Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

papa czy membrana?

Recommended Posts

No i na 100% na nasz dach będziemy kładli dachówkę. Wiąże się to z deskowaniem i papowaniem lub foliowaniem. No i własnie...co kłaść? Papę czy folię? Mój mąż bardzo upiera się przy membranie, bo papa nie przepuszcza, bo będzie wilgoć w domu...czy tak jest naprawdę?

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

poźna jesień, dekarz wchodzi, pytanie papa, czy membrana ?, skłaniałem się do membrany, ale poczytałem wątki na forum i wybrałem papę.

konsekwencje: dekarz okazał się cwaniakiem w efekcje "opuścił" budowę, nik po nim nie chciał przyjść bo już zimno, niby sytuacja nie do przewidzenia, ale papa istnieje do dzisiaj, a po membranie pwnie by zostało już tylko wspomnienie

Ja mam membranę, a raczej folię wstępnego krycia zbrojoną Antivil 140 UVT z Płocka.

Leży sobie pod biachodachówką już cztery lat i nie mam do niej zastrzeżeń.

Trzeba zwrócić uwagę, że folia znacznie zmienia swoje wymiary pod wpływem zmian tamperatury.

Dekarz powinien to uwzględnić i nie naciągać foli przy układaniu.

Przy kącie spadku dachu 15 st. pewnie lepsze będzie deskowanie i papa. Ale czy na pewno...

no i wiem, że nic nie wiem....

po deskach można chodzić,

po foli położonej na dachu nie da rady

wiem, wiem, trudno się zdecydować,

ja wybrałem folię jako rozwiązanie zdecydowanie tańsze i wystarczające.

popatrzcie na dachy starych domów krytych dachówką wiszącą na łatach i widoczną od wewnątrz... ani desek, ani papy, a tym bardziej folii...

tylko dachy trochę bardziej spadziste.

ale czy jest sens kładzenia membrany na deskach? Zamiast papy? Z tego co wiem kładzie się samą membranę i na to kontrałaty i dachówkę. Możena membrane przybić do desek?

Kiedyś deski i papę stosowano bo nie było folii dachowych,

poza tym wiele domów i zabudowań gospodarczych ma takie pokrycie jako docelowe (oczywiście deski + 2xpapa).

Czy membranę przybijać do desek?

Nigdy nie widziałem takich praktyk.

no i właśnie o to chodzi. Mój mąz twierdzi, że zrobimy deskowanie (ze względu na kąt dachu) i na deski zamiast papy położymy folię, kontrałaty i na to dachówkę? Można tak zrobić? Jest sens?

Skoro papę można przybić do desek (jest za ciężka by mogła wisieć między krokwiami bez podparcia) to to samo można zrobić z folią. Chyba się nie poprzeciera.

Zadbaj tylko o dobrą wentylację przestrzeni pod deskami i pod dachówką.

Oprócz kontrłat trzeba jeszcze nabić łaty.