na dole wykorzystałem stary parapet uszczelniony profilem styro (gips) + silikon. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 02.11.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Akryl. Elastyczny więc nada się do wypełnienia szczelin pomiędzy parapetem a oknem, które to mają inną sztywność i inaczej pracują. Niestety samemu jeszcze tego nie wykonałem (na szczęście mam tylko minimalne szczeliny irytujące pod kątem wizualnym bez dodatkowego nawiewu) i nie wiem jak to tam wcisnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 02.11.2006 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Wcisnąć to jedno a estetycznie obrobić to drugie. Ale z dwojga złego chyba lepszy akryl niż silikon pod względem obróbczym a od zewnątrz pod parapetem silkon albo uszczelniacz dekardki. Dzięki wielki za wszystkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
26kW 02.11.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Wcisnąć to jedno a estetycznie obrobić to drugie. Ale z dwojga złego chyba lepszy akryl niż silikon pod względem obróbczym a od zewnątrz pod parapetem silkon albo uszczelniacz dekardki. Dzięki wielki za wszystkie sugestie Oczywiście użyłem silikon akrylowy . Radze od razu usunąć nadmiar silikonu mokrą szmatką bo potem bedzie troche zabawy wykończeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 03.11.2006 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Mokrą szmatką Kurcze pierwsze słyszę. Osobiście silikonem robiłem tylko raz umywalkę i muszlę wc i nadmiar zbierałem palcem i potem gładziłem ludwikiem a o mokrym szmiacie nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
26kW 03.11.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Ludwik, palec, mydło , cokolwiek by usunąć nadmiar silikonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 06.11.2006 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Właśnie sprawdziłem parapet od zewnątrz i jest bardzo ładnie przyklejony do styropianu i dodatkowo szczelinka zaklejona silikonem, czyli tamtędy nie ma prawa wlatywac. Pozostają albo otwory w profilu do odprowadzenia wody albo pomiędzy parapetem a oknem. Niestety w tej sytuacji pozostaje mi tylko zaklajenie szczeliny od wewnątrz silikonem lub akrylem. Wolę akryl bo łatwiejszy do ściągania nadmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts