Gość M@riusz_Radom 02.11.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 za onet.pl : Złodziej wezwał policję w obronie przed stróżem Z poważnymi obrażeniami głowy, w tym pękniętą podstawą czaszki, trafił do szpitala 25-latek z Gliwic, który włamał się do nowobudowanego domu w tym mieście.Pilnujący budynku stróż tak zdecydowanie przeciwstawił się włamywaczowi, że niedoszły złodziej musiał wezwać na pomoc policję. Rzecznik gliwickiej policji Marek Słomski powiedział, że 28-letni stróż, który zaatakował złodzieja siekierą, powodując u niego ciężkie obrażenia, został zatrzymany w policyjnym areszcie. Odpowie przed sądem za przekroczenie granic obrony koniecznej.REKLAMA Czytaj dalej Według relacji rzecznika, wydarzenia, jakie w nocy ze środy na czwartek rozegrały się na budowie domu jednorodzinnego w Gliwicach- Bojkowie, przypominają sceny z hollywoodzkiego horroru. Pod wytypowany do obrabowania nowy dom 25-latek przyjechał dostawczym fordem transitem około północy. Nie spodziewał się, że na poddaszu śpi wynajęty przez właścicieli posesji dozorca. Wyłamał drzwi i wszedł do wnętrza budynku. "W tym momencie do akcji wkroczył stróż z siekierą w rękach i zadał intruzowi trzy ciosy obuchem w głowę. Oszołomiony włamywacz uciekł do swojego auta. Udało mu się zaryglować zamki i uruchomić silnik, ale nie zdołał odjechać" - powiedział rzecznik. Mimo przepłoszenia sprawcy ochroniarz nie zrezygnował - wybił siekierą szybę w aucie i złapał za kierownicę, wykręcając ją tak, że samochód wjechał w pryzmę piachu, skąd nie mógł już wyjechać. Przerażony niedoszły złodziej, uwięziony w samochodzie, telefonicznie wezwał na pomoc policję. Według informacji lekarzy, mimo poważnych obrażeń głowy życie włamywacza nie jest zagrożone. Mężczyzna odpowie za usiłowanie kradzieży z włamaniem, za co grozi do 10 lat więzienia. Natomiast to, czy energiczny stróż przekroczył granice obrony koniecznej, rozstrzygnie sąd. Za pobicie i spowodowanie u ofiary ciężkich obrażeń mogłoby grozić mu maksymalnie 10 lat więzienia, a za udział w bójce z użyciem niebezpiecznego narzędzia do 8 lat. Mężczyzna trafił do policyjnej izby zatrzymań. dołozy się ktoś na papugę dla stróża ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 02.11.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 dołozy się ktoś na papugę dla stróża ? O ile nie zrobia tego wlasciciele, to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babajaga 02.11.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Ja się dokładam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 02.11.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Ja też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.11.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Ja też się dołożę, niewiele bo niewiele, ale z 50PLN wyślę Tylko trzeba namierzyć kogo to była chałupka, istnieje duże prawdopodobieństwo, że to chałupka kogś z forum bądź kogoś ze znajomych naszych forumowiczów. Dobrze byłoby przy okazji wysłać list do stróżą z DW : Minister Ziobro bo inaczej to wsadzą chłopinę na 2 - 3 lata ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babajaga 02.11.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Coś się pozmieniało z obroną konieczną.Wie ktoś coś więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.11.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Na razie to chyba tylko projekt nowego kodeksu, miał byc przedstawiony bodajże do końca września ale czy był ......"Bezkarne będzie przekroczenie granic obrony, jeżeli sprawca wdarł się do naszego mieszkania, domu czy samochodu. "Karze podlegać będą wyłącznie osoby, które rażąco przekroczyły granice obrony koniecznej, np. zastrzeliły napastnika, którym było kilkuletnie dziecko" - czytamy w ministerialnych zapowiedziach zmian". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 02.11.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 za onet.pl : Złodziej wezwał policję w obronie przed stróżem Słyszałem w radio TOK FM Wielkie brawa dla stróża! Wsadzili go za sumienne wykonywanie pracy? \ Zdrowy rozum nakazywał by aby: - stróż otrzymał nagrodę (może medal?) za przyczynienie sie do poprawy praworządności w kraju i wyeliminowanie jednostki pasożytniczo-aspołecznej. - zładziej otrzymał odpowiednio surowy wyrok za złodziejstwo z przymusem wyrównania wszelkich szkód jakie spowodował, bo chyba nie był to jego debiut? Papuga niewiele zdziała. Wszyscy którzy budowali, budują albo beda budować, wiedza jaki to dyskomfort - ciagle myśleć czy już okradli czy dopiero okradna i jakie będą straty. Proponuje wystosować petycję do min. Ziobro pod którą podpiszą sie uczestnicy naszego forum. Każdego mogło to spotkać - okradzenie oczywiście (albo spotkało). Jeden za wszystkich - wszyscy za jednego. Jest nas tysiące. Ktoś odmówi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babajaga 02.11.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Jestem ZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Karzyński 02.11.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Przyłączam się do wniosku. Jak coś więcej będzie wiadomo to dajcie znać. Nie damy facetowi zgnić w więzieniu. Przecież kryminaliści nie dadzą mu tam żyć - bo przecież ruszył ich człowieka.A swoją drogą - to już od dawna problem obrony koniecznej mnie bulwersuje. Zawsze będę bronił swojej rodziny i majątku. I żaden sędzia nie będzie mi mówił, co on uznaje za obronę konieczną.Skoro drań wszedł na moją ziemię, włamał się do mojego domu, próbował ukraść moje przedmioty ? to jednoznacznym jest fakt, że nie przyszedł tutaj w odwiedziny do rodziny. Musi się więc liczyć z najgorszym potraktowaniem. I tak potraktował go pan stróżujący. I teraz powinno być tak, że ten pan powinien dostać nagrodę, a złodziejowi powinni publicznie obciąć łapy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 02.11.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 ja też - obiema rękami !!!może jakaś pomoc ze strony admina jak to rozegrać technicznie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.11.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 macie moje wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 02.11.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 myślę, że papuga mógłby argumentować, że stróż to ludzki chłop był - przecież zamiast obuchem mógłby raz a dobrze drugą stroną siekierki złodzieja rozczepić a tak go tylko obuchem macną parę razy. wielkie mi co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.11.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Otóż to, sprawa dotyczy, że tak powiem, środowiska w którym jest każdy forumowicz - czyli ludzi którzy już zbudowali, budują albo przymierzają się do budowania. Jakaś petycja wystosowana z tzw "środowiska" by nie zaszkodziła. A ja widzę pole do popisu dla Redakcji. Oprócz zebrania w całość zebranych tu wpisów można również "ubrać to" w jakąś księgę i wręczyć zarówno ministrowi sprawiedliwości jak i stróżowi. Nie zaszkodziłoby również poruszyć ten problem w którymś z numerów Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 02.11.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Jestem za, ale ciekawią mnie takie 2 scenariusze:1. Czy włamywacz zgłosiłby się na policję, gdyby go stróż nie dopadł w samochodzie?2. Co zrobiłby włamywacz, gdyby odjechał? Przyjechał za parę dni z kilkoma kuplami, żeby dać nauczkę stróżowi? Czy dałby spokój? Trafiła kosa na kamień. Jak długo jeszcze bandziory będą się zasłaniać prawem, a porządni ludzie będą dostawać zarzuty? Tak uogólniając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 02.11.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 myślę, że papuga mógłby argumentować, że stróż to ludzki chłop był - przecież zamiast obuchem mógłby raz a dobrze drugą stroną siekierki złodzieja rozczepić a tak go tylko obuchem macną parę razy. wielkie mi co dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 02.11.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 ja też - obiema rękami !!! może jakaś pomoc ze strony admina jak to rozegrać technicznie ??? Kto ma sie upomnieć za tym odwaznym człowiekiem, jak nie społeczność ludzi budujacych, wciąz narażonych na to że pójdziemy do wiezienia za obronę swoich ciezko zapracowanych dóbr? Przecież ten skurwiel, gdyby został tylko przepędzony - pojechałby po prostu na inn e mniej strzeżone budowy (może kogoś z nas!). Myślę, że potrzebny dobry prawnik (do sporządzenia petycji - czy jak to nazwać) i ktoś kto potrafi poprowadzić to w formie elektronicznej (bo na papierze raczej nie wchodzi w rachubę). Niestety, nie jestem ani prawnikiem, ani informatykiem , ale wiem ze sukces takiej naszej akcji, poprą wszyscy uczciwi ludzie. A byłby to też wyraźny sygnał dla złodziejskiego światka. Może zastanowiliby sie chwilę na tym co ich może spotkać? Jeśli można próbować zrobić porządek z przestepczością w gimnazjach to dlaczego nie na budowach. To też jest problem społeczny. Jeśli rząd nie dotrzyma słowa z tymi 3 milionami mieszkań, to niech przynajmniej pomoże w tym aby ludzie sami je sobie zbudowali. Zróbmy coś!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 02.11.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 szkoda ze go nie jebn...bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.11.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Ano, wtedy powiedziałby, że siekiera spadla z rusztowania na durny łeb złodzieja i nastąpiła tzw. "sprawiedliwość społeczna" [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 02.11.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Napisałam do Redakcji z prośba o informację czy mogą nam pomóc w przygotowaniu takiej elektronicznej petycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts