mariozdr 03.11.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Mam mały problem z wentylacją w łazience. W łazience na dole jest wentylacja grawitacyjna (zakońzcona zwykłą kratką wentylacyjną) podłączona do komina wentylacyjnego. Zauważylem jednak, że powietrze zamiast być "wyciągane" z pomieszczenia jest do niego wtłaczane. Widać (czuć) to wyraźnie, zwlaszcza teraz przy chłodach i np. silnym wietrze - w pomieszczeniu jest zimno i po przylożeniu ręki w pobliże kratki wyczuwa sie wyraźny ruch zimnego powietrza do wewnątrz. Jak temu zaradzić ? Niw chcę montować wentylatora elekrycznego , kt. wypychałby powietrze bo nie mam sposobu na estetyczne podlączenie zasilania w pobliże otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 03.11.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1456535&highlight=#1456535 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariozdr 03.11.2006 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1456535&highlight=#1456535 Dzięki bardzo. Po pierwsze przekuję wyloty na przestrzał w kominie wentylacyjnym, bo widzę że tegoi nie ma. Co do związku z paleniem w kominku , to raczej ciąg wsteczny nie ma z tym zbyt wiele współnego - malo mi reki nie wessało jak sprawdzałem czy powietrze jest pobierane do kominka przez czerpnię, zreszta łazienka jest w drugim końcu domu - od salonu gdzie jest kominek odziala ją holl a potem sypialnia a powietrze jest zasysane do łazienki nawet wtedy kiedy nie jest palone w kominku. Spróbuję też rozszelniać okna - tylko nie wiem, czy w salonie , czy w sypialni czy w samej łazience, czy najlepiej wszędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Rozszczelniaj tam gdzie chcesz aby powietrze "grawitowało". Klasycznie jest to w sypialni, albo w "najdalszym" miejscu od kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 03.11.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1456535&highlight=#1456535 Dzięki bardzo. Po pierwsze przekuję wyloty na przestrzał w kominie wentylacyjnym, bo widzę że tegoi nie ma. Co do związku z paleniem w kominku , to raczej ciąg wsteczny nie ma z tym zbyt wiele współnego - malo mi reki nie wessało jak sprawdzałem czy powietrze jest pobierane do kominka przez czerpnię, zreszta łazienka jest w drugim końcu domu - od salonu gdzie jest kominek odziala ją holl a potem sypialnia a powietrze jest zasysane do łazienki nawet wtedy kiedy nie jest palone w kominku. Spróbuję też rozszelniać okna - tylko nie wiem, czy w salonie , czy w sypialni czy w samej łazience, czy najlepiej wszędzie? Bilans musi być na 0 a skoro w nieopalanym kominku tak ładnie ciągnie to gdzieś musi wlecieć taka sama ilośc powietrza do budynku jaka wylatuje przez kominek i może właśnie ciągnie w łazience. To moze być calkiem normalne wbrew pozorom choć może to być dla Ciebie niepożądane. Może by przydławić wylot w kominku i sprawdzić czy wówczas tak samo wieje w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 SławekD napisał:"Bilans musi być na 0 a skoro w nieopalanym kominku tak ładnie ciągnie to gdzieś musi wlecieć taka sama ilośc powietrza do budynku jaka wylatuje przez kominek i może właśnie ciągnie w łazience. To moze być calkiem normalne wbrew pozorom choć może to być dla Ciebie niepożądane. Może by przydławić wylot w kominku i sprawdzić czy wówczas tak samo wieje w łazience. " Wlatuje przez czerpnię kominka i równoważy kominem kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 03.11.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 SławekD napisał: "Bilans musi być na 0 a skoro w nieopalanym kominku tak ładnie ciągnie to gdzieś musi wlecieć taka sama ilośc powietrza do budynku jaka wylatuje przez kominek i może właśnie ciągnie w łazience. To moze być calkiem normalne wbrew pozorom choć może to być dla Ciebie niepożądane. Może by przydławić wylot w kominku i sprawdzić czy wówczas tak samo wieje w łazience. " Wlatuje przez czerpnię kominka i równoważy kominem kominka. Kwestia jeszcze średnicy komina komnka i doprowadzenia powietrza do kominka. Jak sądzę to nie te same średnice więc może gdzieś jeszcze zaciagać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariozdr 03.11.2006 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Średnica wylotu powietrza z kominka jest z pewnością większa niż średnica wlotu do czerpni powietrza z zewnątrz , ktorej drugi koniec umieszczony jest pod kominkiem. Z tego co piszecie ( oile dobrze rozumiem) to jest tak, że to powietrze które wlatuje czerpnią pod kominek jest zaciągane przez komin kominka i wylatuje ta drogą na zewnątrz nawet wówczas kiedy w kominku nie jest palone. Skoro średnica wlotu do czerpni jest mniejsza niż średnica komina tzn. że wydatek powietrza jest większy niż przychód stąd "brakujące" powietrze musi być skąś zassane no i ssane jest kratką w łazience, nawet sporo oddalonej. Wobec tego przy rozszczelnieniu okien powinno przestać dmuchac z kratki w łazience, bo powietrze napłynie przez szparki w oknach. Jak przekuje jeszcze na przestrzał wyloty na kominie to powinno to ograniczyć wdmuchiwanie powietrza do lazienki podczas wiatrów. Dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 06.11.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Tak Tylko musisz jeszcze brać pod uwagę aurę . U nas zazwyczaj wyciąga kratkami ale przy kiepskiej pogodzie bywa że ciąg się odwróci i gdzieś wieje. Tak po prostu czasem jest. Moim zdaniem w ramch testu możes nie koniecznie rozszczelnić okna tylko przymknąć ( zasłonić ) częściowo komin kominka co częściowo ograniczy ilośc wylatującego ciepłego powietrza i wówczas sprawdzić czy zmieni się się kierunek przepływu we wspomnianej kratce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts