Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyznać się - kogo to chałupa była :)

Gość M@riusz_Radom

Recommended Posts

Mam pytanie - gdzie Ty tu widzisz nienawiść?

Pewnie ze jedna osoba na sto dałaby rade

Zabić w takim przypadku - strach robi swoje

Tu chodzi o to -żeby prawo było po naszej stronie

A nie jak to często bywa po stronie bandziora

Ostatnio gdzieś słyszałem, ze jakiś kryminał skarży

o zniesławienie jakiegoś urzędnika, który nazwał

go zwyrodnialcem - zenua ..i to facet ktory zabił

• Odpowiedzi 263
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

G_M_P - brakuje mi jeszcze apelu o nadstawienie drugiego policzka -

a konkretnie drugiej kieszeni - w mysl szlachetnego i z miloscia blizniego -traktowania zlodziejstwa :roll:

Zochna blagam Cie , przeczytaj moze uwaznie co ja pisze i nie rob ze mnie kogos kto zlodziejski proceder pochwala.

Jestem za zaostrzeniem KK i zamykaniem przestepcow na dluzej w wiezieniach. I w nosie mam to ze im tam ciasno , albo ze nie maja tv , internetu czy czegos tam jeszcze. Powinni ich w tych wiezieniach zagonic do roboty , zeby podatnik nie musial na obibokow placic.

Selimm a co to za roznica czy z łinczestera czy siekiera?

No chyba ze siekiera mniej wygodnie i bardziej popaprac sie mozna.

Złodziej wparowywujący na robotę do Twojego mieszkanka w nocy, zastając Cię w tym mieszkanku, wierz mi, wcale zastanawiał się nie będzie, tylko walnie Cię między Twoje śliczne i dobre oczęta, zanim zdążysz wykręcić tą drugą 9-kę czy 1-kę na swoim telefonie, więc pomyśl, albo Ty jego, albo on Ciebie i wcale nie będziesz się wtedy zastanawiał, czy pszyszedł zwędzić Ci kaloryfer, czy czasem nie przyszedł zgwałcić Twoją żonę czy córkę!!!

Selimm a co to za roznica czy z łinczestera czy siekiera?

No chyba ze siekiera mniej wygodnie i bardziej popaprac sie mozna.

To powiedz mi Mistrzu, co to za różnica dla takiego rzezimieszka stuknąć Ciebie, czy Twój kaloryfer...?! (bez podtekstów erotycznych :oops:, chociaż...)

99,99% rzezimieszkow wybierajacych sie po cudzy kaloryfer nie ma zamiaru nikogo stuknac. Gdyby bylo inaczej , wielu z Was juz na tym forum nie pisaloby.

Jesli zas zadarzyloby sie tak , ze jakis rzezimieszek chcialby stuknac Ciebie ( czego Ci nie zycze , chyba ze z podtekstem erotycznym to mialoby byc ..... a to juz nie wiem :wink: ) to masz pelne prawo stuknac jego zanim on to zrobi.

A jak bedzie w Polsce tak , ze zabic bedzie mozna bezkarnie kazdego amatatora cudzych kaloryferow to byc moze kradzieze stana sie mniej powszechne ale z pewnoscia kazdy rzezimieszek , ktory sie po kaloryfer do cudzego domu wybierze , wezmie tez ze soba siekierke aby jego wlasciciela "wymeldowac" najpierw z domu.

Walczyc ze zlodziejstwem mozna na inne sposoby , skuteczniejsze.

Pisalem juz o tym.

99,99% rzezimieszkow wybierajacych sie po cudzy kaloryfer nie ma zamiaru nikogo stuknac.

Bo w dobrej wierze budujący w 99,99% nie pilnują budowy, bo nigdy nie pomyslą, że można kradziony materiał sobie kupić. Ale ten 0,01% się nacina na siekierezadę i dobrze im tak. Mieli pecha i szczęście. Wszak nie często się zdarza zejść z tego świata z pomocą siekiery. Będą sławni.

