Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to najskuteczniej uszczelnić ?

Recommended Posts

Temat powstał dosłownie wczoraj bo mieliśmy dość silny wiatr.

Okna mamy osadzone coś 5 lat temu, latem były zakładane wewnętrzne parapety z konglomeratu. Ustalenia z montażystą były jasne że miał wsunąć parapet ok 1 cm pod okno. Jak to zrobił to to nie wiem bo widziałem tylko efekt finalny. Na dzień dzisiejszy niemal wszędzie wieje pod oknami :cry: malutką szczelinką ktora jest pomiędzy dolnym profilem okna a parapetem. Ta szczelinka ma cos ok 1-2 mm a potrafi wiać całkiem nieźle a było to najbardziej odczuwalne wczoraj przy wichurze. Njabardziej obawiam się tego że koleś jak wkładał parapet to by ułatwić sobie montaż wyskrobał za dużo pianki ( ale to tylko moje podejrzenia ). Teraz zastanawiam się jak to uszczelnić bo na moje oko nie jestem w stanie tak spłaszczyć rurki od pianki montażowej by dostać sie we wspomnianą szczelinę bo jest ona za mała :cry:

A może to można uszczelnić jakoś z zewnątrz?

Wszystkie sugestje mile widziane

No coż wydaje mi się że ktoś pożałował pianki.

Ja sam obstawiłem pierwszy raz okno i nic nie wieje.

Od zewnątrz: silikon wokół okna , uszczelniacz dekarski pomiędzy oknem a parapetem - parapet schowany oczywiście pod 1 rowek profilu dolnego okna.

Od wewnatrz: gotowe paski twardego styropianu przyklejone na gipsie + dodatkowo silikon akrylowy na łączeniu szpaleta-styro-okno, na dole wykorzystałem stary parapet uszczelniony profilem styro (gips) + silikon.

pozdrawiam

Akryl. Elastyczny więc nada się do wypełnienia szczelin pomiędzy parapetem a oknem, które to mają inną sztywność i inaczej pracują. Niestety samemu jeszcze tego nie wykonałem (na szczęście mam tylko minimalne szczeliny irytujące pod kątem wizualnym bez dodatkowego nawiewu) i nie wiem jak to tam wcisnąć...

Wcisnąć to jedno a estetycznie obrobić to drugie. Ale z dwojga złego chyba lepszy akryl niż silikon pod względem obróbczym :roll: a od zewnątrz pod parapetem silkon albo uszczelniacz dekardki.

Dzięki wielki za wszystkie sugestie :wink:

Oczywiście użyłem silikon akrylowy . Radze od razu usunąć nadmiar silikonu mokrą szmatką bo potem bedzie troche zabawy wykończeniem.

Właśnie sprawdziłem parapet od zewnątrz i jest bardzo ładnie przyklejony do styropianu i dodatkowo szczelinka zaklejona silikonem, czyli tamtędy nie ma prawa wlatywac. Pozostają albo otwory w profilu do odprowadzenia wody albo pomiędzy parapetem a oknem. Niestety w tej sytuacji pozostaje mi tylko zaklajenie szczeliny od wewnątrz silikonem lub akrylem. Wolę akryl bo łatwiejszy do ściągania nadmiaru.