Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ma ktos plyte indukcyjna? prosze o opinie

bakola

Recommended Posts

zamierzam kupic plyte indukcyjna, ale kompletnie sie na tym nie znam(nikt w rodzinie nie ma takiej) nie wiem czym roznia sie dotykowe od sensorowych-dotykowych? jaka jest wystarczajaca moc? np

1-1,9

2-2,9

3-3,9

4-4,9

5-5,9

6-6,9

7-7,9

8-8,9

co zalezy od mocy? no i ceny mnie przerazaja, jaka firme polecacieprosze o pomoc

mam ją 6 mcy. jest to kuchnia inaczej gotująca -pulsacyjnie włącza się pole indukcyjnie gdy czujnik temeratury zadziała, garnki sa inne: np patelnia może być starego typu "cygańska"- żelazna, można stosować babcine garnki polewane z płaskim dnem .

Żona jest dumna z garnków tefala do kuchenek indukcyjnych. Nie nadają się garnki aluminiowe i z kwasiaka.

Nie przepelniać garnków, bo kipi przy impulsie grzania. Kuchnia jest chłodna, garnek gorący, można trymać dłoń na płytce obok garnka.

saremco i piramidon jakiej f-my macie te indukcje? Mnie "grozi" kupno Siemensa bo jest promocja w cenie i dają 4 naczynia gratis firmy iittala. W czym gotujecie wodę na herbatę? Na płycie? Czy można na niej używać gotowania na parze? Ile kosztowały gary i patelnie? Słyszałem,że są b.drogie. Jak się ma gotowanie na indukcji w stosunku do gotowania na gazie: chodzi mi o czas, koszt, jakość i inne różnice i możliwości? Pzdr.

:o

"Pole elektromagnetyczne wysokiej częstotliwości jest szkodliwe dla ludzkiego organizmu. W przypadku mikrofali jest to znany fakt ale przy płycie indkucyjnej brak śladowej wzmianki o tem. A bardzo mnie (jako potencjalnego klienta) interesi np częstotliwośc tego pola jego rozkład nda płytą. Rzkład tego pola musi się zmieniać zależnie od feromagnetycznych naczyń na płycie? Potrawy zawierające elektrolity np. słona woda będą podlegały wływowi tego pola wytwarzając własne prądy wirowe. Czy w takiej sytuacji mogą zajść jakieś niepożądane reakcje chemiczne np rozkładu soli NaCl i uwolnienia chloru albo rozkładu CaCO3 wapń? Znajdzie się kompetentny do odpowiedzi?"

Cóż, o ile mi wiadomo (ale mogę się mylić), jeszcze nikomu nic się nie stało z powodu używania płyty (jeżeli używamy ją zgodnie z zasadmi i przy zachowaniu normalnej ostrożności).

Ciepło w płycie indukcyjnej powstaje w wyniku pochłaniania zmiennego pola magnetycznego o częstotliwości 25-40 kHz przez specjalne ferromagnetyczne metalowe naczynia, które łączy cały obwód.

Fale magnetyczne, które są wykorzystywane w płycie indukcyjnej należy do tych częstotliwości, które wykorzystują do echolokacji i wzajemnego porozumiewania się nietoperze czy delfiny. Są 100 tysięcy razy niższe o tych wykorzystywanych w kuchnie mikrofalowej. Fale te nie wywołują żadnego szkodliwego wpływu na organizm człowieka. Nie przypuszczam też, aby wywoływały jakiekolwiek reakcje, inaczej nie zostałyby nawet dopuszczone do użytkowania.

Są i wyjątki

Nie powinno w pobliżu płyty zostawiać karty kredytowej, czy dyskietki, bo mogą się rozmagnesować. Należy też zabezpieczyć kontakty elektryczne znajdujące się w pobliżu. Gdyby przewody podłączonych do takiego kontaktu urządzeń dotykały gorącej płyty, może nastąpić porażenie prądem.

Gdzieś wyczytałam tez, iż nie polecane są one osobom z rozrusznikiem serca.

Jeżeli jeszcze czegoś się dowiem, napiszę.

POLECAM poczytac sobie na stronie

http://forum.kuchnie.pl/viewtopic.php?t=11

bakola o promocji w SIEMENSIE, jeżeli chodzi o zestaw garnków jest napisane w katalogu na 21 stronie. Ich najdroższa płyta ( EH 77501 )kosztuje w detalu ponad 5.000zł! Chyba dokładnie 5.739zł. W studiu mebli kuchennych można ją dostać przy kompleksowym zamówieniu za.. 4.300zł + 4 gary gratis firmy fińskiej iittala za ok.800zł - to ta płyta wychodzi 3.500zł, a to już jest b.dobra cena. Czy masz jakieś doświadczenie w gotowaniu na takiej płycie? Jeżeli tak, to czy mogłabyś napisać kilka uwag i spostrzeżeń dla mojej połowicy? Pzdr.

bakola o promocji w SIEMENSIE, jeżeli chodzi o zestaw garnków jest napisane w katalogu na 21 stronie. Ich najdroższa płyta ( EH 77501 )kosztuje w detalu ponad 5.000zł! Chyba dokładnie 5.739zł. W studiu mebli kuchennych można ją dostać przy kompleksowym zamówieniu za.. 4.300zł + 4 gary gratis firmy fińskiej iittala za ok.800zł - to ta płyta wychodzi 3.500zł, a to już jest b.dobra cena. Czy masz jakieś doświadczenie w gotowaniu na takiej płycie? Jeżeli tak, to czy mogłabyś napisać kilka uwag i spostrzeżeń dla mojej połowicy? Pzdr.

Rosa pochwal się które to studio ( sam jestem przed wyborem mebli a marzy mi sę taka płyta )

tomek_lodz jest to studio mebli kuchennych, które poleciła mi firma GROMOS (wcześniej robiłem u nich parapety). Biuro jest na ul. Zachodniej, jadąc na północ po prawej stronie za Lutomierską ok.100m. Projektant to p.Radek Dąbrowski 0-501/629-581 lub 0-506/101-507, który kiedyś pracował w Art-Domie i stąd pewnie te niższe ceny na sprzęt do zabudowy. Zakład mają na ul.Chłopickiego. Wycena tego samego (mojego) projektu była u nich niższa niż np. w Stolbrycie (Zgierz). Jeszcze mała poprawka do tych gratisowych garnków firmy iittala: dostaje się je oczywiście do płyty indukcyjnej Siemensa (dowolnej, są do wyboru chyba trzy rodzaje) oraz ... + dwa inne sprzęty do zabudowy też Siemensa. Pzdr.