Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za robociznę podbitki drewnianej

acca5

Recommended Posts

• 1 month później...
  • 8 months później...
Mnie cieśle robią nadbitkę (chcę mieć widoczne szlifowane krokwie), płacę 30 zł/m.kw. z dwukrotnym malowaniem. Robią to razem z całym dachem, za który płacę 45 zł/m.kw. + dodatkowo za szlifowanie widocznych elementów (a życzę sobie np szlifowane jętki, bo zostawię je jako element dekoracyjny poddasza :wink: )

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 3 months później...

napisałeś

Ja jak mi cenę zaśpiewali to zrobiłem sam. Co prawda z PCV ale nie trzeba malować. Dodam tylko, że dom 9x13m, trzy kondygnacje, w najwyższym punkcie 11m. Rusztowanie się chwiało ale zrobiłem, weekendami, rusztowanie pożyczyłem za tzw. flaszkę :lol:

Gratuluję,udało się.Lepiej samemu niż zlecić prace osobie pracującej na "czarno".

Kilka dni temu w Dzierżoniowie taki właśnie człowiek spadł z prowizorycznego rusztowania robiąc podbitkę na domku jednorodzinnym.

Spadł z 5 metrów na kumpla.Złamał sobie rękę i żebra które wyszły na wierzch...

Jak myślicie,czy oszczędności uzyskane na m2 podbitki są warte ryzyka odpowiedzialności za osoby ,które się zatrudnia?

! m2 podbitki to nie tylko deska i gwoździe.To prace z maszynami,to rusztowania,badania lekarskie,ubespieczenie oc,i wiele innych.

Jeśli umiesz i masz możliwości zrób sam,jeśli nie to zdecydowanie podpisz umowę o dzieło z firmą.

• 1 month później...
moi mili.Dobrze wykonana podbitka z desek to czynność pracochłonna.Ka

żdą deszczułkę trzeba dociąć na wymiar,czasem ze skosami.Wcześniej pomalowac wstępnioe aby nie było widać białego na piórach.Następnie obić krokwie listwamki do których mocujemy docięte deski.To wszystko należy starannie wykończyć listwami kątowymi.Czasami nalezy podbitkę wykończyć od czoła krokwi(pod rynną.Dobrze jest też podobnie obić deskę wiatrowa.

Robię te rzeczy ,więc wiem że podawana przez was cena jest śmiesznie mała.25 zł za m biezący podbitki z pomalowaniem to cena za którą można przy okazji innych prac( np.ocieplanie budynku ) wykonać. Inaczej trzeba policzyć koszty rusztowania,a cena podbitki 35zł za mb.Z plastiku pewnie za 20 zł .,ale widziałem jak wiatr wyrywał plastikowe listwy.

35 zl,ale tu sie nie da wliczyc w m2,raczej mb,rzadko podbitka ma szerokosc 1m.

Zajmuję się stolarstwem mam własny zakład.No i racja ceny podane wyżej są śmieszne .Oczywiście jeżeli ktoś nie ma działalności i robi na czarno z kolegą to na piwko zarobią ale czy jest pewność że podbitka jest dobrze założona i nie odpadnie za rok albo czy daje swój efekt.Więc cena zaczyna się od około 27 zł w zależności od materiału PCV czy DREWNO.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...