Goniący, masz kaloryfery ?

bo ja prawie na kupnie jezdem

jak Ty masz takie dobre serce , to moze wpadne 8)

ps. jak pomozesz to zapakowac , to browara jeszcze postawie

ps.2 roznica pomiedzy łinczesterem i siekierą jesta taka :

przed łinczesterem nie uciekniesz , przed siekierą masz szanse :lol:

99,99% rzezimieszkow wybierajacych sie po cudzy kaloryfer nie ma zamiaru nikogo stuknac.

Ale czy zastając takiego rzezimieszka "w akcji" masz pewność, że nie trafiłeś na tego z 0,01%?!

:-? :roll: :o

Gdyby bylo inaczej , wielu z Was juz na tym forum nie pisaloby.

Ale 99,99% okradanych nie czeka z siekierą, czy z łinczesterem na rzezimieszka, a jak nawet, to NIESTETY nie jest w stanie CHWASTA WYRWAĆ!!! ... I dlatego właśnie mamy w Polsce tylu amatorów cudzej własności!!!

Złodziej wparowywujący na robotę do Twojego mieszkanka w nocy, zastając Cię w tym mieszkanku, wierz mi, wcale zastanawiał się nie będzie, tylko walnie Cię między Twoje śliczne i dobre oczęta, zanim zdążysz wykręcić tą drugą 9-kę czy 1-kę na swoim telefonie, więc pomyśl, albo Ty jego, albo on Ciebie i wcale nie będziesz się wtedy zastanawiał, czy pszyszedł zwędzić Ci kaloryfer, czy czasem nie przyszedł zgwałcić Twoją żonę czy córkę!!!

Widzisz , ja nie uwazam ze w takich sytuacjach nalezy bawic sie w analizy albo przepytywac zlodzieja o zamiary.

-"Wpadles po kaloryfer czy zabawic sie z zona?"

-"Jak po kaloryfer to klucz francuski jest w piwnicy , jak do zony to sorry , bardzo mi przykro ale bede cie musial zabic"

-"Jak wolisz , siekiera czy łinczesterem?"

-"Siekiera? :o " "Hmm to moze przejdzmy do lazienki , w sypialni mam nowy dywan , nie masz pojecia jaki drogi"

-"Moze chcialbys wziazc prysznic zanim cie zabije?" ......

-"To moze walniemy kielona?"

-"Aaaa przpraszam nie wiedzialem ze jestes AA"

-"Dobra to jak mam cie zabijac to chodzmy ..... "

-"Wybacz , ze nie moge dluzej pogadac , ale jutro musze wczesnie rano wstac do pracy"

-"Szkoda , ze nie wpadles w weekend , moglibysmy zrobic grilla , pokazalbym ci moj nowy zielnik....."

Mozesz walic zlodzieja w leb w kazdej sytuacji kiedy poczujesz sie zagrozony lub ze zagrozony jest inny czlowiek.

Tylko , ze potem bedziesz musial udowodnic to przed sadem.

I tu nie chce sie spierac czy obecne prawo do obrony koniecznej w wystarczajacym stopniu to gwarantuje czy nie. Od tych , ktorzy prawo uchwalaja wymagam aby gwarantowalo.

G_M_P - blagam Cie , nie kaz mi jeszcze raz czytac , do tego uwaznie ;)

moge opowiedziec historie z , niestety, sasiedztwa ? No to jade :

Tzw willa, ogrodzona , brama zamknieta , drzwi zakluczone, gospodarze

w pracy.

W srodku , w domu , rozne dobra , w tym duzej wartosci oraz dwa psy , rowniez duze i z wygladu budzace respekt.

Do willi , bez zaproszenia i przez okno pobladzilo dwoch bliznich naszych - czy tam waszych - akurat parajacych sie zlodziejstwem.

Ku ich zdziwieniu i przerazeniu - powitaly ich 2 ogromne psy, bez przesadnej agresji zreszta , sadzac ze sladow ktore pozniej zabezpieczyla policja.

Jeden z bliznich wykazal sie zimna krwia i zwial ta sama droga ktora przybyl. Drugi mial mniej szczescia a moze byl bardziej wrazliwy i sercowy - w wyniku czego zszedl na zawal serca.

Jak gospodarze przybyli , lezal na podlodze , kolo niego siedzialy spokojnie dwa psy .

Jak ustalila policja - psy nie zrobily nic agresywnego( nie gryzly ,nie rzucaly sie do gardla ) poza tym ze byly i wygladaly groznie.

No i oczywiscie przestraszyly dwoch bliznich - w tym jednego ostatecznie.

Moglabym poznac Twoje danie na temat - czy gospodarz/wlasciciel psow powinnien odpowiadac za zejscie blizniego ?

To ja już Szanowny Peletonku ;) absolutnie Cię nie rozumiem!!! :o :o :o

Raz piszesz, że sprzeciwiasz się zabijaniu w obronie własności - nie życia czy zdrowia ludzkiego, ale dóbr materialnych, a innym razem znowu wystukujesz na klawiaturze sentencje typu:

Mozesz walic zlodzieja w leb w kazdej sytuacji kiedy poczujesz sie zagrozony lub ze zagrozony jest inny czlowiek.

Bo to, że później za taki czyn będę musiał odpowiadać przed sądem, to chyba zrozumiałe i nie podlegające dyskusji! Sąd jest tu "ciałem" orzekającym, że po prostu miałem takie prawo..., ba obowiązek i jest po sprawie (choćby po to, żeby można było legalnie akt zgonu wypisać ;) :D), mało tego, powinien jeszcze zatroszczyć się o obywatela i umożliwić mu pomoc psychologa po takiej traumie! A nie zrozumiałym jest w takiej sytuacji (chyba dla ogromnej większości naszego społeczeństwa), że obwinia się kogoś broniącego - czy to siebie, czy swoich bliskich, czy nawet dóbr materialnych za uszkodzenie ciała (zdrowe przetrzepanie dupska celem prewencyjnym!!!) gnojka, który był takim zagrożeniem!

A tak na marginesie, to chciałbym wiedzieć, ilu z nas (chociażby Forumowiczów) zna definicję obrony koniecznej, gdzie i w jakich okolicznościach się z nią zapoznało, lub o niej w ogóle usłyszało?! Tu też tkwi problem, bo jest wiele praw i obowiązków obywateli, których Ci nie znają, czy nawet o nich nie słyszeli, a mimo tego ponoszą konsekwencje ich nadużycia...

pewnie tabliczki z info o groznych psach nie było

i facio w zawiasach dostał

podobnie jak gosc ktory

włozył jakies igły pod

pokrowiec w samochodzie

biedny złodziej jak podskoczyl to

se kark złamał ...a tego "oprawce"

spotkała "zasłuzona" więzienna krata :evil:

Czołem Selimmku!!! Widzę, że ostatnio cosik wierszem klikasz, znaczy się ładne bezrymowe zwroteczki układasz...

G_M_P - blagam Cie , nie kaz mi jeszcze raz czytac , do tego uwaznie ;)

moge opowiedziec historie z , niestety, sasiedztwa ? No to jade :

Tzw willa, ogrodzona , brama zamknieta , drzwi zakluczone, gospodarze

w pracy.

W srodku , w domu , rozne dobra , w tym duzej wartosci oraz dwa psy , rowniez duze i z wygladu budzace respekt.

Do willi , bez zaproszenia i przez okno pobladzilo dwoch bliznich naszych - czy tam waszych - akurat parajacych sie zlodziejstwem.

Ku ich zdziwieniu i przerazeniu - powitaly ich 2 ogromne psy, bez przesadnej agresji zreszta , sadzac ze sladow ktore pozniej zabezpieczyla policja.

Jeden z bliznich wykazal sie zimna krwia i zwial ta sama droga ktora przybyl. Drugi mial mniej szczescia a moze byl bardziej wrazliwy i sercowy - w wyniku czego zszedl na zawal serca.

