lajkonikk 03.11.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Mam zrobione poddasza z pluty k-g ocieplone to jest wełna gr 15cm.Jednak robota jest chyba spartaczona poniewaz cieplo ucieka.Podpowiedziano mi aby położyć na tych płytach k-g cienki styropian od strony pokoi ,czyli wewnątrz.Pytanie; czym przykleić ten styropian /2cm/ do płyt?i drugie :wiem ,że nie wolno ocieplać od wewnątrz ale po drugiej stronie ścianki k-g swobonie hula wiatr.Prosze o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 03.11.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Nie wiem jak masz zrobić, ale mogę napisać jak jest u mnie na skosach. Wełnę 15cm międzykrokwiowo podbiłem od spodu styropianem 5cm. Styropian z felcem przybiłem gwoździami do krokwi. Tak mieszkałem jedno lato. Po roku dałem na to poziomy ruszt drewniany o przekroju 3cmx3cm, przymocowany przez styropian też do krokwii i obwiedniowo do ścian, a do rusztu przymocowałem pionowo boazerię panelową. Na razie się sprawdza. Od strony teoretycznej jest też dobrze. Styropian działa jako opóźniacz pary. Nie ma powodów by para kondensowałą akurat na granicy z wełną. Dopuszcza się izolację paroszczelną wewnątrz ocieplenia np. 15cm wełny, izolacja i 5cm wełny, to standard np. na Słowacji. Wojciech Nitka (ekspert od szkieletowców) też pisał, że tak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.11.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Można przykleić klasycznie na klej do ocieplen, na płycie G-K pójdzie łatwo,"na grzebień" packą zębatą, potem zrobić warstwę zbrojącą jakieś 4 mm - nie ma konieczności nakładania tynku fakturowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts