Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za robociznę podbitki drewnianej

acca5

Recommended Posts

Ile kosztuje obecnie wykonanie podbitki drewnianej- prostopadle do sciany, mój materiał i moje malowanie.

Cena samej robocizny

Gdzie w internecie mozna zobaczyć film instruktarzowy czy cos takiego,

ciesle moi podejmuja sie robić podbitkę wzdłuz mówiąc ,że jest tansza niż prostopadle- ta druga podoba mi sie bardziej, chciałabym sama ocenić co jest trudniejsze.

podbitka ma iść skośnie do ściany domu, równolegle z krokwiami.A może macie jakies fotki swoich podbitek.Z chęcia popatrzę.

:)

Ja jak mi cenę zaśpiewali to zrobiłem sam. Co prawda z PCV ale nie trzeba malować. Dodam tylko, że dom 9x13m, trzy kondygnacje, w najwyższym punkcie 11m. Rusztowanie się chwiało ale zrobiłem, weekendami, rusztowanie pożyczyłem za tzw. flaszkę :lol:

na Mazurach w sierpniu płaciłem 11zł/m2

ale za całość roboty wyszło tak mało że dopłaciłem majstrowi ponad umowę, zwłaszcza, że robotę miał marudną - przybijał deski podbitki miedzy krokwie - tak żeby te były widoczne.

+ czlowiek należał do majstrów "myślących" co jest moim zdaniem największą zaletą, nawet kosztem braku hmmm ..... doskonałości :roll:

• 2 weeks później...

moi mili.Dobrze wykonana podbitka z desek to czynność pracochłonna.Ka

żdą deszczułkę trzeba dociąć na wymiar,czasem ze skosami.Wcześniej pomalowac wstępnioe aby nie było widać białego na piórach.Następnie obić krokwie listwamki do których mocujemy docięte deski.To wszystko należy starannie wykończyć listwami kątowymi.Czasami nalezy podbitkę wykończyć od czoła krokwi(pod rynną.Dobrze jest też podobnie obić deskę wiatrowa.

Robię te rzeczy ,więc wiem że podawana przez was cena jest śmiesznie mała.25 zł za m biezący podbitki z pomalowaniem to cena za którą można przy okazji innych prac( np.ocieplanie budynku ) wykonać. Inaczej trzeba policzyć koszty rusztowania,a cena podbitki 35zł za mb.Z plastiku pewnie za 20 zł .,ale widziałem jak wiatr wyrywał plastikowe listwy.

moi mili.Dobrze wykonana podbitka z desek to czynność pracochłonna.Ka

żdą deszczułkę trzeba dociąć na wymiar,czasem ze skosami.Wcześniej pomalowac wstępnioe aby nie było widać białego na piórach.Następnie obić krokwie listwamki do których mocujemy docięte deski.To wszystko należy starannie wykończyć listwami kątowymi.Czasami nalezy podbitkę wykończyć od czoła krokwi(pod rynną.Dobrze jest też podobnie obić deskę wiatrowa.

Robię te rzeczy ,więc wiem że podawana przez was cena jest śmiesznie mała.25 zł za m biezący podbitki z pomalowaniem to cena za którą można przy okazji innych prac( np.ocieplanie budynku ) wykonać. Inaczej trzeba policzyć koszty rusztowania,a cena podbitki 35zł za mb.Z plastiku pewnie za 20 zł .,ale widziałem jak wiatr wyrywał plastikowe listwy.

35 zl,ale tu sie nie da wliczyc w m2,raczej mb,rzadko podbitka ma szerokosc 1m.

• 1 month później...

majstrowie których pytałam z malowaniem i montażem życzyli sobie 50 zł/m2 robocizny.

Miała być robiona Nadbitka nad krokwiami moim zdaniem prostsza niż podbitka.

Majstrom podziękowałam. Nie stać mnie na takich fachowców, niech jadą do Anglii. Będzie robił cieśla razem z dachem za połowe tej ceny, również z malowaniem.

czy cena 35zł z metr bieżacy podbitki sidingowej na gotowo to dobra cena czy za duża? jakie sa aktualne stawki?

Myślę ,że to dob5ra cena.a co z rusztowaniem?,jeśl8i w cenie to b.dobra cena.

Jeszcze lepsza jeśli sidink będzie cięty i kładziony prostopadle.

A jeśli do tego dojdzie siding cięty tak, aby obłożyć deskę czołową to cena rewelacyjna.Podbitki prostopadłe są znacznie trudniejsze w stosunku do obicia krokwi z góry listwami .To można zrobić w m2 wraz z dachem.

w tych 35zł-to ma byc - rusztowanie, siding ciety i kładziony prostopadle do domu, z zalataniem ewentualnych dziur w wiatroizolacji, zaizolowaniem ewentualnych dziur przy lukarnach tzn tam gdzie dachówka juz nie dochodzi,a na daszku nad tarasem bedzie kladziona jako sufit ale w sumie to on tez bedzie prostopadle do domu. Co do deski czolowej to ona jest obrobiona blachą, podbitka ma wchodzic pod obramowanie patrzac od dołu, chyba ma to byc pas podrynnowy czy tak jakos ja sie za bardzo nie znam. Mocowanie nie do krokwi tylko mamy wkoło domu do tych krokwi takie prostopadłe wzmocnienia wiec ruszt prawie jest trzeba tylko wypoziomowac.

Ile kosztuje obecnie wykonanie podbitki drewnianej- prostopadle do sciany, mój materiał i moje malowanie.

Cena samej robocizny

Gdzie w internecie mozna zobaczyć film instruktarzowy czy cos takiego,

ciesle moi podejmuja sie robić podbitkę wzdłuz mówiąc ,że jest tansza niż prostopadle- ta druga podoba mi sie bardziej, chciałabym sama ocenić co jest trudniejsze.

podbitka ma iść skośnie do ściany domu, równolegle z krokwiami.A może macie jakies fotki swoich podbitek.Z chęcia popatrzę.

:)

25 zł za mb

miedzy krokwiami 30 złmb można zobaczyć w juzefowie k\Otwocka