boru 03.11.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 1. Che kupic dzialke, za ktora wlasciciel bedzie musial zaplacic podatek planistyczny. Czy mozna w umowie przedwstepnej (jak i glownej) zapisac, ze podatek ten placi kupujacy?2. Oplata w tej gminie to 30%. Z tego co wiem jest to 30% roznicy wartosci dzialki po wprowadzeniu planu minus wartosc przed wprowadzeniem planu. Jak dowiedziec sie jaka byla wartosc przed wprowadzeniem planu? Czy w gminie maja to oszacowane?3. Jezeli nie ma tam pradu ani wody ale jest to zawarte w planach to oplate planistyczna placi sprzedajacy czy nabywca? Ile moze ona wynosic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 03.11.2006 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Nie bardzo rozumiem o co chodzi, w moim przypadku na moje zlecenie uprawniony geodeta zrobił podział ziemi na działki, zatwierdziła to gmina i kosztowało to kilkaset złotych (25 działek)Były to grunty rolne przeznaczone pod zabudowę jednorodzinną. W tym roku gmina zrobiła Plan Zagospodarowanie Przestrzennego i przeniosła te rysunki koszt ok 200zł. Innych kosztów nie było. Najlepiej podejdź do gminy powiedzą Ci co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 05.11.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 witam rusek 007, chyba nie czytales prawie 1000 postow w tym temacie.moze bedziesz mial dopiero problem finansowy przy sprzedazy dzialek. np. z oplata palnistyczna czy adiacencka?do 50% od wzrostu wartosci przed i po zmianie planu. ale jak napisalem, wiele postow na ten temat juz bylo. pozdrawiamwyciag-bud http://www.wyciagi-budowlane.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 05.11.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 viktoria271199 zapomniałeś jeszcze o 22% VAT począwszy od drugiej sprzedanej dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 06.11.2006 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 1. Che kupic dzialke, za ktora wlasciciel bedzie musial zaplacic podatek planistyczny. Czy mozna w umowie przedwstepnej (jak i glownej) zapisac, ze podatek ten placi kupujacy? 2. Oplata w tej gminie to 30%. Z tego co wiem jest to 30% roznicy wartosci dzialki po wprowadzeniu planu minus wartosc przed wprowadzeniem planu. Jak dowiedziec sie jaka byla wartosc przed wprowadzeniem planu? Czy w gminie maja to oszacowane? 3. Jezeli nie ma tam pradu ani wody ale jest to zawarte w planach to oplate planistyczna placi sprzedajacy czy nabywca? Ile moze ona wynosic? w pytaniu 3. chodzilo mi o oplate adiacencka. Wie ktos cos wiecej w tych kwestiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 06.11.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 1. Rentę planistyczną powinien zapłacic sprzedający. Wynika to z istoty tego podatku, ponieważ wymierzany on jest w przypadku sprzedaży nieruchomości w ciągu 5 lat od uchwalenia planu. Więcej w Ustawie o planowaniu przestrzennym.2. Wielkość renty planistycznej określa rzeczoznawca majątkowy zatrudniony przez gminę (najczęsciej są przetagi na świadczenie usług rzeczoznawców). Można w gminie się dowiedzieć o podobne sprawy ale za każdy razem wycena jest indywidualna.3. Opłata adiacencka będzie wymierzona w przypadku wybudowania przez gminę urządzeń infarstruktury i dotyczy każdoczesnego właściciela nieruchomości tzn. aktualnego w chwili wymierzania opłaty. Te kwestie reguluje Ustawa o gospodarce nieruchomosciami, a szczegóły ustala Rada Gminy w uchwałach. Teksty ustaw bez trudu znajdziesz w sieci, a o Uchwały pytaj w gminie. Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 06.11.2006 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 3. Opłata adiacencka będzie wymierzona w przypadku wybudowania przez gminę urządzeń infarstruktury i dotyczy każdoczesnego właściciela nieruchomości tzn. aktualnego w chwili wymierzania opłaty. Te kwestie reguluje Ustawa o gospodarce nieruchomosciami, a szczegóły ustala Rada Gminy w uchwałach. To troche bezsensu - jezeli juz teraz wiadomo ze gmina wybuduje w nastepnym roku urządzenia infrastruktury to wartosc dzialki automatycznie wzrasta juz teraz - jezeli ta oplata spowodowana jest wzrostem wartosci nieruchomosci ze wzgledu na te urzadzenia to powinna byc pobierana od wlasciciela w chwili zatwierdzenia planow takiej inwestycji poniewaz defacto to on zarabia na tej inwestycji juz w chiwli wydania takich planow w gminie. Ile moze wynosic taka oplata? Z tego co wiem to jest to wartość opłat adiacenckich może sięgać 50% wartości działki przed inwestycją -przeciez to czyste zlodziejstwo!! no i znowu moim zdaniem bezsensu jest to naliczane - oplata taka chyba powinna byc naliczana od wzrostu wartosci nieruchomosci a nie od jej ceny przed inwestycja ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.11.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Ja problemu z US nie miałem i myślę, że nie będę miał. (na ich żądanie dostarczyłem akt notarialny, prawo nabycia spadku i wykaz działek) Ziemię jeszcze rolną z pozwoleniem na budownictwo jednorodzinne otrzymałem w spadku, więc podatku nie płacę. Opłaty planistycznej nie płaciłem, jak na razie adiecencka mnie niedotyczy, bo gmina nie myśli nic tam ulepszać. Jeśli chodzi o te opłaty, to gminy mogą ale nie muszą pobierać opłat adiacenckich i renty planistycznej jeśli nie chcą odstraszać potencjalnych inwestorów i to usłyszałem od wójta. A co będzie w przyszłości, to niech się martwią nabywcy (dotyczy tylko opłaty adiecenckiej) Ale, małe mądre gminy wolą więcej domów niż jednorazowe odstraszające opłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 06.11.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Jeszcze podstawowa rzecz: opłata planistyczna ma tylko i wyłącznie miejsce w przypadku wzrostu wartości działki. A ja i tak sprzedaja po takiej samej cenia jak przed wprowadzeniem PZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 07.11.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 3. Opłata adiacencka będzie wymierzona w przypadku wybudowania przez gminę urządzeń infarstruktury i dotyczy każdoczesnego właściciela nieruchomości tzn. aktualnego w chwili wymierzania opłaty. Te kwestie reguluje Ustawa o gospodarce nieruchomosciami, a szczegóły ustala Rada Gminy w uchwałach. To troche bezsensu - jezeli juz teraz wiadomo ze gmina wybuduje w nastepnym roku urządzenia infrastruktury to wartosc dzialki automatycznie wzrasta juz teraz - jezeli ta oplata spowodowana jest wzrostem wartosci nieruchomosci ze wzgledu na te urzadzenia to powinna byc pobierana od wlasciciela w chwili zatwierdzenia planow takiej inwestycji poniewaz defacto to on zarabia na tej inwestycji juz w chiwli wydania takich planow w gminie. Ile moze wynosic taka oplata? Z tego co wiem to jest to wartość opłat adiacenckich może sięgać 50% wartości działki przed inwestycją -przeciez to czyste zlodziejstwo!! no i znowu moim zdaniem bezsensu jest to naliczane - oplata taka chyba powinna byc naliczana od wzrostu wartosci nieruchomosci a nie od jej ceny przed inwestycja ?? I tak jest - opłata adiacencka może wynosić do 50% WZROSTU wartości nieruchomości , czyli matematycznie: różnicy pomiędzy wartością końcową i początkową nieruchomości. Co do sensu - opłatę można pobrać tylko wtedy gdy ISTNIEJE fizyczna mozliwość podłączenia mediów do działki lub korzystania z drogi wybudowanych przez gminę. Same plany nie wystarczą, w końcu inwestycja nie musi być zrealizowana, choćby obecne wybory moga spowodować zmianę priorytetów w gminie i np. zamiast kanalizacji wybuduja przedszkole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 07.11.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 witam Chatte, uwazam ze caly czas sa mieszane pojecie oplaty adiacenskiej i planistycznej. w ustawie prawnej o gosp. nieruchomosci - art. 101 do 108 art. 143 do 148jest mozliwe nakladanie przez gmine oplaty adiacenskiej w zwiazku z wzrostem dzialek spowodowanych: a) podzialem lub scaleniemb) zainwestowaniem gminy w infrastrukture w.w dzialek interpretacja jak zawsze wolna !!! pozdrawiamwyciag-bud http://www.wyciagi-budowlane.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 07.11.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Nie mieszam opłaty adiacenckiej i planistycznej.Sam pytający uścislił, że raz chodzi mu o rente planistyczna a w innym przypadku o opłate adiacencką.Zresztą są one regulowane w innych ustawach. "boru napisał: 1. Che kupic dzialke, za ktora wlasciciel bedzie musial zaplacic podatek planistyczny. Czy mozna w umowie przedwstepnej (jak i glownej) zapisac, ze podatek ten placi kupujacy? 2. Oplata w tej gminie to 30%. Z tego co wiem jest to 30% roznicy wartosci dzialki po wprowadzeniu planu minus wartosc przed wprowadzeniem planu. Jak dowiedziec sie jaka byla wartosc przed wprowadzeniem planu? Czy w gminie maja to oszacowane? 3. Jezeli nie ma tam pradu ani wody ale jest to zawarte w planach to oplate planistyczna placi sprzedajacy czy nabywca? Ile moze ona wynosic? w pytaniu 3. chodzilo mi o oplate adiacencka. Wie ktos cos wiecej w tych kwestiach?" Może powtórzę: Renta (opłata) planistyczna jest pobierana w przypadku zmiany planu zagospodarowania przestrzennego powodującej wzrost wartości nieruchomości: np. grunty rolne zakwalifikowano jako grunty budowlane. W przypadku sprzedaży takiego gruntu w ciągu 5 lat od uchwalenia planu - gmina może zażądać renty planistycznej. Działa to też w drugą stronę - właściciel może domagac sie odszkodowania w przypadku utraty wartości nieruchomości w wyniku uchwalenia planu.Uwarunkowania prawne renty planistycznej zawarte są w Ustawie o planowaniu przestrzennym. Opłata adiacencka - stanowi rodzaj podatku od wzrostu wartości nieruchomości w przypadku wybudowania urządzeń infrastruktury przez gminę (także od podziałów i scaleń ale to nie jest w tym przypadku przedmiotem dyskusji). W ustawie o gospodarce nieruchomosciami, która reguluje sprawy opłat adiacenckich, napisane także jest, że wylicza się ją z uwzględnieniem nakładów poniesionych na infrastrukturę przez właściciela nieruchomości. Czyli gmina buduje np. sieć wodociagową a my własnym kosztem wybudowalismy odcinek sieci (nie przyłącza) - przy wymierzaniu opłaty adiacenckiej (o ile gmina takie opłaty pobiera) powinno sie uwzględnić koszty poniesione przez właściciela. Obie oplaty wylicza się w podobny sposób, tzn ustalając początkową i końcową wartośc nieruchomości i pobierając % od tej różnicy.Może ten fakt powoduje lekkie zamieszanie w interpretacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 07.11.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 hallo chatte, nie mialem ciebie osobiscie na mysli, mnimalem ogolnie. powracajac do sprawy, zgadzam sie z twoja ostatnia wypowiedzia w 100%. pozdrawiamwyciag bud http://www.wyciagi-budowlane.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 11.11.2006 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Powtorze jedno z nutrujacych mnie pytan:Czy mozna na umowie przedwstepnej zapisac ze kupujacy pokryje koszty oplaty planistycznej? Chodzi o to zeby wlasciciel zszedl z ceny 30 % na rzecz pozniejszego oplacenia tego podatku przez kupujacego. Np.: wlasciciel chce teraz 100tys. - z tego bedzie musial oddac gmiinie 30tys. wiec de facto dostaje 70 tys. Chcemy wiec zrobic tak: cena dzialki na umowie to 70tys. i zapis ze kupujacy pokrywa koszt podatku planistycznego. Czyli wlasciciel dostaje tyle samo (70tys.) a dla nas koszt dzialki to 70 tys + 21tys = 91tys. Problem lezy w zaufaniu. wlasciciel wiadomo czlowiek obcy i nie ufa nam ze zaplacimy mu te 21tys na pokrycie podatku. Wiec chcialby to zawrzec w umowie. I wlasnie tu pojawia sie problem - czy jak gmina dostanie taka umowe to czy nie przyczepi sie do tego zapissu?A moze sporzadzic osobna umowe (bez notariusza) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 12.11.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Nie będzie to kwota 30.000. Dlatego, że opłata planistyczna może wynosić maksymalnie 30% od wzrostu wartości działki po wprowadzeniu PZP. Ta ziemia przed wprowadzeniem PZP też miała swoją wartość. Przykładowo przed wprowadzenim była warta 60.000 a teraz 100.000 to 30% od kwoty 40.000 czyli 12.000, bo o tyle wzrosła z powodu wprowadzenia PZP. Ponadto czy w danej gminie wynosi ona 30% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 12.11.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 "Rentę planistyczną pobiera gmina jednak dopiero wtedy, gdy właściciel zbywa w jakikolwiek sposób [sprzedaż, darowizna, spadek] nieruchomość w ciągu 5 lat od czasu gdy plan zaczął obowiązywać." Czyli sprzedawca a nie kupujący ją płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 13.11.2006 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Czy ja jakos niewyraznie pisze? Nie pytam o wysokosc tej oplaty (tak, w gminie oplata to 30%, a wartosc przed wprowadzeniem planu byla znikoma bo byla to ziemia rolna) Mi chodzi poprostu o to, ze wlasciciel, ktory ma zaplacic ta oplate podnosi cene dzialki na tyle zeby zrekompensowac sobie te 30%, ktore ma potem oddac gminie. A jezeli kupujacy zdecyduje sie na zaplacenie podatku "za sprzedajacego" to wlasciciel moze zejsc z ceny tyle ile wynosi ten podatek przy zawyzonej cenie. To proste: 30% z 70 to mniej niz 30% z 100.A wlasnie apropo tego zapisu co zacytowales to mojepytanie brzmi: Czy mozna na umowie przedwstepnej zapisac ze kupujacy pokryje koszty oplaty planistycznej? Czy nie mozna? Jezeli nie mozna to sporzadzic jakas dodatkowa umowe? Jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 13.11.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 1. To gmina wyliczy wartość renty i można o wyliczenie wystąpić przed transakcją, tak żeby nie było niespodzianek.2. Gmina zażąda renty od sprzedającego i nie będzie patrzyła na zapisy w jakichkolwiek umowach. Mozesz taki warunek zapisać w umowie, ale jest to tylko zapis dotyczacy Ciebie i sprzedajacego. Z punktu widzenia sprzedającego bałbym sie podpisać taką umowę bo to on będzie musial zapłacić gminie a Ty możesz mu tych pieniędzy nie dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 13.11.2006 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 ... Gmina zażąda renty od sprzedającego i nie będzie patrzyła na zapisy w jakichkolwiek umowach. Mozesz taki warunek zapisać w umowie, ale jest to tylko zapis dotyczacy Ciebie i sprzedajacego. - czy jak gmina zobaczy taki zapis na umowie to nie bedzie podejrzewac zanizenia wartosci dzialki? - jezeli w ustawie jest zapisane, ze oplate taka placi sprzedajacy to czy taki zapis na umowie jest zgodny z prawem? Z punktu widzenia sprzedającego bałbym sie podpisać taką umowę bo to on będzie musial zapłacić gminie a Ty możesz mu tych pieniędzy nie dać. No ale wlasnie po to chcemy dodac taki zapis na umowie, zeby sprzedajacy mial pewnosc, ze mu te pieniadze oddam - a jesli nie to poda mnie do sadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 13.11.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Gmina wylicza rentę na podstawie swoich "tabel", więc nie bierze pod uwagę kwoty z umowy. To ich rzeczoznawcy wyceniaja działkę przed i po zmianie planu. Jak już wczesniej napisałem można wystapić jeszcze przed podpisaniem umowy o wyliczenie renty co moim zdaniem potwierdza, że późniejsza kwota na umowie jest nie istotna. Aczkolwiek jak kwota będzie się znacznie róznić to nie wiem co zrobią.Odnośnie zapisów w umowie nie chcę się wypowiadać bo nie jestem prawnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts