Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nawiew spod fundamentow do kominka

Recommended Posts

No tak. Alke... rura wychodzi pod kominkiem. A gdzie się zaczyna? Mam wątpliwości czy np. nie będzie się tam dostawać woda deszczowa /a jak to zimą zamarznie?/. No i chyba musi być na tym jakaś kratka /żeby mi nie wchodziły zwierzątka.

Dziękuję za poprzednią odpowiedź. Ale mam dylematy, co?

Wkrótce zaczynam i dopiero zacznę Was wszystkich zasypywać pytaniami /mniej i bardziej oczywistymi - dla Was/.

Może nie jestem kominkarzem, ale patrząc z punktu widzenia zdroworosądkowego nie jest to nie specjalnie trudno.

Wchodzenie wody do środka wyeliminuje się, jeżeli rura będzie miała lekki spadek patrzac od strony kominka. Co do kratki przy wejściu, aby zabezpieczyć przed zwierzyną, to masz rację padały nawet takie głosy na forum.

I w zasadzie to wszystko.

Pozdrawiam

Leszek

Może warto pomyśleć o filtrze na tą rurę. Mam kominek od kilku lat i wiem jedno, im brudniejsze powietrze jest pobierane do rozprowadzenia ciepła tym brudniejsze są ściany w domu. Ja mam rury do pobierania powietrza w domu, ale na poziomie podłogi a ona nie zawsze jest idealnie czysta. Mogę Ci doradzić, żeby rury rozprowadzające ciepło miały wyloty na poziomie podłogi. Ma to wiele zalet np. w dużych pomieszczeniach jest ciepło w nogi a nie pod sufitem, a kurz który niestety się rozprowadza z powietrzem osiada na podłodze, a nie na suficie - podłogę łatwiej utrzymać w czystości.

pozdrawiam Joanna