Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego pod skosami znacznie zimniej?

iwak

Recommended Posts

Cześć,

mam problem - w pokojach pod skosami na poddaszu użytkowym mam wyraźnie (3-4 stopnie) zimniej niż na dole w salonie. Jest to co prawda nasz pierwszy sezon, ale obawiam się, czy wykonawca nie walnął nas w rogi dając za mało wełny lub źle ją układając (przykrył gk tak szybko, że dobrze nie sprawdziliśmy...).

Co można zrobić? Zrywać płyty gk i dołożyć z 10 cm wełny?

Czy macie ekipę godną polecenia do takiej roboty?

Chyba też docieplę ściany - mam pustak ceramiczny i tylko 10 cm wełny. Czy można dokleić nową warstwę, czy trzeba wszystko zrywać?

Dzięki za rady,

Iza

Zgadzam się z przedmówcami. U nas do takiej sytuacji nie doszło dzięki mężowi. Na zewnątrz styropian przyklejała nam ekipa ale pod samymi okapami mąż sam docinał i przyklejał styropian, a gdy pod jednym z okapów zrobiła to ekipa. to po nich poprawiał. A wełnę od środka układaliśmy sami. Jest naprawdę ciepło. Wiele ekip ocieplenie z zewnątrz kończy na wysokości równej końcowi ściany i wieńca zapominając (albo nie myśląc), że na wieńcu leży jeszcze murłat, który nieocieplony staje się mostkiem termicznym. Takie ekipy tłumaczą, że nie może być zbyt szczelnie, "musi być wentylacja". A wentylacji to chyba nie wykonuje się poprzez kiepskie ocieplanie.

Kamerę termowizyjną można zastąpić termometrem dousznym na podczerwień (do pomiaru gorączki) szwajcarskiej firmy Microlife, o rozszerzonym zakresie od 0 do 100. Do kupienia przez internet na Allegro.

Przybliżając termometr do ścian, sufitów i okien można szybko zmierzyć ich temperaturę.

N.p. u mnie przy temperaturze wnętrza +20, temperatura ścian była w granicach +15 do +20.

Najzimniejszy był parapet okienny.

Pomiary trzeba wykonać rano, po mroźnej nocy.

Najlepiej na noc pootwierać wszystkie drzwi wewnętrzne i wyłączyć ogrzewanie.

Co znaczy "pod skosami na poddaszu"? Czyli w pozostałej części poddasza jest cieplej? Pamiętaj, że ciepłe powietrze ucieka do góry a więc "pod skosami" czyli nisko przy podłodze może być nieco chłodniej.

Czy karton-gipsy są zimne jak je dotkniesz?

Pod skosami - czyli na poddaszu. Niestety, nie tylko przy samej podłodze, ale we wszystkich pokojach...

Płyty gk są zimne w dotyku...

Może to wynik np. braku podbitki. W ostatnich dniach przy silnych wiatrach zaobserwowałem podobne zjawisko. Wełna się nie zsunęła, ale wiatr "wlatuje" pod folię paroprzepuszczalną i hula między wełną...

Raczej nie to - jest podbitka, są obie folie: paroprzepuszczalna i paroszczelna. Chyba za cienko wełny jest, sprawdziłam - 15 cm.

Może to wynik np. braku podbitki. W ostatnich dniach przy silnych wiatrach zaobserwowałem podobne zjawisko. Wełna się nie zsunęła, ale wiatr "wlatuje" pod folię paroprzepuszczalną i hula między wełną...

Raczej nie to - jest podbitka, są obie folie: paroprzepuszczalna i paroszczelna. Chyba za cienko wełny jest, sprawdziłam - 15 cm.

Krokwie też trzeba ocieplić, dlatego trzeba dać jeszcze w poprzek krokwii 5-10cm wełny lub styropianu.