Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie robiłem wieńca, ale gdybym go zrobił to by trochę kosztowało,bo mam fundament 3W, czyli podwójny wieniec.

Kiedy wieniec potrzeba ?,

- wtedy kiedy warunki geologiczne są niekorzystne (niestabilne podłożę tąpnienia, inne...)

- wtedy kiedy ściana fundamentowa jest znacznej długości, wyskości, np. H>120cm

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=84515&highlight=

W tym wątku pytałem o wysokośc fundamentu, dowiedziałem się też że warto zrobic wieniec z powodu naporu sił poziomych na ściany fundamentowe (wieniec ponoc obowiązkowo, jeśli ściany wynoszone bloczkami w góre i obsypywane piachem)

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=84515&highlight=

W tym wątku pytałem o wysokośc fundamentu, dowiedziałem się też że warto zrobic wieniec z powodu naporu sił poziomych na ściany fundamentowe (wieniec ponoc obowiązkowo, jeśli ściany wynoszone bloczkami w góre i obsypywane piachem)

Jeśli jest obsypane z obu stron to generalnie napory się redukują.

- wtedy kiedy warunki geologiczne są niekorzystne (niestabilne podłożę tąpnienia, inne...)

j.w.

podpisuje sie pod tym co napisał mdzalewscy

A gdyby geolog w opinii napisał,że jest torf i tez trzeba wymienić? :wink:

O torfie wiem, ale o glinie - jesli kilku gosci prowadzacych firme budowlana mowi ze to nie takie zle podloze i ze mimo tego iz mieliby wiecej kasy nie chce brac sie za wymiane warstwy gliny na piasek to czlowiek zaczyna sie zastanawiac gdzie jest prawda.

Mowia ze lepsza ta glina lezaca tysiac lat niz swiezo skopana ziemia, ze mniej osiadzie.

A gdyby geolog w opinii napisał,że jest torf i tez trzeba wymienić? :wink:

O torfie wiem, ale o glinie - jesli kilku gosci prowadzacych firme budowlana mowi ze to nie takie zle podloze i ze mimo tego iz mieliby wiecej kasy nie chce brac sie za wymiane warstwy gliny na piasek to czlowiek zaczyna sie zastanawiac gdzie jest prawda.

Mowia ze lepsza ta glina lezaca tysiac lat niz swiezo skopana ziemia, ze mniej osiadzie.

Jeśli glina w stanie nie naruszonym to też nie widzę sensu wymieniać gruntu, jedynie wierzchnią warstwę.To tak w teorii bo glina hglinie nie równa :wink:

j.w.

podpisuje sie pod tym co napisał mdzalewscy

podpisuje sie pod tym co napisal brzoza;)

a w ogole brzeza mi sie podoba

jest chyba liderem na forum jesli chodzi o podpisywanie sie pod tekstami innych ;)