Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Zamierzam postawić niewielką ściankę działową z suporexu 12 cm (3mx2,5m) - w ściance docelowo zamontowane mają być jedne drzwi.

I zastanawiam się czy lepiej łączyć bloczki klejem czy zaprawą ? Co będzie bardziej wytrzymałe ? (Nie zamierzam dawać żadnego zbrojenia)

https://forum.murator.pl/topic/65201-%C5%9Bcianka-dzia%C5%82owa-z-suporexu-na-klej-czy-na-zapraw%C4%99/

Zakotwienie to rozumiem ale właśnie nie mogę się zdecydować na rodzaj materiału łączącego - słyszałem, że przy klejeniu zaprawą nie da się postawić kilku rzędów bloczków od razu bo te najniższe potrafią się rozjeżdżać pod ciężarem następnych rzędów i trzeba to stawiać rząd po rzędzie czekając aż poprzednie wyschną.

Teraz pogoda jest marna i schnięcie będzie wydłużone a chciałbym to zrobić w miarę szybko.

Jeżeli brak wypustów w ścianie nośnej łaczące z działową to daj kątowniki budowlane w co drugiej warstwie który połączy ściane nośna z działową.(na kołki rozporowe). Ja robiłem to na klej. Wiech
Zakotwienie to rozumiem ale właśnie nie mogę się zdecydować na rodzaj materiału łączącego - słyszałem, że przy klejeniu zaprawą nie da się postawić kilku rzędów bloczków od razu bo te najniższe potrafią się rozjeżdżać pod ciężarem następnych rzędów i trzeba to stawiać rząd po rzędzie czekając aż poprzednie wyschną.

Teraz pogoda jest marna i schnięcie będzie wydłużone a chciałbym to zrobić w miarę szybko.

Nic podobnego napewno nic ci sie nie rozjedzie ja murowalem scianki dzialowe ze starych suporeksów i one byly nie równe wiec zaprawy szło duzo ale nic mi sie nie porozjezdzało.

Jeżeli brak wypustów w ścianie nośnej łaczące z działową to daj kątowniki budowlane w co drugiej warstwie który połączy ściane nośna z działową.(na kołki rozporowe). Ja robiłem to na klej. Wiech

zamiast fachowych katownikow mozna wbic troche duzych gwozdzi w sciane i bedzie ok. Taniej wyjdzie na zaprawe wiec nie ma sensu klej. Stawianie calych scian na raz = krzywizny ktore pozniej w tynkach moze byc ciezko zgubic..

Przemek

Taniej wyjdzie na zaprawe wiec nie ma sensu klej.

Przemek

Taniej wyjdzie na pewno na klej (o ile masz równe pustaki). Ściana jest też mocniejsza i równiejsza - oczywiście pamiętaj o wiązaniach.

Tak właśnie chcę zrobić - na klej. Ścianka niewielka więc różnica w cenie między klejem a zaprawą nie jest aż tak istotna.

A bloczki mam nowe, równe więc powinno być ok.