Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dekarz - Warszawa - pytanie..

olgierdhalski

Recommended Posts

Hej,

Moze ktos ma chwile i sie wypowie:

Domek sie buduje, dach ok. 300 m2, namiotowy, trzy lukarny, 4 okna dachowe, dachówka ceramicza...Dekarz z którymi rozmawialem, szacuje robocizne na ok. 1 miesiąc i koszt robocziny 17000 netto. :cry:

To mniej więcej 40% więcej niż sie spodziewałem zapłacić. Czy ktos może mi powiedzieć jakie ma obecnie warszawskie doświadczenia z cenami pokryć??

Będe wdzięczny...

Hej,

To mniej więcej 40% więcej niż sie spodziewałem zapłacić. Czy ktos może mi powiedzieć jakie ma obecnie warszawskie doświadczenia z cenami pokryć??

Będe wdzięczny...

To, że usługi budowlane drożeją to wiadomo, ale usługi pokrycia także? :o :D

Nie spodziewałem się.

z prowincji.... (ale nie cenowej - niestety)

dekarz 30zł/metr (w tym rynny 3 okna dachowe, obrobki, dach prosty dwuspadowy 187 m)

p.s. czas pracy: od soboty do soboty i końcówka w poniedziałek (ale pogoda była jeszcze ładna :D - o ile ma to znaczenie przy kosztach :-? )

p.s. dekarz +2-3 pomocników

z prowincji.... (ale nie cenowej - niestety)

dekarz 30zł/metr (w tym rynny 3 okna dachowe, obrobki, dach prosty dwuspadowy 187 m)

p.s. czas pracy: od soboty do soboty i końcówka w poniedziałek (ale pogoda była jeszcze ładna :D - o ile ma to znaczenie przy kosztach :-? )

p.s. dekarz +2-3 pomocników

przeplacone o okolo 25 %

Bardzo pewne bo jak byś odprowadzał wszelkie opłaty tak jak powinieneś to nie robił byś za tak gówniane stawki bo byś dopłacał do interesu mam na myśli zus , us, paliwo ,narzędzia itd niestety jest wielu takich jak Ty którzy pierdolą ceny, ale pocieszam się że policja budowlana działa coraz lepiej i wyłapuje takich cwaniaczków i oby tak dalej. :lol:

Spoko, ja w okolicach Wawy (Borzęcin) za dach 311m2, dachówka Braas Cisar, 4 okna dachowe, obróbka 2 kominów płace tak jak ty czyli 17 tys PLN. Liczyły mi to ekipy z krakowa i z wawy - wyszło podobnie. najtaniej dały mi oferty firmy w których kupuje sie dachówkę bo ok 10 tys, ale jestem podejżliwy ponieważ każda z nich oszukała mnie na kosztorysie. celowo nie daja 1/5 rzeczy żeby oferta wyszła atrakcyjnie, a potem jak już zaczniesz nie będziesz miał wyboru. Obie firmy znajdują sie na ul. Warszawskiej (przedłużenie Górczewskiej) maksymalna ściema.

Wlasnie wczoraj spotkalismy sie z potencjalnym wykonawca pokrycia dachowego. Za położenie dachówki + rynny (dach koperta 385 m2) wykonawca wyliczyl sobie 19 tys. PLN (podobno potraktowal nas 'delikatnie') wyliczenia z 1m2 - 45 zl, czas realizacji 20 dniowek.

Dniowka - 950 zl :o nawet jesli robi 3 dekarzy to i tak wychodzi po 315 zl na glowe dziennie (chcialabym tyle zarabiac!!!)

Wg jego opini w Warszawie ceny pokrycia oscylują na 55-65 zl/m2 :o kosmos !!!

Podzwonilismy tez po wykonawcach okolicznych - polecanych przez hurtownie dachowki - ceny 25-30 zl/m2. Dla mnie roznica jest niesamowita.

Blacha podobnie - w Wawie ceny 30-40 zl/m2 w okolicy 15-25 zl/m2.

Polowa taniej.

Jeśli chciałabyś tyle zarabiać to co stoi na przeszkodzie ? spróbój sobie ponosić ok 15 ton Twojego dachu to zobaczysz jaki to miód zwłaszcza gdy na dworze +3 i ciągłe opady deszczu nie jeden by chciał tak zarabiać tylko jakby miał chodzić po dachu zwłaszcza ofoliowanym to by miał ze strachu pełne gacie a za ryzyko trzeba płacić a jak Ci za drogo to się nie buduj , poczekaj tylko jak wejdzie euro to szybko przeprosisz te 45 zł i bardzo dobrze bo wszędzie na świecie ciężka praca jest solidnie opłacana zwłaszcza niebezpieczna a u nas każdy by chciał za grosze pałac wystawić ,zakasuj rękawy i na dach a nie tylko narzekać że drogo ! Inwestor to może zapierdalać nowiutkim Mercem albo BMW tylko robol ma wpieprzać chleb ze smalcem ? no jasne plebs do roboty a pany pałace budować . naszczęście wreszcie nadchodzą dobre czasy dla budowlańców I to WY będziecie szukać nas a nie my Was i oto chodzi :lol:

Mam nadzieje Benys ze nigdy nie trafie na ciebie podczas budowy swojego domu bo tak niemilego czlowieka chyba nigdy w zyciu swoim nie spotkalam. Skad wiesz ze nie jem chleba ze smalcem chcac zrealizowac swoje marzenie? i ze nie odkladam kazdego grosza zeby moc zamieszkac na swoim?

Po Twoim wrednym poscie moge napisac tylko jedno ze zycze ci zeby akurat ciebie inwestorzy omijali z daleka a robota uciekala ci sprzed nosa :evil:

Wrrrr co za typ :x

Kochanieńka szczera prawda wiem że boli ale trudno co do roboty to troszkę sie na niej znam i bezrobocie mi narazie nie grozi i to bynajmniej nie za 45zl bo to minimum za jakie wchodze na robotę aktualnie terminy jakie mam wolne to v 2007 rok tak na marginesie również jeżdzę nowym Mercedesem bo stać mnie na to jak równiez zimą na urlop w ciepłych krajach czego Tobie również życzę. Ps góra z górą..... więc możesz na mnie trafić. Pozdrawiam

Hej,

Domek sie buduje, dach ok. 300 m2, namiotowy, trzy lukarny, 4 okna dachowe, dachówka ceramicza...Dekarz z którymi rozmawialem, szacuje robocizne na ok. 1 miesiąc i koszt robocziny 17000 netto. :cry:

Będe wdzięczny...

Wszystko zalezy od stopnia trudnosci,skoro dekarz oszacowal czas na miesiac,znaczy sie dach nie jest latwy.

Jaki rodzaj pokrycia?

Ile obrobek,okie polaciowych?

• 2 weeks później...

Pax! pax!

benyś jest może ciut szorstki :D ale to dekarz z krwi i kości, nieraz juz pomagał forumowiczom.

Wracając do tematu - ja w lipcu płaciłem 30 zł z metra, 215 mkw, dwuspadowy 1 lukarna, dach. ceramiczna, w tym 4 okna dachowe, rynny, obróbki i obcięcie krokwii. 4ech chłopa, czas wykonania 5 dni, Mazowsze.

Ponoć byłem ostatnim którego liczyli po ubiegłorocznych stawkach.

Rozmawiałem z kilkoma ekipami. No niestety - dach 4 spadowy, 300 metrow, 4 okan dachowe..nie spadne poniżej 17k za robocine. Rozumiem to bo wydaje mi sie to jednak robotą arcytrudną. Mam nadzieje ze będzie zrobione fachowo. Pozdrawiam wszystkich którzy dynamice wzrostu cen podobnie jak na nadziwić się nie mogą...

• 1 month później...
Hej,

Będe wdzięczny...

dokładnie tyle zapłaciłem jak ty (17 tys) za taki sam dach tyle że bylo 6 okien.aczkolwiek jak negocjowałem to było 4 okna tylko potem doszły 2 i zapomnieli doliczyć ;-) dachówka cementowa Braas Cisar, obróbka 2 kominów, właz dachowy, poprawki w więźbie która już była.

• 3 weeks później...
Hej,

Będe wdzięczny...

Ja za robocize placilam w lecie 2006 ok 8tys zl (dach 2spadowy, 3 lukarny, okna kolankowe, 5 okien dachowych, dachowka ceramiczna)...