Jak gospodarze przybyli , lezal na podlodze , kolo niego siedzialy spokojnie dwa psy .

Jak ustalila policja - psy nie zrobily nic agresywnego( nie gryzly ,nie rzucaly sie do gardla ) poza tym ze byly i wygladaly groznie.

No i oczywiscie przestraszyly dwoch bliznich - w tym jednego ostatecznie.

Moglabym poznac Twoje danie na temat - czy gospodarz/wlasciciel psow powinnien odpowiadac za zejscie blizniego ?

OK , to nie czytaj , ale tez nie sugeruj mi czegos czego nie napisalem.

Nie musisz mnie nawet przepraszac za swoja niefrasobliwosc. Nie gniewam sie. :wink:

Jesli zas chodzi o psy i smierc blizniego , ktory zmarl, to oczywiscie ze wlasciciel psow za smerc ta nie odpowiada.

Mysle , ze nawet dwa groznie wygladajace psy nie musza miec nic do rzeczy.

Na zawal moglo sie zemrzec biedakowi w wyniku wysilku fizycznego , ktory podjal celem dostania sie do domu w sposob niekonwencjonalny czyli przez okno. Dlaczego zakladamy , ze przestraszyl sie psow? , jesli w ogole sie przestraszyl?

Moze smiertelny w skutkach stres wywolalo u niego zupelnie co innego?

Np zdjecie tesciowej wlasciciela domu , lub jakiejs innej szkarady , gwaltowna zmiana temperatury (na polu bylo -20 C , w domu +30 C).

Pewnie mi zaraz napiszesz , ze jednak wlasciciela skazali.

To ja na wszelki wypadek odpowiem : albo mial wyjatkowo nieudolnego adwokata , albo rzeczywiscie obowiazujace prawo do obrony koniecznej nie jest wystarczajece. Jesli tak to trzeba je rozszerzyc!!!!

Ale w granicach zdrowego rozsadku , pamietajac ze zycie kazdego czlowieka jest waroscia nadrzedna.

To ja już Szanowny Peletonku ;) absolutnie Cię nie rozumiem!!! :o :o :o

Raz piszesz, że sprzeciwiasz się zabijaniu w obronie własności - nie życia czy zdrowia ludzkiego, ale dóbr materialnych, a innym razem znowu wystukujesz na klawiaturze sentencje typu:

Bo to, że później za taki czyn będę musiał odpowiadać przed sądem, to chyba zrozumiałe i nie podlegające dyskusji! Sąd jest tu "ciałem" orzekającym, że po prostu miałem takie prawo..., ba obowiązek i jest po sprawie (choćby po to, żeby można było legalnie akt zgonu wypisać ;) :D), mało tego, powinien jeszcze zatroszczyć się o obywatela i umożliwić mu pomoc psychologa po takiej traumie! A nie zrozumiałym jest w takiej sytuacji (chyba dla ogromnej większości naszego społeczeństwa), że obwinia się kogoś broniącego - czy to siebie, czy swoich bliskich, czy nawet dóbr materialnych za uszkodzenie ciała (zdrowe przetrzepanie dupska celem prewencyjnym!!!) gnojka, który był takim zagrożeniem!

A tak na marginesie, to chciałbym wiedzieć, ilu z nas (chociażby Forumowiczów) zna definicję obrony koniecznej, gdzie i w jakich okolicznościach się z nią zapoznało, lub o niej w ogóle usłyszało?! Tu też tkwi problem, bo jest wiele praw i obowiązków obywateli, których Ci nie znają, czy nawet o nich nie słyszeli, a mimo tego ponoszą konsekwencje ich nadużycia...

Zanim Szanowny Gryfpciku Cie ktos zabije ( Nie zycze ) poczujesz sie zagrozony. No chyba ze zrobi to tak niespodziewanie ze nie bedziesz mial okazji sie przestraszyc i w trybie blyskawicznym znajdziesz sie w zaswiatch. Ale wtedy tez dyskusja o prawie do obrony koniecznej jest bezcelowa.

Jesli zas poczujesz zagrozenie to bedziesz mial dwie mozliwosci , albo sie bronic i skorzystac z prawa do obrony koniecznej albo nie.

Namawiam jednak abys w takim momencie z prawa tego nie rezygnowal.

Wez pod uwage to co wczesniej bylo napisane o adrenalince. Jak poczujesz sie zagrozony , szanse na odparcie ataku wzrastaja. Poczujesz "powera w lapach" ...... no i moze zaczniesz jasniej myslec niz teraz :wink:

Oczywiscie bronic sie mozesz skutecznie lub nie , ale masz prawo zabic lub okaleczyc napastnika. I nie zawracaj sobie wtedy glowy KK . Nie daj sie!!!!!

Nieznajomosc prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Taka stara zasada jest chyba. Calkiem zreszta sluszna. Gdyby bylo inaczej , prawo zobowiazani byliby przestrzegac tylko prawnicy ( nie wszyscy zreszta) , a po jakims czasie chyba nikt , bo prawnicy to sprytne bestie sa i zaraz by ich jakas pomrocznosc jasna chwycila :wink:

PS , a tylek skopac zlodziejowi , ktory ukradl kaloryfer tez mozna , byle nie za bardzo :wink: No chyba ,ze to pani zlodziej ...... to ja nie za bardzo potrafie.

Przy takich unormowaniach jakie mamy w KK co do obrony koniecznej i takim a nie innym orzecznictwie sądowym -

najwiekszym sukcesem może być nie tyle uniewinnienie, co odstapienie przez sąd od wymierzenia kary...

Wracając do tematu obrony koniecznej

wydaje mi się że MONIQA napisała bardzo ważną rzecz - mamy prawo do obrony siebie, swoich bliskich lub swojego mienia A SĄD MOŻE ODSTĄPIĆ OD WYMIERZENIA KARY.

Moim zdaniem jest to sposób na to aby złodziej nie czuł się bezkarnie.

Jesli zas zadarzyloby sie tak , ze jakis rzezimieszek chcialby stuknac Ciebie (...) to masz pelne prawo stuknac jego zanim on to zrobi.

A jak bedzie w Polsce tak , ze zabic bedzie mozna bezkarnie kazdego amatatora cudzych kaloryferow to byc moze kradzieze stana sie mniej powszechne ale z pewnoscia kazdy rzezimieszek , ktory sie po kaloryfer do cudzego domu wybierze , wezmie tez ze soba siekierke aby jego wlasciciela "wymeldowac" najpierw z domu.

Tu sie z Toba zgadzam, ze agresja rodzi agresje. Ale po czym poznac, ze zlodziej przyszedl po kaloryfer, bo nie wiedzial, ze jestem, a po czym poznac, ze liczy sie z koniecznoscia pozbycia sie swiadka? Klucz, ktory ma ze soba do odkrecenia moze posluzyc dwojako.

Mój znajomy (starszy pan) ma hacjendę sezonową nad jeziorem. W sezonie przebywa tam on, poza sezonem - złodzieje. Był tak miły, że już zostawiał im flachę :o , zeby tylko nie niszczyli. I tak bliźni nasi niszczyli, bo takie w nich było upodobanie :evil: . Kiedy raczyli wysmarować mu ściany domyślacie się czym :evil: (nie pachniało specjalnie, dodam dla ułatwienia), starszy pan się w końcu wq... i wysypał szkło pod oknem tudzież rozciągnął drut kolczasty.

Następnym razem - wódka nie wypita :o , krwiste ślady na podłosze (okno wysoko, musieli się podeprzeć przy skakaniu biedaki) i od tego czasu - gości brak. Chałupy nie spalili o dziwo, przecież powinni :evil:

Jaki z tego morał? Złodzieje nie znali swoich praw. Powinni spalić, a starszy pan powinien siedzieć. Ot co :evil: