frykow 03.11.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Jest ktoś z Jaworzna? Bo mam takie pytanie, może ktoś będzie wiedział: jakiego rodzaju gleba występuje przeważająco we wschodniej części miasta (Byczyna, Cezarówka Dolna)? Czy polecalibyście w ogóle budowę domu w Cezarówce, przy drodze 79, czy może z jakichś powodów - nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 03.11.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Myślę, że z dużą zawartością popiołu z El. Jaworzno II i III oraz Sierszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 03.11.2006 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Ech, tak, najlepiej by było uciec ze Śląska ale warunki nie pozwalają Powiem jak szukałem działki pod budowę domu: Dąbrowa G., Strzemieszyce - huta, koksownia i co tam jeszcze Sosnowiec - szkody górnicze; Jaworzno, Imielin i okolice - elektrownia, kopalnie Mysłowice - dym palonych w domach śmieci Trzebinia - zakłady chemiczne, poza tym daleko ale gdzieś wybrać trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 03.11.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 A nie dało się dalej w stronę Nowego Sącza? Chociaż trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 03.11.2006 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Gdzie Krym, a gdzie Rzym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 04.11.2006 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Hmm, a jak jest ze szkodami górniczymi w Jaworznie? Czy była kopalnia Jaworzno (obecnie chyba ZGE Jaworzno?) prowadzi jeszcze eksploatację, a jeżeli tak to w jakich rejonach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 25.11.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Byczyna i Jeziorki - tam jest prowadzona ekspolatacja, pozostałe tereny OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 25.11.2006 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Tereny OK, to znaczy eksploatacja już poszła dalej, co nie znaczy że grunty nie osiadają Ja mam 3 poziom szkód górniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 25.11.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Górnicy przez ostatnie 300 lat kopali wszędzie łacznie ze Szczakową i Ciężkowicami. Jest kilka obszarów na Dąbrowie, Starej Hucie i Długoszynie gdzie lepiej nie ryzykować budowy (płytkie zroby). W pozostałych miejscach co miało siąść - siadło.Jeśli chodzi o Cezarówkę to lepsza jest Górna. W Dolnej blisko autostrady i ruch na DK79 będzie rósł. A gleby wilgotne, zdarzają się grunty organiczne (niebudowlane), strefy osiadania mgieł.Polecam Chełmońskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 25.11.2006 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 A co sądzisz o Jeleniu, konkretnie na końcu ul. Zwycięstwa? Pytam się, bo osobiście nigdy w Jaworznie nie mieszkałem, więc niewiele wiem na temat tego miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 25.11.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Ups, faktycznie - szkodami górniczymi będzie dotknięta część Jelenia Łęgu. Zasadniczo eksploatacja będzie pod lasem, ale również dotknie części Jelenia i Dziećkowic. Szczególnie końcówkę ul. Zwycięstwa. Tereny na południe od ulicy mają jeszcze jeden drobny problem - jest to starorzecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 25.11.2006 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 hawkmoon, widzę że dobrze znasz Jaworzno - skąd masz te informacje? Poruszyłeś interesującą kwestię - uważasz, że na południe od Zwycięstwa będą torfy? Jak daleko na południe? Planuję zakup działki właśnie na końcu tej ulicy, prawie pod lasem, na jej południowej stronie (Jakieś 100m od drogi). Okoliczni mieszkańcy twierdzą, że grunt to głównie piaski... Na jakie jeszcze niespodzianki mogę natrafić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 26.11.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Z ekofizjografii znam. Odradzam tamta lokalizację - torfów tam nie będzie ale piaski z mułami, gliną etc. owszem - jak to w starorzeczu. A jak kiedyś była tam rzeka to nie jest powiedziane, ze kiedyś nie będzie. Ale największym problemem będą szkody górnicze. Kopalnia buduje wały przeciwpowodziowe nad Przemszą i Wąwolnicą ponieważ wskutek eksploatacji obniży się teren wokół rzeki. Popytaj raczej sąsiadów jak często mają awarie wodociągu od szkód? Z tego co wiem to nie ma tygodnia bez poważnej awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hazi 26.11.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Hej, my budujemy właśnie w Jaworznie w dzielnicy Pieczyska. Super ładna, spokojna okolica, grunty piaszczyste, szkód górniczych brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 27.08.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam Jaworzniaków . Można pomyśleć o płycie fundamentowej na takie grunty. A rzeka jak dla mnie jest groźna . Inwestorzy jaworzniccy to są (jakieś doświadczenia z naszym urzędem)? Pozdrowienia dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 11.09.2007 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Ooo, ktoś odpowiedział! Ostatecznie kupiłem działkę w Jeleniu. Grunt bardzo dobry, w zasadzie sam piasek + gratisowo szkody górnicze. I z powodu tych szkód robię płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 11.09.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Witam, mogłem się budować w Jaworznie, ale wybrałem rodzinne strony- południowe okolice Krakowa. Płyta, to dobry pomysł, kościół na Podłężu jest tak posadowiony, na terenach, gdzie wówczas trwała eksploatacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtehal 23.10.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Witam, chciałbym się dołączyć, co prawda nie jestem z Jaworzna ale z okolic bo z sąsiedniego Chrzanowa. Budować będę w Bobrku (gmina Chełmek) projekt lipińskich LMP127 posadzony na płycie fundamentowej ze wględu na 4° szkód górniczych , których nie ma, ale kopalnia tak sobie zażyczyła bo może za 20 lat tam wejdą i będa eksploatować. Jesli ktoś z was ma jakies doświadczenia związane z budową na szkodach górniczych to bardzo proszę o jakies celne własne spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kysior 15.11.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Ja budowałem na szkodach górniczych, na terenach eksploatowanych przez kopalnię Siersza. W moim przypadku projekt przewidywał już odpowiednio mocniejsze stropy i belki - jak ekipa wykonała już płytę razem z belkami i słupami to stwierdzili, że po tym móglby czołg jeździć Kłopot był przy uzyskiwaniu pozwoleń - musiało to wszystko iść do zatwierdzenia do uzrędu górniczego - trwało to baaardzo długo (musieliśmy szukać znajomości i prosić o przyspieszenie) A jako wieloletni mieszkaniec domu na terenach objętych szkodami górniczymi (bo o nowym domu wiele jeszcze powiedzieć nie mogę, wprowadziłem się na przełomie września/października) - jak jeszcze Siersza fedrowała pod nami, to zdarzały się jakieś wstrząsy, ale to rzadko. Znajomy mieszka niedaleko, nad czynnymi chodnikami, i jak u niego mieszkała ekipa budowlana, to nie wiedzieli co się dzieja, czy to wojna przyszła czy co Musisz zapytać okolicznych mieszkańców, czy bardzo dają się we znaki. Zdarzają się też pęknięcia tynkow i ścian - ale mówię o domu z połowy lat 70, w którym do tej pory mieszkalem. Naprawiane to było na koszt kopalnu co jakiś czas, teraz Siersza już nie istnieje i nie ma się do kogo udać o odszkodowanie. Zdarza się też, że wypadają dziury http://www.rmf.fm/fakty/?id=114313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 17.02.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 To i ja z Chrzanowa dołączam do Waszej grupy Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia w budowach wymarzonych domków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts