iwak 03.11.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Cześć,mam problem - w pokojach pod skosami na poddaszu użytkowym mam wyraźnie (3-4 stopnie) zimniej niż na dole w salonie. Jest to co prawda nasz pierwszy sezon, ale obawiam się, czy wykonawca nie walnął nas w rogi dając za mało wełny lub źle ją układając (przykrył gk tak szybko, że dobrze nie sprawdziliśmy...).Co można zrobić? Zrywać płyty gk i dołożyć z 10 cm wełny?Czy macie ekipę godną polecenia do takiej roboty?Chyba też docieplę ściany - mam pustak ceramiczny i tylko 10 cm wełny. Czy można dokleić nową warstwę, czy trzeba wszystko zrywać?Dzięki za rady,Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pereł 03.11.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 jest takie ryzyko że was wykonawca oszukał- u mnie pod na poddaszu jet zdecydowanie cieplej niz na parterze .Jest ryzyko że ktoś wam żle ocieplił - może wełna się zsunęła ponieważ nie była odpowiednio osadzona, bez sprawdzenia kiepsko cokolwiek powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 03.11.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Co znaczy "pod skosami na poddaszu"? Czyli w pozostałej części poddasza jest cieplej? Pamiętaj, że ciepłe powietrze ucieka do góry a więc "pod skosami" czyli nisko przy podłodze może być nieco chłodniej. Czy karton-gipsy są zimne jak je dotkniesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAK 03.11.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Sąsiad miał ten sam problem. Dochodziło do tego, że szron pojawiał się na płytach.Badanie kamerą termowizyjną wskazało zimne obszary i tam należało poprawić ocieplenie połaci. Obawiam się, że to jedyne rozwiązanie (właściwe ocieplenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 05.11.2006 01:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Zgadzam się z przedmówcami. U nas do takiej sytuacji nie doszło dzięki mężowi. Na zewnątrz styropian przyklejała nam ekipa ale pod samymi okapami mąż sam docinał i przyklejał styropian, a gdy pod jednym z okapów zrobiła to ekipa. to po nich poprawiał. A wełnę od środka układaliśmy sami. Jest naprawdę ciepło. Wiele ekip ocieplenie z zewnątrz kończy na wysokości równej końcowi ściany i wieńca zapominając (albo nie myśląc), że na wieńcu leży jeszcze murłat, który nieocieplony staje się mostkiem termicznym. Takie ekipy tłumaczą, że nie może być zbyt szczelnie, "musi być wentylacja". A wentylacji to chyba nie wykonuje się poprzez kiepskie ocieplanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.11.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Masz pewnie słabo ocieplony dach. Ocieplenie z zewnątrz mozna dołożyć. Ja np. bede miał 12cm + 3cm (bo był kłopot z zakupem 15cm) styropianu. Poza tym 10cm to takie minimum ocieplenia scian.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 05.11.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Mam taki sam problem na poddaszu jest zdecydowanie chłodniej , płyty w dotyku sš zimne, ale ja pocieszam się tym że nad poddaszem mam jeszcze strych nieocieplony i to może byc przyczynš ,oby tak było bo jak nie to chyba załamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 05.11.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Kamerę termowizyjną można zastąpić termometrem dousznym na podczerwień (do pomiaru gorączki) szwajcarskiej firmy Microlife, o rozszerzonym zakresie od 0 do 100. Do kupienia przez internet na Allegro.Przybliżając termometr do ścian, sufitów i okien można szybko zmierzyć ich temperaturę.N.p. u mnie przy temperaturze wnętrza +20, temperatura ścian była w granicach +15 do +20.Najzimniejszy był parapet okienny.Pomiary trzeba wykonać rano, po mroźnej nocy.Najlepiej na noc pootwierać wszystkie drzwi wewnętrzne i wyłączyć ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwak 06.11.2006 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Co znaczy "pod skosami na poddaszu"? Czyli w pozostałej części poddasza jest cieplej? Pamiętaj, że ciepłe powietrze ucieka do góry a więc "pod skosami" czyli nisko przy podłodze może być nieco chłodniej. Czy karton-gipsy są zimne jak je dotkniesz? Pod skosami - czyli na poddaszu. Niestety, nie tylko przy samej podłodze, ale we wszystkich pokojach... Płyty gk są zimne w dotyku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 06.11.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Może to wynik np. braku podbitki. W ostatnich dniach przy silnych wiatrach zaobserwowałem podobne zjawisko. Wełna się nie zsunęła, ale wiatr "wlatuje" pod folię paroprzepuszczalną i hula między wełną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwak 07.11.2006 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Może to wynik np. braku podbitki. W ostatnich dniach przy silnych wiatrach zaobserwowałem podobne zjawisko. Wełna się nie zsunęła, ale wiatr "wlatuje" pod folię paroprzepuszczalną i hula między wełną... Raczej nie to - jest podbitka, są obie folie: paroprzepuszczalna i paroszczelna. Chyba za cienko wełny jest, sprawdziłam - 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.11.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Podkręć ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 07.11.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Wczoraj sprawdzałem u siebie i płyty są naprzykład cieplejsze od sciankikolankowej która jest z suporeksu 24 cm + 15 cm styropianu więc już sam zgłupiałem , najzimniejsze płyty to tez którymi są obrobione okna połaciowe , ale wczoraj było + 11 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 07.11.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Może to wynik np. braku podbitki. W ostatnich dniach przy silnych wiatrach zaobserwowałem podobne zjawisko. Wełna się nie zsunęła, ale wiatr "wlatuje" pod folię paroprzepuszczalną i hula między wełną... Raczej nie to - jest podbitka, są obie folie: paroprzepuszczalna i paroszczelna. Chyba za cienko wełny jest, sprawdziłam - 15 cm. Krokwie też trzeba ocieplić, dlatego trzeba dać jeszcze w poprzek krokwii 5-10cm wełny lub styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 07.11.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Wczoraj sprawdzałem u siebie i ... najzimniejsze płyty to te którymi są obrobione okna połaciowe ... Okna połaciowe, przy montażu, trzeba szczególnie starannie zabezpieczyć od wiatru. Tam wiatr hula, że hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.11.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Co nie zmienia faktu że właśnie przy nich jest zakończenie ocielenia i najmniejsza grubość wełny. Więc płyta przy oknie powinna byc najzimniejsza w całym poddaszu i chyba jest to normalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts