Depi 11.02.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Jak wymyślisz odpowiedzi na te pytania, to daj mi znać - ja dokładnie o tym samym przemyśliwuję. No bo niby czemu nie blachodachówka? Szczególnie taka obsypana czymśtam? Na pewno pójdzie 3xszybciej i mniejsze ryzyko niedoróbek. Studnia (kolejny nasz ew. wspólny zakup) - czy woda nadaje się do tego, żeby móc zrezygnować z wodociągu? Jakie ogrzewanie? Nęcą mnie pelety - odpada X tys. za ciągnięcie gazu no i uniezależniam się od kolegi Putina (dla mnie ważne). Czy płaszcz wodny nie skomplikuje mi systemu tak, że przestanie działać? I tak mamy mieć reku, GWC, kolektory słoneczne i jakis piec... Może wystarczy to, że reku ciepło z kominka odzyska i rozprowadzi po domu? Kurde - same dylematy a dobrze jest to rozstrzygnąć na etapie projektu (przygotować kominy, szachty, przejścia przez stropy itp. A z czego będziesz budował tak ogólnie (ściany, stropy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 11.02.2007 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Ściany zamierzam z ceramiki MAX 220. Strop monolityczny. Nie skusiłem się na Porotherm. Jakoś tak zbyt różne wrażenia ludzie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 11.02.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Nie myślałeś o BK (Ytong?) albo silikatach? Moja ostatnia fascynacja to pustaki keramzytowe z wkładką styropianową - może być sciana 1W z U=0,19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 11.02.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Nie myślałeś o BK (Ytong?) albo silikatach? Moja ostatnia fascynacja to pustaki keramzytowe z wkładką styropianową - może być sciana 1W z U=0,19 tutaj jest jeden duży problem, większość ekip potrafi tylko murowac na zaprawe, a nie kleic. I jeśli będa murowac tradycyjnie to powstana takie mostki termiczne że cały opór cieplny weźmie w łeb. My do ostatniej chwili wachaliśmy sie czy budowac z silikatów na klej czy ściane 2 warstwowa. Jak sie dowiedziałem że moje majstry nigdy nie kleili slilikatów to żeby nie było błędów zdecydowałem sie 2 warstwowa i 20 cm styropianu. P.S. Robie teraz taki arkusik do oblicznia U jak chcecie to wam podesle wersje 1.0 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 11.02.2007 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 W sumie to chyba mój teść najbardziej wpłynął na naszą decyzję. Jako zawodowy budowlaniec stwierdził, że ceramika jednak jest najlepsza jeśli chcemy ocieplać styropianem. Poza tym jakoś nie przekonują mnie BK i silikaty. Nie wiem. Po prostu wolę ceramikę. Zastanawiałem się też nad Porothermem, ale jest troszkę droższy i budowa nim jest mniej opłacalna. I to co mówisz Jewrioszka. Nie jestem pewien czy teściu budował z BK lub silikatów, a poza tym, ja będę z nim murował, a kleić to ja na pewno nie umiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 11.02.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Ja murował nie będę, ale naczytałem się już sporo na temat technik murowania i mam wrażenie, że łatwiej by mi poszło z cienkospoinową techniką. Jedziesz tylko w poziomie taka specjalną nakładaczką i wsuwasz na pióro-wpust bloczek. I apiat. Co w tym trudnego? Że nie można walić "ile wyjdzie" zaprawy i robić byle jak? No dla mnie to właśnie by było trudne W w takiej ścianie tradycyjnej przeciez te mostki właśnie są - to najlepszy powód, aby jednak stosować te nowoczesne. Przecież z faktu, że to czerwona ceramika nijak nie wynika, że 2cm spoiny nie tworzy mostka Ja w każdym razie na pewno idę w cienką spoinę, tylko nie wiem jeszcze co - BK, Głupkowate Koty czy keramzyt (ten ostatni mi się najbardziej podoba, ale jest chyba dość drogi...). barozi A czemu jest "najlepsza" do styropianu? Czym to się wyraża i czym jest spowodowane? Może jednak dam szanse ceramice? Jak się przejechałem po okolicy to jednak prawie wszyscy z czerwoniasów stawiają... jewrioszka Zapodaj programik plz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 11.02.2007 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Dlaczego najlepsza do styropianu? Teraz nie pamiętam, musiałbym zobaczyć w jednym z czasopism, ale któryś z tych materiałów które wymieniasz nie okłada się styropianem, tylko wełną ze względu na paroprzepuszczalność. Jeśli stosujesz ścianki z materiałów paroprzepuszczalnych to głupotą byłoby obłożyć to styropianem, który wilgoci nie przepuszcza. Z tego co mi wiadomo, to ocieplanie wełną jest trochę droższe od styropianu. Jeszcze jednym powodem dlaczego ceramika i styropian jest to, że jakoś nie jestem przekonany do ścian jednowarstwowych i trójwarstwowych. Do tych pierwszych z powodu przepuszczalności cieplnej (ocieplenie daje jednak jakąś pewność działania), a tych drugich z powodu ceny wykonania. Taki i mój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 14.02.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Kurcze tak się zastanawiam nad tym sączkiem i nie wiem. A co sie stanie jak w wyniku budowy fundamnetów ten dren zostanie przerwany? Woda będzie podmywać dom??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 14.02.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Nie powinno się używać wymiennie pojęć: sączki i dreny. Sączki mają średnicę 5 cm, dreny zaś 20 cm. Pewnie, że lepiej nie mieć ani jednego, ani drugiego. Po tym co napisali w decyzji u Baroziego, na oba urządzenia potrzebne są takie same zezwolenia. Widziałam, ile wody wali drenem i od tej pory nabrałam do drenów ogromnego szacunku. Wierzę, że mogą pomieszać szyki w razie uszkodzenia. Sączków w akcji nie widziałam, ale nie bałabym się pięciocentymetrowej rurki aż tak bardzo.Zawsze zostaje kopanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 14.02.2007 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Bardziej obawiam się tego czy otrzymam pozwolenie przy takim układzie drenów i sączków, niż tym czy on tam jest czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 14.02.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Jutro będę wiedziała, czy dostanę pozwolenie na budowę, mimo drenu i mimo niezrobienia projektu jego przesunięca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 15.02.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Mam pozwolenie. Nikt o dren się nie pytał. To jest dobra wiadomość (no, przynajmniej dla mnie). A teraz zła wiadomość.Nas i Speek obsługuje ten sam architekt. Przy okazji wizyty w starostwie dopytał się o jej projekt. I niestety, przyczepili się do projektu przesunięcia drenów. Ma jakieś braki, które musi uzupełnić autor projektu. Wyroki urzędników są nieodgadnione. Ty będziesz występował w Prażmowie i tym bardziej nie powinieneś się obawiać zacięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 15.02.2007 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Wiem o Speek. Dostałem info na priva. Szczerze jej współczuję. Dzisiaj byłem w gminie i rzeczywiście pan ze starostwa stwierdził, ze nie bedzie żadnych problemów. Chyba Prażmów to szczęśliwa gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.02.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Gmina Prażmów wystąpiła ze Spółek Wodnych. Jak rzeczywiście do czegoś się dokopiesz, będzie to tylko Twoje zmartwienie. I pamiętaj, że uporządkowane stosunki wodne na działce leżą w Twoim dobrze pojętym interesie i tzw. świętym spokoju. (Oj, jakoś tak sztywno wyszło!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 16.02.2007 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Hmmm. To ciekawe. nie wiedziałem. To dlatego nie robią problemów z melioracją. Na prawdę, chyba żona mi przynosi szczęście,bo ja to notoryczny pechowiec jestem. Tak na prawdę to ona wybrała działkę i przy okazji gminę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 16.02.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam! przeczytałem sobie dziennik - zapowiada się ciekawie - zaewne bede tu zaglądać co jakiś czas pozdro świercz ps ale uważaj na te sączki i nie lekceważ tego bo później bedziesz kajakiem dopływał do domu lub wpław jak wolisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 16.02.2007 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Dzięki. Jasne że będę uważał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.02.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 ale dzisiaj Ms. naprowadziła mnie czemu tak jest. To akurat odkrył Jewrioszka po dniu, w którym wypłynęło mu szambo, napisał na forum, wystarczyło zapamiętać. PS. A cos, sin itp. to na potrzeby obliczenia powierzchni dachu? Mam napisane w projekcie pow. dachu 262 m2, więc do głowy mi nie przyszło, żeby policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 16.02.2007 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Ja liczyłem jeszcze długości kalenic i tych no.... kurcze zapomniałem..., bo chciałem policzyć ile będę potrzebował wykończeń dachu. Jewrioszka powiadasz. Widocznie nie zauważyłem. Jakiś czas nie czytałem forum a potem tak jakoś po łebkach czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 19.02.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Czy wystąpiłeś już o pozwolenie na budowę? Obejrzałam sobie mapę, ale pod kątem mediów. Niby masz w drodze, ale przy samej działce jakoś słabiutko. Możesz zdradzić szczegóły, ile dokładnie masz do ciągnięcia. Być może pisałeś już o tym "na grupie", ale nie pamiętam. Ja też mam media w drodze, ale w drodze przy działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts